• Akcie školy

          • Správna voľba povolania - príležitosť k úspechu

            24. 10. 2018

            V utorok, 23.10.2018, sa naši ôsmaci a deviataci zúčastnili workshopu Správna voba povolania - príležitosť k úspechu na SOŠ Ostrovského.  Po slávnostnom otvorení sa mohli osobne stretnúť s učiteľmi a študentmi stredných škôl v Košiciach a zistiť tak informácie o štúdiu i odboroch.  Veríme, že workshop prispel k správnemu rozhodovaniu deviatakov a ukázal im možnosti štúdia na stredných školách. Po workshope mali možnosť si ešte prezrieť SOŠ Ostrovského, učebne i to, ako prebieha vyučovanie. 

        • Guľôčka v jamôčke
          • Guľôčka v jamôčke

            19. 10. 2018

            Guľôčka v jamôčke - prastará hra nás všetkých, našich mám a ockov, dedkov a babiek, pradedkov a prababiek, keď neexistovali mobily, tablety, playstationy, video hry,  počítače, keď sme šantili vonku, hrali sa s loptou, skákali gumu či kriedovú škôlku a zbierali guľky - hlinky či sklenky. Boli sme frajeri. Tak nech sme aj teraz. A vraťme staré časy. Preto sme si dnes,  tak po "starom",  zasúťažili a perfektné popoludnie zažili. Nech žijú guľky. Jupiiiii :-)

        • Naši žiaci na Bienále
          • Naši žiaci na Bienále

            18. 10. 2018

            Bienále - medzinárodný festival animovaných filmov pre deti zavítal konečne aj do Košíc. Naši žiaci tak dostali možnosť zahlasovať za film, ktorý sa im najviac páčil a zapojiť sa tak do celoslovenskej súťaže.  Premietali sa animované filmy z celého sveta.  Do medzinárodnej súťaže bolo prihlásených 280 programov z 50 krajín. 

             

        • Zbierka Biela pastelka
          • Zbierka Biela pastelka

            18. 10. 2018

            Zbierka Biela pastelka pomáha hľadať riešenia v často ťažkých situáciách, ktoré ľudia obklopení tmou musia každodenne prekonávať.
            Celoslovenská verejná zbierka Biela pastelka je tu pre všetkých, ktorým ľudia so zrakovým postihnutím nie sú ľahostajní.

            Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska ju každoročne organizuje na podporu ľudí s ťažkým zrakovým postihnutím.

            Finančné prostriedky získané z tejto zbierky sú použité na špeciálne kurzy pre zrakovo postihnutých ľudí, ako sú napríklad kurzy chôdze s bielou paličkou, čítanie a písanie braillového písma, sebaobslužné činnosti a starostlivosť o domácnosť, samostatný pohyb doma i na verejnosti a iné.

            Taktiež tieto finančné prostriedky slúžia na podporu vlastných projektov a aktivít nevidiacich a slabozrakých ľudí.

            Dňa 24. až 25.  septembra sa táto zbierka uskutočnila i na našej škole.

            Za 1 € sme si mohli zakúpiť bielu pastelku a podporiť tak nevidiacich a slabozrakých ľudí v ceste za životom bez bariér.

            Tentoraz sa nám podarilo vyzbierať 132,48€.         

             Ďakujeme.

                                                                                                                                  


          • Svetový deň výživy na 1. stupni

            17. 10. 2018

            V týchto dňoch si všetci pripomíname Deň výživy, najmä to, ako sa správne stravovať, čo je zdravé a čo nie.  Stravovacie návyky získavame od mala, a preto nezaháľajú ani naši najmenší. Na 1. stupni si každá trieda pripomenula dôležitosť Dňa výživy rôznymi aktivitami.

