• Akcie školy

        • Denník malej smoliarky - premiéra muzikálu
          • Denník malej smoliarky - premiéra muzikálu

            31. 5. 2019

            Posledné dva májové dni patrili premiére žiackeho muzikálu, ktorý môžeme považovať za akúsi značku našej školy. Každoročne sa pred koncom školského roka tešíme na premiéru školského muzikálu nielen my, ale aj žiaci a rodičia. 

            Po takmer roku skúšok a tréningov uzrel svetlo sveta muzikál Denník malej smoliarky, ktorý je voľným spracovaním knihy Jeffa Kinneyho Denník odvážneho bojka.  Niektoré epizódy pripomínajú pôvodný príbeh Grega Heffeyho, ale náš príbeh je príbehom malej Meggy, ktorá musí prekonať nejednu prekážku na ceste za obdivom svojho vysnívaného idolu Rodricka.  

            Na muzikáli sa herecky podieľali žiaci 2. - 9. ročníka, bývalí žiaci v dvoch alternáciách.  Muzikál by nebol muzikálom bez scenáru, réžie, hudby a choreografie. Scenár, réžiu a texty piesní mala opäť pod palcom p. uč. Angela Štefaniková, hudbu a piesne p. uč. Ľudmila Lenárd Pavluliková, choreografiu Viktória Kiktavá s pomocníčkami Annou Tomkovou a Natáliou Beerovou. Rekvizity a technickú spoluprácu zabezpečovali Beáta Koľová, Anna Kulanová a Radka Koľová.  Spievali a tancovali členovia speváckeho zboru Bellas a členovia súboru moderného tanca StarDance.

            Predstavenie to bolo výborné, získalo si mnoho obdivovateľov a fanúšikov.  Veríme, že scenáristka má v hlave nápad už na ďalší skvelý muzikál. Všetkým ďakujeme a tešíme sa o rok zas. 

          • Praktická časť účelového cvičenia

            31. 5. 2019

            Keďže májové počasie nám akosi neprialo a prebudili sme sa do upršaného dňa, rozhodli sme sa pre žiakov II. stupňa zorganizovať praktickú časť účelového cvičenia inak, než boli zvyknutí. Zostali sme v škole a pre žiakov sme pripravili osem stanovíšť, na ktorých museli absolvovať svoje vedomosti z účelového cvičenia hravou formou. Svoje vedomosti a skúsenosti  si overili v oblasti dopravnej výchovy, mimoriadnych situácií, zdravotníckej príprave, topografii, ekológii, turistiky, športových a pohybových aktivít. Skúsili si prácu s buzolu a mapou, obväzvanie rán, test z ekológie a iné.  Žiaci na jednotlivých stanovištiach získavali body, ktoré vyhodnotíme. Veríme, že sa takýto deň žiakom páčil a zdolali sme nielen vedomosti, ale aj počasie. 

          • IV.A v botanickej záhrade

            28. 5. 2019

            V pondelok 27.5. sme sa vybrali do botanickej záhrady. Našim hlavným cieľom bola výstava pestrofarebných motýľov, ktoré sa práve drali z kukiel rôznych farieb i veľkostí. Nebola to však jediná vec, ktorú sme si užili. Videli sme množstvo cudzokrajných rastlín, ktoré boli umiestnené v skleníkoch. Ale aj vonku nás prekvapili napr. stromy s tulipánovými kvetmi i s cumlíkmi . Po tradičnej prehliadke minizoo sme si konečne oddýchli na lúke. Sme radi, že nám prialo i počasie.

        • Hronovské jablíčko a náš úspech
          • Hronovské jablíčko a náš úspech

            28. 5. 2019

            V sobotu, 25.5.2019, sa naši tanečníci zo StarDance pod vedením p. uč. Štefanikovej a p. as. Kiktavej zúčastnili medzinárodnej tanečnej súťaže v Čechách v Hronove. Tam súperili so súbormi z Čiech, Slovenska a Poľska. Všetky tanečné skupiny či  súbory súťažili v rôznych tanečných štýloch. Naši šikovníci si vytancovali choreografiou "Rozprávka o tanci" 2. miesto a choreografiu "Cigánske srdce" 3. miesto. 

