• Akcie školy

          • Úspech v OK vo florbale

            9. 11. 2019

            Dňa 6.11. a 7.11. sa uskutočnilo okresné kolo vo florbale dievčat a chlapcov. Naši žiaci si viedli veľmi dobre. Chlapci skončili na 3. mieste a dievčatá na 2.mieste v okrese. Školu za chlapcov reprezentovali M.Richnavský, D. Farbiak, T. Boka, S. Makula, V. Macinský, S. Wyrwal, Š. Hutnik, J. Kovačik, M. Mosnáček a dievčenské družstvo tvorili S. Ušalová, E. Bačišinová, S. Hilscherová, T. Tóróková, N. Barčová, L. Študencová, L. Marcinová, N. Barnová.

          • Halloweenská párty v V. oddelení ŠKD

            9. 11. 2019

            Tradície by sa mali dodržiavať a nerušiť. Tak jedného dňa vznikla a prebieha už tretí rok v našom oddelení ŠKD, aj tá čierna, halloweenska, strašidelná, ale hlavne zábavná... Už to vyzeralo tak, že všetko bude ináč, lebo lety z Ruska v ten deň "haprovali"... Ale napokon všetko dobre dopadlo a dlho očakávaná a obľúbená Oxana Jáchymová, identické dvojča našej pani učiteľky Ewky Vozárovej, priletela! V to popoludnie sestra sestru dokonale zastúpila a deti z III.B si to poriadne užili. Veď Oxana to vie roztočiť... Opäť nesklamala a bláznivo si to s deťmi užila! Disco, súťaže, halloweenske nápoje a pochúťky to istili! Tak snáď o rok... dovidenia. 

          • Deviataci a Magnetizmus

            6. 11. 2019

            6.11.2019 sa žiaci 9.ročníka vybrali v rámci hodiny fyziky do Slovenského technického múzea, kde sa zúčastnili prezentácie s názvom Magnetizmus. Žiaci mohli vidieť a vyskúšať si rôzne ukážky a tvorivé edukačné aktivity ako napríklad: Oerstedov pokus, Lenzov zákon, Faradayov pokus, magnetickú kvapalinu, magnetickú levitáciu a ukážky s aplikáciou v telefóne. Žiakom sa táto prezentácia veľmi páčila a už teraz sa tešia na ďalšiu podobnú zaujímavú aktivitu z oblasti vedy a techniky. 

        • Záložka spája školy - návšteva z Čiech
          • Záložka spája školy - návšteva z Čiech

            4. 11. 2019

            Do projektu Záložka spája školy sme sa zapojili štvrtýkrát.  Prvýkrát  nám však bola pridelená škola z Českej republiky z Kamenice. Po nadviazaní kontaktu a úvodných emailoch sme s p. uč. Pavlou Ježovou boli v kontakte a v škole sme začali pracovať na výrobe záložiek.  Naši žiaci vyrobili viac ako 190 záložiek a  vymeniť sme si mali 160.

            Záložky žiaci vyrábali na hodinách slovenského jazyka a literatúry a výtvarnej výchovy. Samotnú výrobu sprevádzalo čítanie rozprávok a príbehov a rozhovory o knihách. Vyrobené záložky sme vystavili na obdiv všetkým.  Žiaci, učitelia i rodičia si mohli pozrieť krásne dielka, ktoré žiaci vytvorili.

            Výmena záložiek sa nekonala poštou, ale osobne. Po prázdninách  (aj napriek tomu, že termín bol do konca mesiaca, nebolo možné sa kvôli prázdninám v Českej republike a u nás stretnúť) sme sa na podnet pani učiteľky z Českej republiky stretli na pôde našej školy.  Navštívili nás dve pani učiteľky a šesť žiakov. Strávili sme spolu príjemné nedeľné popoludnie a v pondelok sme ich privítali v škole. Ukázali sme im našu školu i triedy a pripravili sme pre nich malý program. Aj keď sme dlhú dobu tvorili jeden štát, jazyková bariéra sa u mladších postupne prejavuje.  Návštevníci z Čiech si spolu s našimi žiakmi vyskúšali našu hru „Gemerská hľadačka“, v ktorej pomocou indícií na rôznych miestach školy dokázali vylúštiť tajničku,  slovensko-české pexeso, v ktorom zvíťazili naši žiaci a preklad textov z českého a slovenského jazyka, v ktorom zvíťazili naopak českí kamaráti.  

            Po výbornom obede a výmene záložiek sme sa rozlúčili a sľúbili sme si budúcoročnú výmenu záložiek v Čechách. Na pamiatku si okrem záložiek odniesli aj malé darčeky od nás aj od mesta Košice, za čo mestu Košice ďakujeme.  Strávili sme krásny deň plný zážitkov.

