• Akcie školy

        • Plachého míľa
          • Plachého míľa

            4. 10. 2019

            V piatok, 4. októbra 2019, sa na atletickom štadióne TU v Košiciach konal už dvanásty ročník bežeckej súťaže Plachého míľa, ktorá je akýmsi „predskokanom“ Košického medzinárodného maratónu mieru.

            Našu školu reprezentovalo na tejto známej súťaži dvanásť žiakov z 2. – 4. ročníka. Všetci naši súťažiaci podali vynikajúci výkon a v silnej konkurencii žiakov z viacerých košických škôl i atletického klubu úspešne reprezentovali našu školu. V 1. kategórii žiakov 1. a 2. ročníka sa Maksym Onyshchuk (II.A) umiestnil na 4. mieste a v 2. kategórii žiakov 3. – 5. ročníka skončila Tamara Drančáková (IV.A) spomedzi dievčat na 2. mieste a Alex Kiktavý (III.B) v kategórii chlapcov na 3. mieste. Oceniť tohtoročných víťazov prišiel i samotný iniciátor tejto súťaže, Jozef Plachý, atlét svetového mena, štvornásobný olympionik a viacnásobný medailista z klasických i halových majstrovstiev Európy.

            Víťazom i všetkým zúčastneným žiakom srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa ďalších športových úspechov.

          • Prváci budujú vzťah k čítaniu

            2. 10. 2019

            Nielen knižky, ale aj časopisy pre deti sú možnosťou, ako doviesť naše ratolesti k čítaniu a vybudovať im vzťah k literatúre. Okrem toho sa v detských časopisoch môžu aj veľa dozvedieť, zahrať sa rôzne vedomostné hry. V každom prípade je čítanie vhodného časopisu dobrým spôsobom na vyplnenie vhodného času. My v 1.B v ŠKD sme si našli chvíľu, aby sme si niečo z časopisu prečítali. Neskôr si už deti prečítajú časopis aj sami.

          • 4.A v knižnici

            1. 10. 2019

            Dňa 30.9.2019 sa žiaci IV. A vybrali do knižnice LITPARK. Teta knihovníčka im prečítala rozprávku "Palacinkovy kráľ". Počas jej čítania sa žiaci vybrali do Maškrtkova a plnili rôzne úlohy, riešili dopĺňovacku, priraďovali jedlá ku kalendárnym mesiacom, prehadzovali palacinky, hľadali prsteň. Nakoniec si v vypožičali zaujímavé knihy a spokojní sa vrátili do školy.

          • My ako dobrovoľníci

            29. 9. 2019

            V piatok, 27.9.2019, sme sa žiaci II. stupňa zmenili zo žiakov v laviciach na dobrovoľníkov. V rámci roku dobrovoľníctva sme naše účelové cvičenie školy venovali dobrovoľníckej činnosti a pomohli sme vyčistiť okolie nielen pri našej škole, ale napríklad aj park nad nemocnicou. Neboli sme v tom sami, vrecia a rukavice sme si priniesli svoje, ale tiež nás podporili Mestský úrad MČ Juh a Dobrovoľnícke centrum, ktorí nám pomohli s náradím i odvozom odpadu a nahrabaného lístia. Po zaslúženej práci sme si potom pri slnečných lúčoch s dobrým pocitom v srdiečku, že sme niečo urobili aj pre naše okolie, zašportovali. 

          • Odmena pre deti od CODE.org

            26. 9. 2019

            V školskom roku 2018/2019 sa približne 92 žiakov našej školy zúčastnilo informatickej súťaže Učme informatiku inak. Z toho 58 žiakov úspešne absolvovalo celý kurz určený ich vekovej kategórii na portáli code.org. Vďaka ich usilovnosti, šikovnosti a programátorským schopnostiam naša škola získala 15 Micro:bitov. Zároveň sme im mohli odovzdať odmenu - diplom a USB kľúč.

          • A - ako animátor alebo ako sa zo žiakov stali animátori

            18. 9. 2019

            V stredu, 18.9.2019, sme spolu s piatakmi (aj napriek tomu, že sme všetci boli v teplákoch) navštívili výstavu v Kulturparku A - ako animátor alebo ako ožívajú postavičky v animovaných filmoch.  Táto interaktívna výstava do Košíc prišla z Bratislavy a je oslavou práce animátorov, nenápadných a trpezlivých ľudí, ktorí oživujú fantastické príbehy animovaných filmov. Rôznymi technikami animácie oživili všetko, čo sa dá: kresbu, papierik, plastelínu a hračky.  Naši piataci  mali možnosť stať sa animátormi a vyskúšať si rôzne spôsoby animácie. Okrem toho spoznali aj prácu zakladateľa slovenského animovaného filmu Viktora Kubalu, vykúpali sa vo vani kocúrov Pufa a Mufa, vyskúšali si prácu s bábkami, pozreli rozprávku a vyskúšali aj kvíz. Ďakujeme.

