• Akcie školy

          • Biela palička v ŠKD 2.A

            14. 11. 2023

            Od roku 1946 sa 13. november nazýva Medzinárodným dňom nevidiacich a pripomína sa na počesť človeka, ktorý založil prvú školu pre nevidiacich vo Francúzsku a vo svete. Aj v našej škole sme mali nevidiacich a slabozrakých žiakov, ktorí sa naučili čítať, písať a počítať braillovým písmom a nemuseli tak navštevovať internátnu školu v Levoči. Dnes, v deň ich sviatku, si deti 2.A ŠKD rôznymi aktivitami priblížili svet v tme. Po vzhliadnutí náučného videa - Ako som sa stal na jeden deň nevidiacim, viedli rozhovor o živote detí aj dospelých s týmto zdravotným hendikepom. Deti si vyskúšali prechod chodníkom s asistenciou, chôdzu s bielou paličkou, či písanie na braillovom stroji. Vďaka p. vychovávateľke Anke Kulanovej bol deťom pútavou a citlivou formou priblížený život nevidiacich, život v tme.

          • 2.B na motivačných aktivitách v knižnici

            14. 11. 2023

            Že knižnica LitPark je miestom odpočinku ale aj zábavy sa opäť presvedčili žabky z 2.B, ktoré sa 9.11.2023 zúčastnili workshopu Motivačné aktivity s detským čitateľom a témou Kniha je most, knižnica spája. Pani knihovníčka, ktorá prišla až z ďalekého  Komárna im predstavila papierové divadlo "Kamišibai", ktoré ma pôvod v Japonsku. Pozreli si rozprávku o Chameleónovi, ktorá sa im veľmi páčila a zároveň sa dozvedeli ako také papierové obrázkové divadlo funguje. Na konci boli za svoju snahu  odmenení nie len pani knihovníčkou, ktorá im podarovala záložky chameleóna od detí z Komárna, ale aj "našimi" tetami knihovníčkami, od ktorých získali sladkú odmenu, ako správni diváci divadielka Kamišibai.

          • Šarkaniáda v 1.B

            14. 11. 2023

            Letí, letí, všetko letí, čo ma krídla všetko letí… šarkan letí!!! Aj my sme si užili poriadnu zábavu s našimi nádhernými šarkanmi. Najprv sme si urobili prehliadku a potom šup ho lietať na školský dvor. A že to bola zábava…

          • Svet financií

            5. 11. 2023

            Sme škola, ktorá kráča s dobou a prispôsobujeme sa  novým trednom. Uvedomujeme si dôležitosť nadobudnutia rôznych zručností a jenou z nich je aj finančná gramotnosť. Zapojili sme sa preto do projektu Svet financií, ktorého cieľom je zvýšiť úroveň finančnej gramotnosti pedagogických zamestnancov, zatraktívniť témy finančnej gramotnosti a zvýšiť záujem žiakov nadobudnúť nové znalosti, ktoré umožňujú porozumieť financiám a správne s nimi zaobchádzať v rôznych životných situáciách.  Počas blokového vyučovania, workshopov a besied si žiaci osvojili základnú finančnú terminológiu, oboznámili sa so spôsobmi riešenia rôznych finančních situácií, v ktorých sa stretnú s klamstvom, podvodom a nečestným správaním. Prakticky využili poznatky  s čiastočnou realitou a  prostredníctvom hry sa naučili rozhodovať o prioritách.

          • Krabice plné lásky

            5. 11. 2023

            Koniec roka pomaličky klope na dvere, vianočnú atmosféru už cítiť v obchodoch a blížia sa najkrajšie sviatky roka - Vianoce. Čas, kedy sa obdarúvame a čakáme, čo nám prinesie Ježiško.  Nie každý má to šťastie stráviť tieto sviatky s rodinou.  Zapojme sa aj tohto roku do výzvy Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok a odovzdajme krabicu plnú lásky seniorom. Potešme iných, aj seba!

          • PANI JESEŇ v 2.A ŠKD

            5. 11. 2023

            Jeseň je ročné obdobie, ktoré k nám prichádza vždy v rovnakom čase. S príchodom tohto krásneho obdobia farieb sa mení celá príroda, mení sa všetko okolo nás. Aj deti z 2.A ŠKD jeseň príjemne prekvapila krásnymi opadanými listami pred budovou školy. Využili to na šantenie v lístí, na skupinové hry s listami, ktoré si následne nazbierali a využili ich na tvorivé dielne. V pokojnej atmosfére pri relaxačnej hudbe v skupinách tvorili podľa vlastnej fantázie. Pozrite sa ako sa im darilo.

        • Šarkaniáda v ŠKD
          • Šarkaniáda v ŠKD

            5. 11. 2023

            Prišiel ku nám taký hosť,

            pestrý je i dlhý dosť.

            Veľké oči, žiadne uši,

            ktože to je, nik netuší.

            Modré zuby, žltý nos.

            Je to strašiak ?

            Ach, pomoc !

            Ale kdeže, šarkan je to,

            čo si lieta ponad riekou.