            Pocity radosti, šťastia a hrdosti na našich tanečníkov opísala p. uč. Štefaniková deň po súťaži takto: "Ak existujú chvíle, pre ktoré je učiteľ šťastný, že si vybral práve toto povolanie, je to bezpochyby včerajšie vyhlasovanie víťazov na medzinárodnej tanečnej súťaži Hronovské jablíčko v Čechách, z ktorej si tanečníci z Gemerskej priniesli cenné 2. a 3.miesto. Od včerajška sa vo mne striedajú pocity radosti, hrdosti a vďačnosti. Radosti z úspechu a z toho, že môžeme pracovať s takými úžasnými deťmi, hrdosti na naše deti, ktoré obstáli i v silnej medzinárodnej konkurencii a vďačnosti vedeniu školy a kolegyniam, ktoré nás všemožne podporujú a, samozrejme, našim rodičom. Tým, ktorí nás podporovali na diaľku, ale hlavne tým, ktorí dlhú cestu zdieľali spolu s nami a bez ich pomoci a obetavosti by sme to určite nezvládli tak úžasne. To najväčšie ĎAKUJEM patrí vám, našim super tanečníkom, ktorí ste i napriek namáhavej a dlhej ceste a nejednej prekážke (bez ktorých to nejde 😅) dokázali perfektne reprezentovať našu školu i za hranicami Slovenska a dokázali ste tak opäť, že sme právom už tretí raz nositeľmi titulu Škola plná talentov.🥰 "

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy za hranicami. 

             

          • Deti z 3. oddelenia ŠKD u hasičov

            28. 5. 2019

            Na pozvanie p.Horbaľa, ocka našej Sašky, sa deti 3.odd. ŠKD, vybrali na exkurziu. Saškin ocko sa nás ujal a previedol nás automobilovým  parkom. Každý z nás prešiel všetkými vozidlami. Očarila nás sanitka a dlhý 44 m vysúvací rebrík. Vonku na nás čakalo prekvapenie, súťaž. Člnkový beh, na konci ktorého bola hadica s vodou. Našou úlohou bolo prúdom vody zhodiť kuželku. Simonke sa podarilo osprchovať hasiča. Na záver nám hasičskí raperi zaspievali svoj rap. Bol to nezabudnuteľný zážitok.

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

            28. 5. 2019

            Aj tohto školského roku sa žiaci našej školy zapojili do medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Súťaže sa zúčastnilo 52 žiakov z I. stupňa a 7 žiakov z II. stupňa. 

            Školským šampiónom sa stal Šimon Podolinský zo VI.B.  Spomedzi prvákov sa úspešnou riešiteľkou stali Emma Pacanovská z I.B, Laura Eštoková a Zdenka Bernátová z I.A.  Úspešnými riešiteľmi z druhákov sa stali Michaela Urdová z II.A a Radim Kalafut z II.B. Tretiaci a piataci mali jedného úspešného riešiteľ a tými sa stali Marek Medvec z III.B a Katarína Chovanová z V.A.  

            Všetkým riešiteľom gratulujeme a ďakujeme. 

