• Akcie školy

        • Miss a Misster 1. stupňa
          • Miss a Misster 1. stupňa

            15. 4. 2019

            Po prvýkrát  v histórii našej školy sa dňa 12.4.2019, piatok,  uskutočnila Miss 1.stupňa. Teda súťaž o najkrajšie dievča a najkrajšieho chlapca na prvom stupni. Na podnet p. uč. Štefánikovej sa tejto milej udalosti chopila p. vych. Forgáčová Lenka a spolu s pani asistentkou Viktóriou Kiktavou a moderátorkou Vandou Malejčíkovou pripravili naozaj krásne a umelecké popoludnie. Z ôsmich finalistov naša štvorčlenná porota (žiaci 6.B triedy) vybrala na základe zdolania jednotlivých disciplín víťazov. Musíme sa poďakovať všetkým zúčastnením, pretože boli skvele pripravení a svoje disciplíny zvládli bravúrne.

            V prvom ročníku súťaže máme týchto víťazov:

             

            Miss: Nina Kaľavská  IV.B                           Mister: Adam Fischer    IV.C

            I.vicemiss: Vivien Tokéska   I.B                  I. vicemister: Alex Kiktavý   II.B

            II. vicemiss: Michaela Urdová   II.A           II. vicemister: Daniel Darmo   I.A

             

          • Deň narcisov

            15. 4. 2019

            To, že nám v škole osudy iných nie sú ľahostajné, nie je tajomstvom. Aj tohto roku sme sa zapojili do zbierky pre onkologických pacientov pri príležitosti Dňa narcisov.  Spoločne sme, žiaci, učitelia a ostatní zamestnanci, prispeli sumou 268,22 €. Všetkým, ktorí na tento deň nezabudli, ďakujeme.

          • Zdravie a pohyb v ŠKD

            10. 4. 2019

            Pohybové hry pre deti sú skvelým spôsobom, ako efektívne zúžitkovať ich prekypujúcu energiu a urobiť niečo pre ich zdravý rast a vývin.

            Súťaž v rýchlej vybíjanej nám pripravila pani vychovávateľka Forgáčová Janka. Družstvá z každého oddelenia ŚKD sa veľmi tešili. V telocvični sme boli oboznámení s pravidlami a bezpečnosťou. Súťaženie mohlo začať. Atmosféra bola úžasná. Nechýbalo hlasné povzbudzovanie a tlieskanie. Každý mal svojho favorita. Kto vyhral sa tešil, kto prehral bol smutný. Ale v našej súťaži všetci vyhrali.

            Neprestajne behať a vždy niečo robiť je istým dôkazom zdravého tela a čerstvej mysle. Keď sa dieťa o hocičo pokúsi neslobodno mu v tom brániť, ale skôr ho treba podporovať, aby to čo robí, robilo rozumne. Pohyb a pobyt na čerstvom vzduch využívame v plnej miere na našom krásnom školskom dvore. Vyzývame všetky oddelenia ŚKD, aby  našu školskú záhradu využívali čo najdlhšie a relaxovali po vyučovaní. 

            Výsledky : l. kategória :  l. miesto II.A

                                                    2. miesto II.B

                                                    3. miesto  I.A

                               2. kategória: 1. miesto IV.C

                                                    2. miesto III.A a

                                                    3. miesto IV.A

                                                    4. miesto IV.B

                                                  5. miesto III.A b

          • 4.C v Planetáriu

            9. 4. 2019

            To, aká zaujímavá je hviezdna obloha, planéty, Slnko a Mesiac sa presvedčili žiaci 4.C triedy návštevou PLANETÁRIA. Pracovníci im zaujímavou a pútavou formou priblížili neobyčajné úkazy a pohyby telies. Demonštrované boli pohľady na nočnú oblohu severnej a južnej pologule Zeme, ale aj pohľady na nočnú oblohu v dôsledku pohybu zemskej osi. Okrem toho sa žiaci tešili z premietania Slnečnej sústavy, zatmenia Mesiaca, Slnka a zažili i prelet kométy. Nechýbala ani prehliadka prístrojov a zariadení, ktoré v minulosti astronómovia používali pri pozorovaní rôznych úkazov. Keďže nám počasie prialo, výlet sme zakončili prechádzkou a posedením v cukrárni😊.