            V IV.A triede sme si Deň výživy pripomenuli vlastnoručne zhotoveným ovocným šalátom, ktorý bol nadupaný vitamínmi a vlákninou. Ovocie a potrebné náčinie sme si priniesli z domu. Šúpanie ostrým nožom zabezpečili p. asistentky spolu s p. učiteľkou a my sme krájali, krájali a krájali všetko na malé kúsky. Všetko bolo čoskoro hotové, ale naučili sme sa jednoduchý šalátik nasevírovať tak, aby vznikol luxusný nedeľný dezert. Stačilo použiť tvorítko na ryžu, lyžičku tvarohového krému a pár ozdôbok. Mňam :-)

          • Jesenné tvorenie a jeseň v ŠKD

            17. 10. 2018

            Jeseň pani bohatá....Jesenná príroda a jej plody má v našej školskej záhrade svoje čaro.  Orechy, jabĺčka, farby lístia,  ponúkajú inšpiráciu aktivít pre nás. Takto sme sa pohrali v 3.odd. ŠKD a tešili sme sa z výsledkov. Neužívame si iba tvorenie, ale aj zábavu vonku. Ďakujeme babie leto, že nám dopraješ užívať si náš úžasný a jedinečný školský dvor :)

          • Deviataci na CODE WEEK-u

            15. 10. 2018

            Jeden októbrový pondelok, 15.10.2018, vybraní deviataci ako spestrenie vyučovania zažili v rámci Európskeho týždňa programovania  akciu pod názvom CODE WEEK na SPŠ elektrotechnickej. Tam si nádejní budúci študenti tejto školy mohli na vlastnej koži vyskúšať, čo znamená byť programátorom, využitie mikropočítačov v dnešnej dobe, okúsili sami naprogramovať a oživiť elektroniku. Bola to skúsenosť, ktorá im ukázala, či sa rozhodujú správne.

          • Tretiaci v knižnici

            12. 10. 2018

            V stredu, 10.10., sa žiaci III.A vybrali do knižnice. Tety knihovníčky pre nich pripravili zaujímavé čítanie z knihy ,,Vojna, ktorá zmenila Rondo." Žiaci sa oboznámili s krásnym mestom Rondo a jeho obyvateľmi. Pokojný život v mestečku naruší vojna. Pri počúvaní príbehu, hudby a pozeraní ilustrácií si deti uvedomili, že vojna je strašná vec a proti zlu treba bojovať dobrom, proti tme svetlom, proti hluku piesňou.

          • Matematika netradične

            10. 10. 2018

            V stredu, 10.10. 2018,  sa žiaci 2.B triedy zúčastnili netradičnej hodiny matematiky v Steelpark-u pod názvom "Matematika hrou". Riešili hlavolamy a úlohy, len pre múdre hlavičky a tie naozaj majú. Netradičné  vyučovanie sa im veľmi páčilo a bolo milým spestrením, kde si každý našiel to svoje.  O tom, ako im to išlo a ako sa zabavili, hovoria fotografie. 

        • Vystúpenie  žiakov v Štátnom divadle 
          • Vystúpenie  žiakov v Štátnom divadle 

            9. 10. 2018

            V pondelok 8. októbra 2018 oslavovalo CVČ v Košiciach svoje už 65-te narodeniny. Na ich oslavu do Štátneho divadla boli pozvaní i talentovaní žiaci našej školy, ktorí pracujú v našich tanečných a speváckych krúžkoch. Deti sa celý mesiac na tento deň poctivo pripravovali. Trénovali nielen počas pravidelných nácvikov, ale aj niekoľko sobôt za sebou, aby svoju prácu odprezentovali čo najlepšie. Atmosféra pred vystúpením bola perfektná. Zišlo sa tu asi dvesto detských tanečníkov, hercov, spevákov, ktorí prišli ukázať svoje umenie. Medzi nimi vyše sedemdesiat detí práve z našej školy. Vlastne, nie iba detí, pretože za našu školu neváhali zatancovať rokenrol so svojimi deťmi i naši rodičia. Myslím, že to iba potvrdzuje skutočnosť, že Gemerská je škola, v ktorej držíme spolu ako jedna rodina. Dokonca dvaja naši piataci, Paťka Onofrejová a Jakub Sidor, perfektne odmoderovali celý vyše dvojhodinový program. Napätie pred otvorením opony sa dalo krájať, ale po prvých tónoch hudby zo všetkých opadlo a ostala iba radosť z tanca, spevu, z pohybu. Ďakujeme všetkým našim úžasným deťom i rodičom za perfektnú reprezentáciu našej školy na „doskách, ktoré znamenajú svet“. 