          • Detská policajná akadémia

            21. 5. 2019

            V rámci 6. ročníka bol realizovaný preventívny projekt Detská policajná akadémia. Projekt je v prvom rade zameraný na prevenciu kriminality u detí a mladistvých a taktiež na predchádzanie inej protispoločenskej činnosti a sociálno- patologických javov. Čiastkové ciele projektu sú rozpracované v piatich zaujímavých témach. Informácie o Policajnom zbore poskytuje pracovný list s názvom Zoznámte sa s našou políciou. Komunikácii na sociálnych sieťach, bezpečnému používaniu internetu i ochrane osobných údajov pri používaní internetu sa venuje téma Bezpečne na internete. O predsudkoch, ponižovaní, diskriminácii i rasizme sa deti dozvedia prostredníctvom pracovného listu Každý je iný. Zámerom tejto témy je podporovať a šíriť v deťoch toleranciu a znášanlivosť. Zodpovedné správania chodca v cestnej premávke a poskytnutie základných informácii o cestnej premávke je cieľom témy Na ceste nie si sám! Obsah posledného pracovného listu je zrejmý už z jeho názvu Stop násiliu!. Zaoberá sa nielen násilím a šikanovaním, ale poukazuje na normálne spolunažívanie a chápanie životných hodnôt, informuje o trestnoprávnej zodpovednosti. Žiaci pracovali s pracovným zošitom a na konci každého stretnutia bol priestor na diskusiu a vyjadrenia žiakov. Na poslednom stretnutí žiaci dostali osvedčenia o absolvovaní preventívneho projektu "Detská policajná akadémia." Projekt bol realizovaný pod vedením pracovníčky KR PZ v Košiciach.

          • MODRÝ GOMBÍK

            21. 5. 2019

            MODRÝ GOMBÍK spojil dva svety - ten náš a ten, v ktorom sa deti ocitli v núdzi a sú odkázené na našu pomoc. Aj naši žiaci, rodičia a zamestnanci pomohli svojim príspevkom a podporili deti na Ukrajine, ktoré našu pomoc stále potrebujú. Za všetky deti ĎAKUJEME!!!

          • Mladí zdravotníci na exkurzii

            20. 5. 2019

            Naši žiaci zo záujmového útvaru Mladí zdravotníci I. a Mladí zdravotníci II. boli 20.5.2019 na exkurzii u hasičov. Okrem toho, že si prezreli hasičské autá, absolvovali aj krátku prednášku o prvej pomoci, ktorú im pripravil naozajstný záchranár. Mohli si obzrieť útroby hasičskej stanice, zásahových vozidiel, vyskúšať ich a zahrať sa na záchranárov. Okrem zážitkov si tak odniesli aj mnoho užitočných informácií, ktoré sa im zídu. 

          • Štvorylka

            20. 5. 2019

            Tak, ako aj po iné roky, sa žiaci 2. stupňa našej školy zapojili do medzinárodného projektu European Quadrille Dance Festival, teda štvorylka.  Naši žiaci dôverne poznajú kroky a hudbu a nebol tak problém zapojiť sa a zatancovať si štvorylku na Hlavnej ulici v Košiciach a prispieť tak svojou troškou k prvenstvu spomedzi desiatich štátov. Spolu s našimi žiakmi Hlavnú ulicu roztancovalo takmer 3000 žiakov základných a stredných škôl. 

             

             

          • Celoštátne finále súťaže Deň tanca 2019

            15. 5. 2019

            Naši tanečníci opäť raz zabodovali, a to dokonca na celoštátnej úrovni. Naše tretiačky a štvrtáčky zo súboru moderného tanca StarDance sa po úspešnom absolvovaní okresného a krajského kola tanečnej súťaže Deň tanca 2019 dostali až na celoštátne finále do Žiaru nad Hronom, odkiaľ si v utorok, 14. mája 2019, priniesli cenný bronz. Okrem medailí ich však hrial hlavne pocit, že ich súpermi boli prestížne súbory zo ZUŠ z celého Slovenska a skvelé 3. miesto si vybojovali spomedzi 90 súťažných choreografií. A čo ďalej? 24. mája 2019 vyráža autobus so 48 tanečníkmi súboru StarDance do Českej republiky, kde sa zúčastnia na medzinárodnej tanečnej súťaži Hronovské jablíčko 2019. Držme im silno palce!

          • Fandíme hokeju v 3. ŠKD

            14. 5. 2019

            Hokejový ošiaľ omámil nielen celé Slovensko, ale aj našich malých žiakov v 3. oddelení ŠKD. Aj oni sa stali fanúšikmi hokeja a sledujú hokejové dianie.  Hlasným Macejko, Macejkooo podporujú a držia palce našim hokejistom. Svoju podporu a fandenie vylepšili aj patričnými odevmi a doplnkami. 