             

          • Noc s Andersenom

            2. 4. 2019

            V piatok, 29.3.2019, sa brány našej školy nezatvorili ani večer. Večer a noc patrili tradične medzinárodnej akcii zvanej Noc s Andersenom. Tohtoročná téma sa niesla v duchu "Známy - neznámy Andersen" a výročia vydavateľstva Albatros. Noc v škole strávilo 180 detí, ktoré so spacákmi, karimatkami a baterkami zmenilo triedy na izby.  Skôr, než zaspali, museli ale splniť rôzne aktivity. Žiaci I. stupňa absolvovali aktivity na tému Ferdo Mravec a Krtko v nohaviciach a žiači II. stupňa absolvovali aktivity súvisiace s rozprávkou Malý princ.  Večer sa vďaka Pizza Trucku podávala čerstvá pizza, nezabudli sme ani na obľúbenú vankúšovú bitku a mohli sme zaľahnúť. Aj keď mnohým sadal na viečka spánok, prekonali sa a noc v škole - Noc s Andersenom si naozaj užili. Viac o super atmoške napovedia fotografie. O rok sa tešíme opäť. 

          • Deň frankofónie

            2. 4. 2019

            Dňa 27.3. sa žiaci 7.B v rámci jazykového vzdelávania a oboznamovania sa s kultúrou a životom vo frankofónnych krajinách zúčastnili Dňa frankofónie na Gymnáziu M.R. Štefánika. Overili si vedomosti z geografie, občianskej náuky, dejepisu, ale aj jazykov, usilovne zbierali za svoje aktivity pečiatky a na záver si ich vymenili za koláčik či pitie. Zažili sme kopec zaujímavých aktivít, kvízov či divadielko, ale hlavne sme si rozšírili poznanie o množstvo nových zaujímavostí. Na záver sme si priblížili osobnosť M.R. Štefánika pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia. Bol to skutočne pekný deň :)

          • DANCE CITY 2019 a naše víťazstvo

            1. 4. 2019

            Naši malí i väčší tanečníci zo súboru moderného tanca StarDance v dňoch 28. a 29. marca 2019 opäť raz zabodovali na tradičnej košickej tanečnej súťaži Dance City 2019. V konkurencii košických základných škôl, CVČ, ZUŠ a tanečných súborov z celého mesta si vybojovali štyri prvé miesta, jedno druhé a jedno tretie miesto. Našim šikovným tanečníkom srdečne blahoželáme a už teraz držíme palce na ďalšej tanečnej súťaži v Poprade 4. apríla 2019.

        • Maľované vajíčko
          • Maľované vajíčko

            1. 4. 2019

            Vajíčko symbol vzniku sveta, života, sily, narodenia, nesmrteľnosti, návratu jari a vďaka škrupinke i pocitu bezpečia. 27.3.v ŠKD sa deti III. a V. oddelenia stretli s maľovaním vajíčok voskovou technikou. Pozvali sme si p. Dorkovú, ktorá je v tomto veľký odborník. Triedu 2.A sme si vyzdobili VEĽKONOČNE. Pozorne sme počúvali postup pri maľovaní horúcim voskom. Bezpečnosť je tu veľmi dôležitá. Pani Dorková trpezlivo každému pomáhala. Táto technika bola zaujímavá a veľmi sme sa tešili z výsledku. Určite si to zopakujeme a opäť k nám pozveme p.Dorkovú. Ďakujeme p. vychovávateľkám Forgáčovej Lenke a Janke. Želanie pre Vás: 

            Gúľa sa k Vám tichúčko

            Veľkonočné vajíčko.

            Prichádza len na čas krátky,

            zaželať Vám krásne sviatky.

          • Dopraváčik

            24. 3. 2019

            Pod taktovkou p. KULANOVEJ sa 15.3.2019 v telocvični školy zišli súťažné družstvá jednotlivých oddelení ŠKD, aby si zmerali svoje sily v súťaži Dopraváčik. V teoretickej časti súťaže odpovedali písomnou formou na otázky týkajúce sa pravidiel cestnej premávky, rozlišovali dopravné značky, hľadali slová v štvorsmerovke. Súčasťou teoretickej časti bola aj pošta, doručená do telocvične. Vo forme puzzle si družstvá overili aj svoje zručnosti. Skladali dopravné značky či dopravné prostriedky. Okrem teórie a zručností niektoré aktivity overili aj šikovnosť a rýchlosť detí. Aktivity ako rýchla jazda či štafetový beh s kartičkami patrili hádam medzi najzaujimavejšie. Všetkých súťažiacich povzbudzovali ich spolužiaci a p. vychovávateľky. A tu sú výsledky: 1.miesto : 1.B 2. miesto: 4. roč. 3. miesto: 2.B 4.miesto: 2.A GRATULUJEME!