          • Teplákový deň

            18. 9. 2019

            Teplákový deň máme úspešne za sebou. Zapojili sa doň takmer všetci, žiaci i učitelia.  Prejavili sme tak spolupatričnosť, to, že ťaháme za jeden povraz a možno sa prejavila aj túžba po víťazstve. Čísla zatiaľ neprezradíme, ale tešíme sa na ďalší tematický deň, o ktorom vás budeme informovať. 

          • Lesná pedagogika v ŠKD

            18. 9. 2019

            Dňa 17.9.2019 naše ŠKD navštívili lesníci z Mestských lesov Košice, aby sa deťúrence dozvedeli niečo nové o zvieratkách a prírode okolo nás.  Naučili sme sa rozdiel medzi jeleňom, srncom a danielom, kde sme sa zapotili aj my dospelí :) Porozprávali nám, kde zvieratká žijú, čím sa živia, ako jelene zhadzujú parohy ...a že rohy srncom ostávajú na celý život !!! Potom si deti zahrali naháňačku na dravce a jašteričky a skúšali aj ako skáču žaby. Záver patril našim lesom a druhom stromov v našom okolí. Deti boli neskutočne šikovné a múdre a my pani vychovávateľky sme boli na nich pyšné. Už sa tešíme na ďalšie stretnutie s lesníkmi na jar. Tak ahojte zvieratká a už vieme, ako sa o vás budeme v zime starať :)                  

        • 3.A v Kosite
          • 3.A v Kosite

            17. 9. 2019

            Slnečný pondelok sme si my, 3.A, vylepšili exkurziou v Kosite. Na vlastné oči sme sa presvedčili, že spracovanie odpadu v našom veľkom meste nie je jednoduchá záležitosť. 

            Odpadu ľudia produkujú veľmi veľa a keby sa všetok spaľoval, otrávili by sme vzduch. Preto sme si zopakovali dôležitosť a pravidlá separovania, zahrali sme sa, zasúťažili sme si. Na záver nám teta ukázala ako Kosit triedi odpad a čo už ide do pece, kde sa komunálny odpad zmení na skváru. Prehliadka oddelení prevádzky bola zaujímavá, ale zápach, ktorý sa tu všade šíri bol veľmi nepríjemný. 

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa svojou prácou starajú, aby boli Košice čisté. 

            Všetci sa o to separovanim budeme snažiť tiež. 

          • 2.A v knižnici

            17. 9. 2019

            Po prázdninách sme opäť zavítali do našej obľúbenej knižnice LitPark. Pani knihovníčka na privítanie deťom pripravila malú rozcvičku, predstavila im novú knihu a potom si už s radosťou vyberali knihy na čítanie.

        • Tematické dni v našej škole
          • Tematické dni v našej škole

            16. 9. 2019

            Aj tento školský rok bude plný na rôzne akcie pre žiakov i rodičov našej školy. Tím členov GEMArt pripravil pre žiakov aktivitu vo forme tematických dní. Každý mesiac vyhlásime jeden tematický deň, do ktorého sa všetci žiaci i učitelia môžu zapojiť. Jednotlivé aktivity a tematické dni budú hodnotené bodmi a na konci školského roka sa spočítajú a zistíme víťaza. 

            Tematický deň na september je - TEPLÁKOVÝ DEŇ.

            Dokážme, že sme super škola a máme super deti  a zapojme sa všetci tým, že prídeme v stredu - 18.9.2019 do školy v teplákoch či legínach a mikinách. Ukážme, že dokážeme držať spolu a ťahať za jeden povraz. 

            Tak doteplakovania v stredu!

          • Módna prehliadka v ŠKD 1.B

            16. 9. 2019

            ŠKD v 1.B sa stalo metropolou módy. Za doprovodu hudby sa konala módna prehliadka. Súťažili dievčatá aj chalani. Tešili sme sa na jedinečné módne zážitky, obohatené individuálnym programom. Na prekvapenie sa im vystúpenie na móle podarilo. Všetci boli odmenení a prispeli k úžasnému popoludniu.

          • Pátranie III.B po svetových knižniciach

            12. 9. 2019

            Viete, ktorá knižnica je vo svete najstaršia? Nie? Tak my, žiaci 3.B, už áno. Je to knižnica v kláštore sv. Kataríny na Sinaji. Dozvedeli sme sa, že sú tam najstaršie knihy sveta a tiež sme sa  dozvedeli a videli sme, aké krásne knižnice vo svete máme. Najviac nás zaujala pojazdná knižnica, ktorá nosí knihy k ľuďom bývajúcim v odľahlejších častiach, aby si aj oni mohli prečítať pekné a zaujímavé knihy.