          • Hudobná výchova v II.A

            31. 10. 2019

            V našej triede máme aj deti, ktoré sa učia hrať na hudobný nástroj. Jednou z nich je aj Olívia, ktorá usilovne cvičí na violončele. Keďže sa jej to darí, rozhodla sa, že svojim spolužiakom predvedie, čo už dokáže. Predtým, než začala hrať, jej mamka deťom porozprávala, z akých častí tento hudobný nástroj pozostáva a že jeho neoddeliteľnou súčasťou je aj sláčik. Deti sa mohli opýtať, čo ich o violončele ešte zaujímalo a Olívia sľúbila, že na konci školského roka si túto zážitkovú hodinu zopakujeme. 

        • Štvrtáci v múzeu
          • Štvrtáci v múzeu

            28. 10. 2019

            24.10.2019 sa žiaci IV.A a IV.B vybrali do prírodovedného múzea. Najprv si prezreli krásnu prezentácii so zaujímavými informáciami o mineráloch. Potom sa prešli po múzeu, videli model našej planéty, zavítali do dávnej minulosti, kde si prezreli časť o zvieratách, rastlinách a započúvali sa do zvukov lesa.

             

          • Tekvičkové tvorenie

            24. 10. 2019

            Tekvičkové tvorenie žiakov, rodičov a učiteľov sa v našej škole stalo akousi tradíciou, ktorou si spestrujeme jesenné popoludnia. Dnešné krásne počasie rodičia s deťmi vymenili za tekvičkové tvorenie a  vo vestibule školy vyrezávali, dlabali a vŕtali.  Vytvorili krkásne svetlonosy, ktoré zajtra poputujú na Festival svetlonosov, ktorý každoročne organizuje mesto Košice. Rodičia ani tohto roku nezaháľali a okrem tekvíc, ktoré nám poskytlo mesto Košice si priniesli aj vlastné. Musíme konštatovať, že svetlonosy sú z roka na rok krajšie, rodičia a deti prichádzajú s krajšími nápadmi. Vytvorené svetlonosy vďaka skvelému popoludniu spestria a skrášlia mesto Košice a budú sa vynímať na Festivale svetlonosov, ktorý sa uskutoční už tento víkend pri Kaplnke sv. Michala na Hlavnej ulici. Všetkým rodičom a deťom ďakujeme a tešíme sa na budúci rok. 

          • Mesiac úcty k starším

            23. 10. 2019

            Keď pominú letné dni a pomaličky prichádza jeseň, tíško hľadíme okolo seba. Príroda začne hýriť najkrajšími farbami jesene. Tak nejako sa aj človeku míňa rôčik za rôčkom, až nastáva jeseň života. Deti v ŠKD v 1.B si vyrobili srdiečka pre svojich starých rodičov. 

            Babička, deduško radi Vás máme, takéto srdiečko z lásky Vám dáme. Ďakujeme.

          • Folklórny deň

            23. 10. 2019

            Streda sa v našej škole niesla v duchu druhého tematického dňa, ktorého témou bol folklór. Všetci, žiaci i učitelia, siahli doma po akomkoľvek folklórnom oblečení či folklórnom doplnku. Zrazu sme sa cítili ako v dávnej minulosti, dievčatá i chlapci pekne oblečení s úsmevom na tvári a hrdosťou na našu históriu a kultúru. Aspoň takýmto spôsobom  si pripomíname naše drahé kultúrne dedičstvo, ktoré by sme si mali všetci chrániť a nezabúdať naň. 

          • Deň dravej výživy v 1.A

            21. 10. 2019

            Aj my žiaci 1.A vieme, že ak sa chceme dobre cítiť, byť zdraví a spokojní, v prvom rade sa musíme zdravo stravovať. Našu triedu sme vyzdobili výrobkami z jesenných plodov a výtvarnými prácami s témou zdravej výživy, vyrobili sme si veselých Jablčníčkov, maškrtili sme na ovocí, zelenine a výrobkoch z nich. Nechýbali súťaže, pesničky, tanec a dobrá nálada 😊.

          • Malí maratónci v V. ŠKD

            19. 10. 2019

            Medzinárodný maratón mieru (MMM) v Košiciach alebo Košický maratón je najstarší maratón v Európe a tretí najstarší na svete (po Bostonskom a Yonkerskom maratóne). Po prvý raz sa bežal v roku 1924. MMM štartuje každoročne v prvú októbrovú nedeľu, a tak to bolo aj tohto roku. Aj my... deťúrence z Gemerskej... z V. odd. ŠKD s našou p. vych. Evkou Vozárovou... sme sa chceli pripojiť a podporiť túto veľkolepú košickú akciu svojím vlastným minimaratónom a vytvoriť na našom školskom dvore podobnú jedinečnú atmosféru tohto najväčšieho a najtradičnejšieho podujatia na Slovensku. Čelenky pre bežcov vo farbách mesta Košice (žlté a modré) sú naviazali, trasa vytýčená a bežalo sa... Všetci sme si to užili a tešili sa, ale hádam najviac víťazi... Diplom a Fidorkovú medailu možno o rok získajú iní... ale dôležité bolo, že radosť sme mali všetci! Lebo aj lízanková odmena to istí :-)