             

          • Úspech v Behu o pohár starostu MČ Juh

            8. 10. 2018

            Začiatkom októbra, 3.10.2018,  sa uskutočnil 28. ročník pravidelnej bežeckej súťaže Beh o pohár starostu mestskej časti Juh. Našu školu reprezentovalo  6 dievčat a 6 chlapcov z druhého stupňa.  Vo veľkej konkurencii si zmerali sily a ukázali, že pohár starostu MČ Juh patrí práve im.  V kategórii 13-15 ročných získala prvenstvo deviatačka Gabika Fleischerová a 2. miesto obsadil deviatak Juraj Prisztacs. Srdečne blahoželáme a ďakujeme.

          • Minimaratón v ŠKD

            8. 10. 2018

            Tak ako minulý rok, aj tohto roku sa deti ŠKD zúčastnili akcie Minimaratón ŠKD.  Súťažilo sa na našom školskom dvore, kde sme si stanovili bežeckú trať. Takto  sme podporili aj Medzinárodný maratón mieru, ktorý sa koná každoročne prvú októbrovú nedeľu v Košiciach. Deti sa s radosťou zapojili do súťaže. Gratulujeme výhercom  a zároveň žiakom ďakujeme za účasť. Naplnili myšlienku, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.

        • Lesná pedagogika v ŠKD
          • Lesná pedagogika v ŠKD

            8. 10. 2018

            V pondelok, 8.10.2018, sa popoludnie v školskom klubde detí oddelenia p. vych. Anky Kulanovej  a detí 1.A, 1.B a 3.B, niesol v duchu lesnej pedagogiky. Deti navštívili pracovníci mestských lesov Košice a deťom pripravili rôzne aktivity v školskej záhrade. Deti tak spoznali život dravcov, dozvedeli sa moho o jeseni v prírode a učili sa spoznávať jednotlivé druhy stromov.  Všetci počúvali so zaujatím, pracovali v skupinách, tvorili a vyrábali  vlastnú farebnú paletu z prírodnin a najviac ich zaujal lov jastrabov na jašteričky.  Všetci boli odmenení nielen novými vedomosťami, ale aj príveskami a drobnou sladkosťou.  

          • Hmatom za pamiatkami Spiša - II

            3. 10. 2018

            V pondelok,1.10.2018, sa naši žiaci zúčastnili krásnej akcie pod názvom Hmatom za pamiatkami Spiša  Výlet, vlastne exkurziu,  pre žiakov so ŠVVP zorganizovala naša škola v spolupráci so združením FEMAN, ktorej sme vďační za to, že dala možnosť a príležitosť aj našim deťom dotknúť sa krás Spiša. Na Spiš sa vybrali žiaci so ŠVVP spolu s asistentkami učiteľa a aspoň tak si trochu spríjemnili každodennú školskú rutinu.

            Žiaci pri potulkách Spišom navštívili  Spišskú kapitulu - katedrálu ,cintorín, Európsky dom,  Sivú bradu, námestie v Levoči, obzreli si aj klietku hanby a Baziliku sv. Jakuba. Okrem nových poznatkov si deti so sebou priniesli aj mnoho nezabudnuteľných zážitkov. Teším sa na ďalšie podobné podujatia.

          • EKO exkurzia druhákov v Buzici

            1. 10. 2018

            Dňa 1.10.sme sa my, žiaci 2.A a 2.B triedy, zúčastnili našej prvej EKO exkurzie v Buzici. Najprv sme navštívili stary mlyn, potom sme sa pešo presunuli do školy, kde sme nakŕmili domáce zvieratká, ktoré tam títo žiaci majú.Tety z CVČ nám porozprávali zaujímavosti o bocianoch. Na konci sme sa ešte trochu vybláznili na školskom ihrisku. Exkurzia sa nám veľmi páčila a už tešíme sa na ďalšie. Viac fotografií nájdete vo fotoalbume. 