            Tak ako po iné roky, aj tohtoročnú krásnu teplú jeseň sme využili na zorganizovanie ďalšej milej akcie pre deti, s názvom Šarkaniáda. Bola určená najmä pre naše prváčiatka, Motýliky a Sovičky, ktoré sa s veľkou chuťou a nadšením pustili spolu so svojimi rodičmi, do výroby vlastných šarkanov. Jedného dňa prileteli hotové šarkany do školy, a potom už popoludní stačilo len vybehnúť na kopec v našej školskej záhrade, kde sa to všetko mohlo začať . P.vych. Evička a Lenka pre svojich prvákov vymysleli rôzne súťaže, aby sa deti vyšantili a šarkany si “zalietali”. Počasie nám prialo a deti boli nadšené. A nechýbalo ani vyhodnotenie a ceny pre najväčšieho, najmilšieho, najvtipnejšieho, najroztomilejšieho, najmenšieho, najkrajšieho šarkana…a vlastne ocenený bol každý jeden! Ale najväčšou odmenou je asi to, že niektoré môžu zdobiť steny našej školy a spríjemňovať tak prostredie všetkým žiakom a učiteľom ešte dlhé roky…

          • Zdravoveda u tretiakov a štvrtákov

            5. 11. 2023

            V októbri k nám opäť zavítali budúce zdravotné sestry zo SZŠ na Kukučínovej ulici v Košiciach. Pre našich druhákov a štvrtákov si pripravili rôzne prezentácie, hry, doplňovačky, krížovky na tému Ako zdravo jesť, Prvá pomoc a Hygiena. Aktivity boli veľmi zaujímavé a poučné a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

          • Minimaratón v ŠKD

            5. 11. 2023

            Pri príležitosti konania sa každoročného Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, aj my v našom školskom klube detí , sme opäť zorganizovali, počas teplých jesenných októbrových dní, akciu s názvom Gemerský minimaratón . Deti sa vyzbrojili športovým oblečením a obuvou, niektoré obdržali aj modré a žlté čelenky vo farbách mesta Košice a mohlo sa začať. Súťažilo sa na našom školskom dvore, a aj v časti školskej záhrady, kde sme si stanovili a označili bežeckú trať . Po poriadnej rozcvičke sa Motýliky, Sovičky, Žabky, Myšky a Tučniaci premenili na ozajstných malých maratóncov a mohli sa postaviť na štart. Nadšenie a radosť z behu mali všetci, aj tí čo dobehli poslední. Gratulujeme výhercom a ostatným minimaratóncom ďakujeme za účasť . Smutný nebol nikto, lebo nechýbali sladké odmeny a pre víťazov krásne diplomy. Tak o rok dovidenia :))

        • Svetový deň zdravej výživy v ŠKD
          • Svetový deň zdravej výživy v ŠKD

            5. 11. 2023

            Od 16.októbra, kedy si pripomíname Svetový deň zdravej výživy, až do konca mesiaca, sme si v našich oddeleniach ŠKD organizovali a uskutočňovali rôzne aktivity, hry a súťaže, zamerané na zdravú výživu, pod názvom “Bez ovocia zeleniny,nebudeš mať vitamíny”. A čím boli naše jesenné popoludnia spestrené ? Prostredníctvom potravinovej pyramídy sme si povedali, čo všetko by sme mali jesť, prečo a ako často, aby sme boli zdraví. S chuťou sme si zaspievali pesničku o jabĺčku, zahrali si hry ako je “Ovocná bomba” alebo “Ochutnávka na slepo”, kde nechýbali ani rôzne druhy exotického ovocia, ako sú figy, hurmikaki alebo mango. Prebehla aj prezentácia o vitamínoch , spojená s kvízom a deti potešila aj výtvarná činnosť , kde pomocou rôznych druhov ovocia a zeleniny vytvárali tváre a postavy ľudí. Všetky tieto a ešte iné aktivity sa deťom veľmi páčili a za odmenu sme si v každom oddelení pripravili “zdravú hostinu”, kde nechýbali dobré nátierky, celozrnné pečivo, ovocný šalát , či obložené zdravé tanieriky, po ktorých sa len tak zaprášilo :))

          • Beseda s Petrom "Petkom" Opetom

            27. 10. 2023

            Deň pred jesennými prázdninami patril interaktívnej besede s autorom kníh pre deti a mládež, muzikantom, textárom, autorom hudby a spevákom skupiny Polemic Petrom "Petkom" Opetom.  Okrem hudby objavil v sebe aj dar písať a námetom jeho kníh sa stal jeho syn Adam, z čoho vznikli štyri knihy Život Adama pre staršie deti a kniha Ako sa máš, Eliáš pre mladších čitateľov.  Okrem úryvkov z kníh a informácií o autorovi a jeho tvorbe si deti vypočuli aj krátke ukážky hudby. Beseda sa všetkým páčila, o čom svedčal aj záujem o autorove knihy.  Ďakujeme.