          • Okresné kolo Biblickej olympiády

            23. 3. 2019

            V stredu 20. marca 2019 prebehlo Okresné kolo Biblickej olympiády základných škôl v CVČ Domino v Košiciach. Súťaž, ktorej cieľom je spoznávanie Sv. Písma, prebiehala vypracovaním piatich súťažných úloh, v ktorých odpovedali na otázky, lúštili tajničku, spoznávali obrázky či vytvárali dialógy na základe vopred naštudovaných textov z Knihy Rút, Prvej knihy Kráľov a z Evanjelia podľa Matúša. Bolo fascinujúce vidieť nielen záujem detí o súťaživosť, ale predovšetkým vidieť obrovský záujem o čítanie a poznávanie Božieho Slova. Veľká vďaka patrí v prvom rade rodičom, učiteľom a katechétom, že budujú v deťoch lásku k Písmu, ale aj tiež všetkým deťom za ich účasť a vedomosti. Veľká vďaka patrí aj organizátorom a porotám z radov kňazov i laikov. (spracované podľa ke.arcidieceza.sk)

            Do súťaže sa zapojili žiaci Základnej školy na Gemerskej ulici: Mária Badidová, Jozef Horváth a Lenka Kušnírová a obsadili 5. miesto. Žiakov pripravila sr. M. Faustína, FDC - Mgr. Mariana Zaťková.

        • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín
          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

            23. 3. 2019

            V stredu, 20.3.2019, dostali v škole všetci recitátori možnosť predviesť svoj talent a svoje schopnosti v školskom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Vybrať tých najlepších, ktorí nás pôjdu reprezentovať na okresné kolo nebolo jednouché, pretože deti okrem snahy čo najlepšie zarecitovať prózu či poéziu, milo prekvapili aj výberom textov, ktoré boli trefné a vtipné.   Rozhodovanie nebolo jednoduché, ale porota sa snažila vybrať tých spravodlivo a objektívne.

            V prednese poézie sa v I. kategórii umiestnili  na 3. mieste Jaroslava Piňková (3.A) a Mário Leško (4.A), na 2. mieste Timea Štefanková  (2.A) a Adam Fischer (4.C) a 1. miesto získal Filip Fischer (2.A) V II. kategórii 3. miesto získala Monika Bernátová  (6.B), 2. miesto obsadil Samuel Horbaľ (6.B) a 1. miesto si vyrecitovala Adriana Blyšťanová (6.B). V III. kategórii sa na 3. mieste umiestnila Sára Poprocká (7.A), 2. miesto získal Marek Mihók (8.A) a prvenstvo patrí Júlii Chovanovej (8.A).

            V prednese prózy sa v I. kategórii na 3. mieste umiestnili Tamara Drančáková (3.A) a Teodor Haľko (2.A), 2. miesto obsadila  Miriam Darašová (4.C) a 1. miesto si vyrecitovala Alexandra Csorbová (4.A). V II. kategórii sa umiestnila na 3. mieste Zoja Olenočinová (V.A), 2. miesto obsadil Jakub Janočko (6.A) a 1. miesto patrí Nelle Barčovej (6.B). V III. kategórii  získal 1. miesto Patrik Mosnáček (7.B).   Tí, ktorí sa umiestnili na 1. mieste nás pôjdu reprezentovať na okresné kolo súťaže.

          • Malí brigádnici v školskej záhrade

            19. 3. 2019

            Naša príroda je nádherná,

            musíme si ju vážiť,

            aby sme v nej mohli

            samé pekné chvíle zažiť.

            3.oddelenie ŠKD si v utorok 19.3. urobilo brigádu v školskej záhrade.