        • Piataci na exkurzii v Medzeve
          • Piataci na exkurzii v Medzeve

            1. 10. 2018

            Dňa 25.9.2018 sa žiaci piatych ročníkov zúčastnili Prírodovedno-geograficko-dejepisnej exkurzie v Medzeve. Prvú zastávku sme si urobili v historickom hámri v Šugovskej doline, ktorý je Národnou kultúrnou pamiatkou. Ujo hámrista (dnes je to kováč) nám ukázal, ako kedysi ľudia za pomoci ohňa a vody, ktorá poháňala koleso a veľké kladivo, dokázali ukuť rôzne náradie – rýľ, motyku, lopatu,...

            Ďalej sme sa zastavili v Múzeu kinematografie rodiny Schusterovcov v Medzeve, kde sme obdivovali rôzne exponáty starodávnych fotoaparátov, kamier, drevené zmenšeniny rôznych dedinských strojov a zariadení, či suveníry nášho bývalého prezidenta pána Rudolfa Schustera z rôznych bádateľských, zahraničných ciest. 

            Poslednou zastávkou bola Hvezdáreň v Medzeve, okrem peknej prezentácie o vesmíre sme navštívili aj Planetárium, kde sme sa zapozerali na hviezdnu oblohu a dozvedeli sa niečo o rôznych súhvezdiach nočnej oblohy a mohli sme sa pozrieť na Slnko cez ozajstný veľký astronomický ďalekohľad, samozrejme s potrebnými filtrami. Získali sme za krátky čas veľa zážitkov a budeme mať dlho na čo spomínať :-)

          • Deň otvorených dverí na Ústavnom súde

            30. 9. 2018

            Dňa 29.9.2018 sa brány Ústavného súdu v Košiciach otvorii pre širokú verejnosť. Túto možnosť sme využili aj my a naši ôsmaci sa vybrali na deň otvorených dverí. Touto návštevou si mohli žiaci prezrieť budovu a miestnosti súdu, ktoré sú pred očami verejnosti počas roka nedostupné. Rovnako sa oboznámili s činnosťou ústavného súdu, spoznali pojednávaciu miestnosť, seň nezávislosti či nádvorie. Pri potulkách Ústavným súdom sa stretli aj s pani ministerkou školstva SR p. Lubyovou a predsedníčkou Ústavného súdu p. Macejkovou. Niektorým sa podarilo toto stretnutie zvečniť na fotografii. 

        • OZNAM - Predpredaj vstupeniek
          • OZNAM - Predpredaj vstupeniek

            18. 9. 2018

            V priebehu budúceho týždňa, od 19.9.2018, sa začnú predávať vstupenky na predstavenie k 65. výročiu vzniku CVČ, ktoré sa uskutoční 8.10.2018 o 17.30 hod. v Štátnom divadle  Košice. 

            Vstupenky v cene 5€ sa predávajú priamo v pokladni Štátneho divadla. Keďže účinkujúcich je veľmi veľa a počet vstupeniek je obmedzený, radíme účinkujúcim žiakom, aby si rodičia zabezpečili vstupenky čo najskôr.  

          • Slávnostné otvorenie šk. r. 2018/2019

            3. 9. 2018

            Po dvojmesačnom oddychu plnom zážitkov sa brány našej školy opäť otvorili, aby sme zasadli do školských lavíc, trávili čas so spolužiakmi i učiteľmi a získavali nové vedomosti.  Každý rok je to veľký deň po dlhom oddychu. Veľkým bol najmä pre našich nových spolužiakov - prváčikov, ktorí s očakávaniami v očiach, s kytičkou pre pani učiteľku prekročili prah našej školy.  Všetci si prajeme, aby sa v našej škole cítili dobre, aby sa im tu páčilo a darilo. 

            Otvorenie školského roka sa nieslo v slávnostnom duchu.  Všetkých privítali tóny hymny Slovenskej republiky, hymny našej školy, báseň a príhovor p. riaditeľa Štefana Koľa. Slávnostné otvorenie uzravrel tanec superdetí našej školy. Ďakujeme za pekný štart do nového školského roka.