          • Mini hokejová fanzóna u druhákov

            13. 5. 2019

            Písal sa rok 2011, keď sme prežívali na Slovensku MS v ľadovom hokeji... Asi v najpopulárnejšom športe u nás. Prešlo osem rokov a je to tu zas! V piatok,10. mája 2019, prepuklo opäť to hokejové šialenstvo u nás. V kalendári sa ten deň písalo meno Viktória, a to znamená víťazstvo... Zvíťazili sme nad favorizovaným USA, aj keď mnohí neverili, že sa tak stane! Ale stalo sa! A dôležitý je nielen hokejový manšaft, ale aj fanúšikovia a ich nadšenie. Ich pokriky či modlitby, ktoré vysielajú k hokejovému Bohu...Tak sa udialo aj na Gemerskej 2, v II.B, kde si deti spolu s pani učiteľkami Miškou a Ewkou zakričali: "SLOVENSKOOOO..., SLOVENSKOOOO..., heeeja-heeeja-heeeja SLOVENSKOOOOO!" Tak si držme palčeky, snáď to vyjde!!!

        • Sme Škola plná talentov - SUPERŠKOLA
          • Sme Škola plná talentov - SUPERŠKOLA

            3. 5. 2019

            Piatkové popoludnie sa pre našu školu nieslo v duchu súboja o titul Škola plná talentov - SUPERŠKOLA. Počas celého školského roka sme zbierali v rôznych súťažiach body a dostali sme sa do finále. Svoje sily sme si na javisku pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici merali so ZŠ Požiarnická 3. 

            Školy mali možnosť predstaviť svoje NAJ počas 15-minútového programu a minútového skandovania. Družstvo - Sofia Bernátová, Noémi Orbanová, Denis Rebro, Tomáš Sási a Marek Mihók  súperili s päťčlenným tímom vo vedomostnom teste a v príprave plagátu pre školu, ktorý bolo potrebné odprezentovať.

            Po roku sa putovný pohár a plaketa vrátili na našu školu. Sú dôkazom toho, že Sme škola plná talentov - SUPERŠKOLA. Všetkým účinkujúcim žiakom i učiteľom, povzbudzujúcim i p. učiteľkám, ktoré program pripravili ďakujeme.

          • Veselý chodník

            3. 5. 2019

            V piatok, 3.5.2019,  sa naši prváci a druháci s pani učiteľkami a vychovávateľkami pri príležitostí osláv Dní mesta Košíc zúčastnili akcie Veselý chodník. Počas príjemného počasia skrášlili chodník na Hlavnej ulici svojimi kresbami. Deti za svoju tvorbu dostali diplom. 

          • 1.A v knižnici

            3. 5. 2019

            V pondelok, 29.4.2019, naši prváci opäť zavítali do knižnice. Okrem toho, že si išli vypožičať ďalšie knihy na čítanie, tešili sa aj na to, akú knihu im predstaví pani knihovníčka. Tentokrát to bola kniha Čarodejný klobúk a Leotolda. Leotoldu deti pani knihovníčke aj nakreslili, pretože v knihe chýbal jej obrázok. Stali sa z nich tak nachvíľu ilustrátori. 

        • Autorská beseda so Zuzanou Kubašákovou
          • Autorská beseda so Zuzanou Kubašákovou

            29. 4. 2019

            Jedného večera sa to stalo. Dvaja dobrí kamaráti sa sánkovali na kopci pri zámku, keď zazreli bodkovanú pani, ako sa mihla v okne. Držala niečo, čo sa nedalo veľmi rozoznať. Bolo to veľmi malé, malo to ruky, nohy, na hlave zelenú čiapočku. Nemalo to topánky ani ponožky. 