          • Palivo pre náš mozog

            19. 10. 2019

            Zdravá výživa rozhodujúcim spôsobom ovplyvňuje naše zdravie. Každý z nás pri svojom narodení dostal do vienka svoje múdre telo, ktoré aj bez rozmýšľania alebo vysvetľovania vie, čo má robiť. Vie, kedy chce jesť, piť, oddychovať, spať, plakať, smiať sa. Zaujať deti zdravou výživou vôbec nie je ľahké. Už len preto, že v ich veku si dôležitosť výživy vôbec neuvedomujú a stačí, aby im jedlo chutilo. Ale myslím si, že nám sa to vo štvrtok podarilo! Deti z III., IV. a V. odd. ŠKD pod taktovkou p.vych. Kulanovej, Jakubivovej a Vozárovej si užili nádherné, poučné a zábavné popoludnie, kde sa o zdravej výžive, ktorá je ozaj palivom pre náš mozog, veľa naučili a pri jednotlivých aktivitách aj zabavili. A vrchol stretnutia? Skvelý, famózny a neuveriteľne zdravý koláčik z cukrárskej dielne p.Kulanovej. ...zo     všetci ďakujeme. 

          • Minimaratónci v 2.B

            17. 10. 2019

            Hoci oneskorene, ale predsa podarilo sa nám v krásny októbrový deň behať v školskej záhrade minimaratón. Všetci sme sa tešili, pretože radi beháme. Po úvodnom slove našej pani vychovávateľky O bitke pri Maratóne, následnom mini teste a po krátkej rozcvičke, sme si pripravili trasu behu. Najprv behali dievčatá, potom chlapci a na záver všetci spolu. O tom, že nám bolo naozaj fajn, svedčia  fotografie.

          • Deň zdravej výživy v 3.B

            17. 10. 2019

            16.október sa niesol v znamení Dňa zdravej výživy. Ani my sme naň nezabudli a v 3.B triede sme si doniesli zdravú desiatu, ktorú sme si vychutnali. Tiež sme si o zdravej výžive a zdravých potravinách niečo povedali a odniesli si domov nielen skvelé chute na chuťových pohárikoch, ale i nové poznatky o zdravej výžive.

          • Minimaratón v ŠKD

            16. 10. 2019

            ŠKD čakalo na babie leto. Dočkali sme sa. V školskej záhrade sme uskutočnili mini maratón. Na MMM v Košiciach sme  veľmi hrdí. Našou aktivitou sme chceli vyjadriť podporu organizátorom MMM. 

            I.  a  VI. oddelenie sa 16.10. v športovom oblečení, dobre naladení, plní úsmevu a chuti športovať,  stretli v školskej záhrade. Po krátkej rozcvičke začalo zdravé súťaženie. Mini maratón sa vydaril. Víťazi boli odmenení medailou a diplomom. Sladká odmena chutila každému.

          • Druháci v ZOO

            13. 10. 2019

            V októbri sme si pripomenuli Deň zvierat a pri tejto príležitosti boli druháci na exkurzii v ZOO. Bola to príjemná prechádzka obohatená živými obrazmi zvieratiek, ktoré nás všade naokolo obklopovali. Deti si tiež mohli všimnúť, ako sa zvieratká kŕmia a ako im ošetrovatelia čistia výbehy. A keďže si zo ZOO nemohli doniesť domov žiadneho živého tvora, kúpili si na pamiatku aspoň plyšové zvieratká, ktoré im budú pripomínať dnešný vydarený deň.

          • 4.B a 4.A v labáku s magnetmi

            10. 10. 2019

            V stredu žiaci 4.B a v piatok žiaci 4.A navštívili Steelpark, aby sa zahrali na magnety. Zážitkov si priniesli veľa, pretože si pod vedením lektora otestovali silu magnetov,  vyskúšali magnetickú loď, model elektroskopu, nespoľahlivý kompas, nabitý balón či elektrostatický tanec.  Pomocou zaujímavých aktivít zistili, ako magnet funguje aj v bežnom živote. 

        • Čitateľská gramotnosť u prvákov
          • Čitateľská gramotnosť u prvákov

            9. 10. 2019

            Začiatkom školského roka do nášho oddelenia prišli opice...tie rozprávkové, Fricko a Jupko :) Každé popoludnie sa starajú o náš oddych a rozveselenie ich bláznivé príhody. Okrem toho, že si rozvíjame svoju čitateľskú gramotnosť, kreslíme aj ilustrácie k daným príbehom. Je to faaakt veľmi zábavné ...

            Ale zábavné je aj sa ísť vyšantiť do krásnych farebných jesenných listov :)

          • Druháci zasvätení do tajov včelárstva

            8. 10. 2019

            Deti z II.A opäť navštívili knižnicu v LitParku a dozvedeli niečo nové. Pani knihovníčka im pripravila zaujímavosti zo sveta včiel. Vyskúšali si, ako sa včelári chránia pri práci, držali v rukách včelí plást a rekvizitu malého úľa. Veľmi ich zaujímalo, čo je včelí roj a akých nepriateľov môžu mať pracovité včielky. Na záver si vypožičali knihy na čítanie.