            Konáre, plasty, sklo a plechy do nej určite nepatria. Všetko sme vyzbierali aby sme sa mali kde bezpečne hrať. Pracovali sme s radosťou a výsledok nás veľmi potešil.

             

          • Čitateľské bingo a čitateľský maratón v 2. oddelení ŠKD

            14. 3. 2019

            V 2.oddelení ŠKD (1.B a 3.B) sme mali Čitateľské bingo a čitateľsky maratón. Už v mesiaci február sa deti 2.oddelenia podieľali na príprave návrhu na obal svojej knihy. Stali sa z nich tak malí ilustrátori. Do svojich kníh následne vpisovali splnené úlohy čitateľského binga. Spoločne sme čítali, vyhľadávali informácie, maľovali, kreslili. Aj takýmito aktivitami sme prispeli k rozvoju čitateľskej gramotnosti. Vyvrcholením binga bol čitateľsky maratón. Prváci síce čítali už im známy text, no napriek tomu najlepšie to išlo Emmke Pacanovskej a Filipovi Baltesovi z 1.B a Danielovi Drabikovi a Júlie Čulkovej z 1.B. Tretiaci čítali neznámy text. Kráľom čítania sa stal Hudák Benjamín a kráľovnou čítania Caroline Jevická z 3.B. Gratulujeme! O tom, že sa aktivity deťom páčili svedčia nasledujúce fotografie a nástenka pri 1.B triede. Príďte sa pozrieť.

          • Prváci v knižnici

            14. 3. 2019

            Keďže je "Marec - mesiac knihy", žiaci 1.A sa 11. marca 2019 zúčastnili na besede v knižnici Lit Park. Pani knihovníčka ich privítala a pre deti mala pripravené rôzne aktivity. Predstavila im aj knihu Toto nie je džungľa. Kniha je veľmi poučná a poukazuje na to, prečo máme udržiavať poriadok nielen doma, ale aj v knižnici pri výbere kníh.

          • 8. marec a stretnutie bývalých zamestnancov školy

            11. 3. 2019

            8. marec  je celosvetovo uznávaný sviatok známy ako MDŽ. V ten deň si pripomíname, že ženy museli tvrdo bojovať za svoje práva a ani v dnešnej modernej dobe ich nemajú všetky ženy na svete zaručené.  Našťastie, nie je to náš prípad a dôležitosť ženy si pripomíname každý rok. Tohto roku sme si spomenuli aj na kolegyne, ktoré si už užívajú dôchodok, ale počas aktívneho pracovného života  zanechali stopy vedomostí i výchovy v mnohých žiakoch. Pozvali sme ich preto práve na MDŽ na priateľské stretnutie bývalých zamestnancov našej školy, aby pospomínali a stretli sa s kolegyňami.  Pri príležitosti sviatku MDŽ dostali na znak úcty "retro" karafiát. Veríme, že sa im u nás páčilo. 

        • EKOALARM a rovesnícke vzdelávanie
          • EKOALARM a rovesnícke vzdelávanie

            11. 3. 2019

            Veľa ľudí už pochopilo, že hádzať všetko do čierneho kontajnera a vyviezť to na skládku nie je najlepšie riešenie. Recyklovanie je dnes “in” a preto má väčšina z nás doma pekné farebné nádoby na separovanie odpadu. Niekto separuje len sklo, noviny a PET fľaše a niekto rozoberie aj obálku, aby plastové okienko zrecykloval osobitne. Štatistiky však hovoria jasne. Slováci triedia málo! Ak by sme vysypali na zem priemernú nádobu na komunálny odpad a ručne všetko dotriedili, tak by na skládku poputovalo iba 8% z nej. Všetko ostatné by ešte mohlo byť nejakým spôsobom zhodnotené a zrecyklované.

            Prostredníctvom projektu  EKOALARM, sa aj žiaci našej školy snažia intenzívne vzdelávať v oblasti separovania a minimalizovania odpadu. Akčná skupina 15 žiakov 5. až 9. ročníka absolvovala v priebehu posledného mesiaca 2 školiace dni, počas ktorých sa učili, ako ďalej svojim spolužiakom priblížiť tematiku triedenia odpadu. Informácie o odpade sa snažili spolužiakom sprostredkovať na troch aktivitách – „Môj deň“, „Plný kôš“ a „Časová os rozkladu“  formou rovesníckeho vzdelávania. Niekoho tieto aktivity zaujali viac, iného menej, ale veríme, že postupne každého žiaka presvedčíme o tom, že tvoriť menej odpadu a separovať sa oplatí, aby sa naše okolité prostredie nezmenilo na jedno veľké smetisko.