            Tušíte, o kom je reč? Je to malý Škriatok v pyžamku, o ktorom vznikla celá rozprávková knižka. S jej autorkou, Zuzanou Kubašákovou, sa stretli naši druháci 24.4. 2019 v Knižnici pre mládež mesta Košice (LitPark).

            Zuzka Kubašáková deťom na úvod prezradila, či bola výmyselníčka alebo svedomitá školáčka, porozprávala, čomu sa v detstve venovala a ako sa z učiteľky angličtiny napokon stala spisovateľkou. Keď sa jej narodil synček Majko, najlepším liekom na jeho trucovanie boli krátke rozprávočky, v ktorých vystupovali chlapček s podobným správaním. Keď sa Majko započúval, uvedomil si, že hračky to bolí, keď nimi hádže alebo, že sa jeho hlások od kriku veľmi unaví a môže od neho odcestovať. Zuzka zhrnula tieto poučné príbehy v knižkách Škriatok v pyžamku a Víla zo šatôčky, ktorú venovala svojej dcérke Saške.

            Druháčikovia si podobne, ako kedysi Majko, vypočuli príbeh o Pani Zlosti, ktorá si na nich sadne a spôsobí, že sa majú chuť na každého len hnevať. Porozprávali, kedy ich Pani Zlosť navštívila naposledy a ako by sa správala, keby bola ich spolužiačkou v škole. Spoločne s autorkou si teda vymysleli vlastnú rozprávku, ktorú ešte nikto nikdy nepočul :) 

            Aby na Pani Zlosť a jej vrtochy nezabudli, odniesli si so sebou okrem pekného zážitku aj omaľovánky, ktoré si v škole spoločne vymaľovali.

            Ďakujeme Knižnici pre mládež mesta Košice, Vydavateľstvu Taktik a Zuzke Kubašákovej za krásne rozprávkové dopoludnie!

        • Twistermánia v IV. oddelení ŠKD
          • Twistermánia v IV. oddelení ŠKD

            19. 4. 2019

            Skúsme si rozdeliť to prečudesné slovíčko! Twister – hra, ktorá vás zviaže do uzlov. Musí sa pri nej premýšľať a taktizovať. Plachta na prvý pohľad pripomína zväčšenú hraciu dosku pre hru * Človeče, nehnevaj sa! * Sú na nej políčka rôznych farieb. Zápasu sa môže zúčastniť ľubovoľný počet hráčov: dvaja, traja  alebo pokojne aj celá skupina. Ide o to, aby sa na farebné polia kládli ruky a nohy. Hra má svojho dirigenta, ktorý vydáva príkazy: „ľavú ruku na červené pole vľavo“ alebo: „pravú nohu na zelené pole vpravo.“ Roztáča spinner a ručička sa zastaví na niektorom políčku, ktoré mu ukáže farbu, ruku alebo nohu. Postupne vzniká spletenec rúk a nôh. Čím viac hráčov, tým lepšie, tým je väčšia zábava. Hra končí v okamihu, kedy niektorý zo súťažiacich stratí rovnováhu a spadne.

            To je Twister. A čo mánia? Mánia, maniak, šialenec... Sme Twisteroví šialenci? Raz v roku asi áno! Súťažime, twisterujeme, potíme sa, snažíme sa, ale hlavne BAVÍME SA !!!!

            1.miesto - Sofia Mihokova IV.B

            2.miesto - Milan Kusko II.A

            3.miesto - Ema Schveizova III.A

            Aj keď víťaz je len jeden... Tak nech žije TWISTER !!! 

          • Festival jazykovej kultúry

            15. 4. 2019

            V rámci spoznávania kultúr iných krajín sa žiaci deviatych ročníkov zúčastnili festivalu v Štátnej jazykovej škole na Užhorodskej ulici v Košiciach. Spoznali zaujímavosti krajiny vychádzajúceho Slnka, skúšali kaligrafiu - japonské umenie písma, skladali origami, skúšali jesť paličkami, či precvičili si prvky sebaobrany pri predstavení bojového umenia ju juitsu. Zažili sme krasny tvorivý a obohacujúci deň.