        • BIELA PASTELKA 2019
          • BIELA PASTELKA 2019

            10. 9. 2019

            Naša škola bola v roku 1993 prvá v Košiciach, ktorá začala vzdelávať vo svojich školských laviciach žiakov so zrakovým postihnutím, slabozrakých aj nevidiacich. Na základe toho sme si vytvorili spoluprácu s oblastným strediskom Únie slabozrakých a nevidiacich Slovenska v Košiciach.

            Jednou z aktivít, ktorou podporujeme činnosť tejto organizácie je už asi dobre známa zbierka Biela pastelka, ktorú každoročne propaguje a podporuje aj mnoho známych tvárí z kultúry, či športu. Financie získané touto zbierkou slúžia na skvalitnenie a uľahčenie života zrakovo postihnutých, či už zakúpením špeciálnych pomôcok, výcvikmi vodiacich psov pre nevidiacich alebo rôznymi aktivitami, ktoré im pomáhajú zapájať sa do každodenného života.

            V tomto roku sa zbierka uskutoční v piatok 20.septembra. A tak ako každý rok, budete môcť pomôcť aj Vy,  tým, že sa  v tento deň zastavíte vo vestibule školy a prispejete do tejto zbierky.

            Ak sa Vám to nepodarí u nás, máte možnosť prispieť aj iným spôsobom až do konca roka. Môžete využiť zbierku v uliciach, zaslanie SMS správy, darcovský portál Darujme.sk alebo zaslanie finančného príspevku na účet Bielej pastelky.

            Verte, že pomôže každé euro!

          • I.B na školskom ihrisku

            9. 9. 2019

            Naša prvá návšteva na multifunkčnom ihrisku. 1.B si to vyskúšala. Súťažili sme v družstvách. Člnkový beh sa nám veľmi páčil a tešili sme sa z výsledku. Veríme, že aj ďalšie aktivity budú také veselé, pružné s radostné.

          • Slávnostné otvorenie školského roka

            2. 9. 2019

            2. september sa vždy nesie v znamení zvukov školského zvonca. Nebolo tomu inak ani tohto roku. Školský dvor zaplnili žiaci školy, vestibul bol plný prváčikov. Pani učiteľky si ich odviedli na školský dvor, kde za zvukov štátnej hymny a školskej hymny sme slávnostne otvorili nový školský rok.  Všetkých, najmä prvákov, privítal p. riaditeľ školy a zástupca primátora mesta Košice Mgr. Marcel Gibóda.  Po krátkom kultúrnom programe sme sa rozpŕchli do tried, porozprávali zážitky z prázdnin a od zajtra začíname naostro. Tak nech sa prváčikom darí a deviatakom nech sa splnia sny o strednej škole. 

          • Šiestaci na výlete v Markušovciach

            3. 7. 2019

            Žiaci 6.ročníka sa zúčastnili dňa 26.6.2019 školského výletu v Markušovciach. 

            Navštívili kaštieľ v Markušovciach a letohrádok Dardanely. Absolvovali aj prednášku o cisárovnej Alžbete Bavorskej prezývanej Sissi. Najviac ich zaujal jej netypický jedálniček a starostlivosť o dlhé vlasy. Triedne učiteľky pripravili kvíz a naháňačku so stužkami, ktoré potom vyhodnotili. Každý žiak získal malú odmenu. Potom, čo si nakúpili suveníry a nanuky, sa vrátili opäť vlakom do Košíc.

            Šiestaci si výlet pochvaľovali. Nielen, že sa niečo nové dozvedeli, ale deň si užili v dobrej nálade v krásnom prostredí francúzskeho parku pri kaštieli.

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2018/2019

            28. 6. 2019

            Slnečné lúče nás hladia po líci,

            posledné dni  sme strávili v školskej lavici.

             

            Spolužiaci, učitelia, asistenti tiež čakajú na chvíľu,

            že si letné prázdniny trošku oddýchnu.

             

            Dovolenka a oddych sa do našich myslí vnára,

            brána školy sa dnes na krátky čas zatvára.

             

            Nesmúť, teš sa, leto rýchlo ubehne

            a my sa v septembri zdraví a šťastní opäť stretneme.

             

            Školský dvor našej školy dnes nepatril veľkej prestávke a hrám, ale slávnostnému ukončeniu školského roka.  Po tónoch štátnej a školskej hymny, chvíľke poézie, boli pred zrakmi všetkých žiakov ocenení tí najlepší, ktorí si za celý školský rok vyslúžili pochvalu riaditeľom školy. Po odovzdávaní diplomov sa v triedach rozdali vysvedčenia a žiaci na dva mesiace opustili svoju školu a vybrali sa za prázdninovým oddychom a zážitkami. Tak krásne prázdniny prajeme a v septembri sa opäť stretneme.