          • ZOO v knižnici

            6. 3. 2019

            Dnes 6.3.2019 nás žiakov 2.B triedy čakalo v knižnici prekvapenie.Prišiel tam pán z Košickej ZOO, ktorý nám porozprával niečo o hadoch a jedného aj doniesol ukázať. Bol to pytón a všetci spolu s p.učiteľkou sme sa ho mohli dotknúť a tak zistiť, že hady vôbec nie sú slizké, ako sme si doteraz mysleli. Dozvedeli sme sa, že pred miliónmi rokov hady mali nôžky ako majú jašterice. Tešíme sa na teba pytón Charlie v košickej ZOO. Prídeme sa na Teba pozrieť! Žiaci 2.B.

        • Športový deň na Gemerskej
          • Športový deň na Gemerskej

            5. 3. 2019

            V sobotu, 2.3.2019, sa brány školy otvorili na celý deň nielen pre žiakov, ale aj pre ich rodičov. Tradične sa v ten deň konal Športový deň pre rodičov, deti a zamestnancov našej školy. Všetci športovaniachtiví si v tento deň mohli schuti zašportovať, zmerať si svoje sily či poraziť súperov, všetko v duchu fair play. Dospeláci i deti zdolávali rôzne športové disciplíny. Svoje sily si zmerali vo volejbale, basketbale či futbale. Nesúťažne si mohli zahrať aj šípky. Pre deti boli pripravené rôzne iné športové aktivity.  Po vyčerpávajúcom športovaní si mohli prítomní doplniť sily chlebíčkami, koláčmi a gulášom.

            Tento športový deň okrem učiteľov pomohli a zorganizovali členovia združenia rodičov školy. Veľké poďakovanie patrí pani Marte Fischerovej, Radimovi Kalafutovi, Kristíne Onofrejovej, Petrovi Onofrejovi a Adriane Knutovej.   Aj keď zvíťaziť nemohli všetci, výhrou pre všetkých bol super deň v spoločnosti rodičov, detí i učiteľov. Tešíme sa na ďalšom športovom dni. 

          • Mňamkáči a ich kuchynské tvorenie

            27. 2. 2019

            Naši malí MŇAMKÁČI aj v tomto školskom roku usilovne pracujú. Spoločne stihli pripraviť zdravé jablkové lízanky, jablčníčkov, halloweenskych pavúkov, piškótové strašidielka a netradičné jogurtové donuty. V predvianočnom období nachystali mikulášske lievance, vianočný pečený čaj a napiekli a ozdobili voňavé perníčky. Pochutnali si na kokosových aj pukancových snehuliakoch a vo fašiangovom období na klaunových chlebíkoch. Okrem toho upiekli dobroty ako ovocné taštičky, obľúbenú mini pizzu, muffiny, a sladké valentínske srdiečka. Už teraz sa tešia na ďalšie veselé a stretnutia. Domňamkáčenia priatelia😊

        • GEMERSKÁ TARIÁDA
          • GEMERSKÁ TARIÁDA

            26. 2. 2019

            Pondelok po jarných prázdninách žiakom II. stupňa spríjemnila Gemerská tariáda.  Tá sa v našej škole konala 2. krát a  niesla  sa vo valentínskom duchu. Okrem tanca žiakom tariádu spríjemňovali rôzne súťaže. Svoje sily si mohli zmerať v tanci s pomarančom, hľadaním črievičky pre princeznú, hádaním zaľúbených piesní. 

            Novinkou bola tohto roku voľba Miss Gemerskej a Misster Gemerskej. Spomedzi desiatich nominovaných si žiaci vybrali víťazov na základe zdolania rôznych disciplín.  Miss Gemerskej sa stala ôsmačka Júlia Chovanová a titul Misster Gemerskej si odniesol deviatak Tomáš Sási.

            Záver tariády patril tancu Superdeti, ktorý sme si všetci zatancovali, tombole a raperskému vystúpeniu Mira. Tešíme sa opäť o rok.