        • Šiestaci a siedmaci vo Svete financií netradične
          • Šiestaci a siedmaci vo Svete financií netradične

            27. 10. 2023

            Žiaci 6. a 7. ročníka koncom októbra absolvovali blokovú výučbu zameranú na rozvoj finančnej gramotnosti. Cieľom blokovej  výučby bolo zatraktívniť témy finančnej gramotnosti a zvýšiť záujem žiakov nadobudnúť nové znalosti, ktoré im umožnia lepšie porozumieť financiám a zaobchádzať s nimi v rôznych životných situáciách. V rámci aktivít sa žiaci zúčastnili prednášky zameranej na nové čoraz viac do popredia sa dostávajúce kryptomeny - Bitcoin. Žiaci nadobudli informácie o tom ako rozpoznať falošné peniaze, ako sa chrániť pri platobnom styku, ako rozpoznať rôzne nástrahy, napr. phishing. Informácie, ktoré nadobudli následne využili, a to pri hraní hry s názvom Finančná odysea.  Hraním hry sa žiaci môžu naučiť ako správne reagovať a zvládať rôzne nástrahy investovania. Bloková výučba, interaktívne hodiny, ale aj hranie hry Finačná odysea sú jednou z aktivít projektu s názvom “Svet financií”, ktorý je zameraný na zvyšovanie finančnej gramotnosti žiakov.

        • Desať rokov LitParku
          • Desať rokov LitParku

            24. 10. 2023

            V utorok, 24. 10. 2023, sa žiaci 8. ročníka zúčastnili na oslavách 10. výročia vzniku knižnice pre mládež mesta Košice LitPark. Do narodeninového programu prispeli svojím tanečným umením i členovia našich dvoch tanečných súborov Cverenka a StarDance. Po úvodnom príhovore sa naši ôsmaci dozvedeli niekoľko zaujímavostí o vzniku a pôsobení knižnice, zoznámili sa s jednou z najstarších knižničiarok, prezreli si výstavku o histórii a aktivitách knižnice a na záver sa zapojili spolu so žiakmi zo ZŠ Požiarnická a Staničná do súťaže o najdlhšie leporelo, ktoré vzniklo z množstva narodeninových pozdravov venovaných knižnici jej čitateľmi.

            Aj my želáme knižnici LitPark ešte veľa úspešných rokov činnosti, zanietených čitateľov a čo najviac skvelých čitateľských akcií.

          • Zdravá výživa v 4. A

            23. 10. 2023

            Žiaci 4. A sa pri príležitosti Svetového dňa výživy presvedčili, že aj zdravá strava môže byť chutná. Do školy si doniesli pomazánky, nakrájali si rôzne druhy ovocia a zeleniny. Všetkým veľmi chutilo a tanieriky ostali prázdne.

          • Piataci vo svete financií

            19. 10. 2023

            Dňa 12.10.2023 a 18.10 2023 sa žiaci 5.A a 5.B triedy zúčastnili exkurzie v Národnej banke Slovenska v Košiciach, ktorej cieľom bolo priblížiť žiakom svet práce a peňazí hravým a interaktívnym spôsobom. Počas dvoch hodín zážitkového vzdelávania tak mohli lepšie pochopiť hodnotu peňazí v kontexte práce. Cez príbeh histórie peňazí spoznali dôvody prečo peniaze vznikli a aké platidlá sa používali v minulosti. Zistili akú funkciu kedysi plnili cechy a vyskúšali si fungovanie výmenného obchodu rôznych remeselníkov. Súťažnou formou sa naučili rozdiel medzi príjmami a výdajmi a v praktickej časti vzdelávania si vyskúšali rozdeľovať peniaze v rodinnom rozpočte. Exkurzia piatakov v NBS bola ďalšou aktivitou projektu „Svet financií“, ktorý je zameraný na zvyšovanie finančnej gramotnosti žiakov.

          • Deň zdravej výživy v ŠKD 2.A

            18. 10. 2023

            Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú sa často zabúda. Práve preto si 16.októbra pripomíname Svetový deň zdravej výživy a preto aj v ŠKD v 2.A sme si formou zážitkové vyučovania tento deň pripomenuli. Po úvodnom motivačnom divadle O kráľovi, ktorý hľadal v jabloňovom sade korunu si deti v družstvách vyskúšali aktivity ako: Čo si navaríš?, Výborný počtár ,Hádaj, čo ješ, Šup do košíka, či "Trefa" do červíka. Nechýbali zdravé červíkove jabĺčka, na ktorých si deti pochutili. Odmenou pre p. vychovávateľku bol veľký potlesk, objatie a usmievavé tváričky všetkých detí.

          • Plavecký výcvik tretiakov

            16. 10. 2023

            Po dlhej prestávke sme prijali správu, že sa obnovuje plavecký výcvik pre žiakov 3.ročníka.  Niektorí sme ju prijali s nadšením, iní rezervovane a zo dvaja i so strachom. Strach bol však úplne zbytočný. Skúsený pán učiteľ nám pomohol zvládnuť správnu techniku plávania a ostatné šlo prirodzene samo. Úspešne sme zvládli kraul, prsia i znak.  Plávať už vieme všetci.  Aj napriek skorému rannému vstávaniu a dennému cestovaniu sme sa zhodli, že to rozhodne stálo za to!