• Akcie školy

          • Naši chemici doma v kuchyni

            3. 6. 2020

            Učenie chémie môže byť celkom zábavné a poučné. Presvedčili sa o tom aj naši siedmaci, pri domácich pokusoch s bežne dostupnými pomôckami v kuchyni. Snažili sa pripraviť oxid uhličitý a dokázať jeho vlastnosti. Posúďte sami, akí sú šikovní 

          • Úspech v národnom finále súťaže Junior Internet

            13. 5. 2020

            Vzdelávacia organizácia pre deti a mládež AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku - má za sebou už 30 rokov aktívnej činnosti.  Aj napriek krízovej situácii zorganizoval AMAVET 15. ročník súťažnej konferencie JUNIOR INTERNET, ktorá sa uskutočnila online prostredníctvom videokonferencie. Z prihlásených 152 prác sa do finále súťaže prebojovalo 39 projektov, ktoré cez videokonferenciu prezentovalo 48 súťažiach. Počas dvoch dní 24. a 25. apríla 2020 prezentovali žiaci základných a stredných škôl z celého Slovenska svoje online projekty v súťažných kategóriách JuniorWEB, JuniorAPP, JuniorBLOG, JuniorTEXT, JuniorLEARN a JuniorDESIGN. Ide o skvelú súťaž, na ktorej sa v národnom finále stretli mladí ambiciózni tvorcovia webu, grafiky, programátori aplikácii, bloger a textári. Tento rok, na 15. ročníku súťaže JUNIOR INTERNET, mali žiaci základných a stredných škôl výhodu, že mohli prezentovať svoje projekty z pohodlia svojich domácností a teda nemuseli mať trému z publika, či z rozprávania do mikrofónu.

            Našu školu reprezentovala žiačka 8.B triedy Karin Gajarská v kategórii JuniorDESIGN – mladší žiaci, a úspešne. Získala nádherné 2. miesto. Srdečne blahoželáme. 

          • Malí veľkí pestovatelia

            13. 5. 2020

            Dlhšia doba v domácom prostredí je ideálnym časom pre rôzne dlhodobé projektové úlohy. Žiaci vedia intenzívnejšie sledovať priebeh projektu, uvedomiť si hlbší význam zadanej úlohy. Naši šiestaci dostali v rámci medzipredmetových vzťahov biológie a techniky za úlohu zasiať semienka rastlín a sledovať priebeh, podmienky klíčenia, rastu rastlín a v ideálnom prípade úspešne dopestovať aj úrodu zo zasiatych semienok.

            A že sa im to darí, môžete posúdiť sami. 

          • 1.A SA UČÍ DOMA

            5. 5. 2020

            Aj keď nie sme v našej Superškole, predsa sa veľmi snažíme.

            Keď je nám smutno, vďaka internetu sa vidíme,

            často sa s pani učiteľkou na online hodine učíme.

            S pani vychovávateľkou sa zase trošku zabavíme.

            Čítame, píšeme, počítame,

            celkom dobre sa aj doma máme.

            Aspoň cez obrazovku sa na seba usmievame,

            a dobrú náladu si rozdávame.

            Na kolobežke, bicykli, motorke jazdíme,

            veľmi radi kreslíme a pekné veci tvoríme.

            Aj Mňamkáčika si štvrtky doma urobíme,

            a potom si na všetkom čo pripravíme pochutíme.

            Na prechádzky do prírody chodíme,

            ani teraz sa doma nenudíme.

            Aby sme boli zdraví pravidelne cvičíme,

            pozorujeme prírodu, aj ryby občas lovíme.

            Na hudobných nástrojoch hráme, obrazy maľujeme,

            a tí športovo zdatní sa korčuľujeme.

            Veľmi sa na Vás všetkých tešíme,

            a nevieme sa dočkať chvíle,

            keď sa v našej škole uvidíme

          • Šiestaci a ich pokusy z fyziky

            23. 4. 2020

            Zatvorením škôl sa vzdelávanie žiakov prenieslo do ich domáceho prostredia. Školský rok prebieha, a preto je dôležité zabezpečiť vzdelávanie žiakov aj v tomto náročnom období. Aby fyzika nebola len o vzorcoch a príkladoch, žiaci 6. ročníka experimentujú aj doma v kuchyni.

          • Malí pestovatelia z 1.A - projekt Malá záhradka

            23. 4. 2020

             Bola raz jedna záhradka, ktorá nás v jeden tak vzácny deň potešila tým, že dorazila na ZŠ Gemerskú. Veľkému balíku sa tešili všetky deti 1.A. Deti túžili vidieť, ako rýchlo a ľahko sa dajú vypestovať zdravé rastlinky. S trochou slnečného žiarenia, vody a lásky by sa im to spoločne podarilo. A vtedy to prišlo. Prišla veľká pohroma. Že vraj striga Korona. Semienka sa tak zľakli, že sa im nechcelo ani rásť. Našťastie ich vyslobodil statočný a starostlivý princ Riško, ktorý si malú záhradku vzal domov polieval, prihováral sa rastlinkám a čakal. Až jedného krásneho dňa uvidel, že sa zo zeminy tlačí niečo zelené. Ani sa nenazdal a akoby zázrakom začali rásť rastlinky. Už sa nebáli, len sa opatrne pretláčali na svetlo sveta a začali sa usmievať. Bolože to  radosti. Princ Riško sa však z nich nechcel tešiť sám, preto urobil pár fotiek, aby sa zo záhradky mohli tešiť aj ostatné deti J.

          • IV.A v karanténe

            23. 4. 2020

            Prerušenie vyučovania nás donútilo všetkých sedieť doma. Okrem školských povinností si nájdeme čas aj na tvorenie a v mnohých z nás sa prebudili maliarske chúťky. Posúďte sami. 

        • OZNAM
          • OZNAM

            22. 4. 2020

            Do sekcie školský špeciálny pedagóg a školský psychológ, boli vložené materiály, ktoré vám môžu pomôcť pri zvládaní učenia sa počas prerušenia vyučovania aj informácie o školskej zrelosti. 

          • Malí spisovatelia v 1.A

            22. 4. 2020

            Začiatkom marca sme sa v I. oddelení (1.A) začali venovať téme Marec, mesiac knihy.  Pani vychovávateľka Lenka nám vysvetlila ako kniha vzniká, kto každý sa podieľa na jej vzniku a rozhodli sme sa, že aj my skúsime byť takí malí šikovní spisovatelia. Je neskutočné ako sa moji šikovní prváci témy uchytili a ako ich zaujala. Niektoré písmenká ešte nepoznali, tak som im ich napísala na tabuľu a potom už ich fantázia nemala hranice....ste úžasní, veď posúďte sami... vych. Lenka

          • Kreslíme spolu

            21. 4. 2020

            Deti ŠKD z 1.B triedy kreslili obrázky z Veľkej noci. Ako sa im podarili, pozrite sa. Šikovné detičky. Pani vychovávateľka Janka Forgáčová má z nich veľkú radosť.

          • Jarné upratovanie Maxom - Príroda nie je odpadkový kôš

            14. 4. 2020

            Ahojte všetci! 

                 Vieme, že momentálna situácia je pre nás všetkých dosť náročná, ale nemali by sme ani v tomto období zabúdať na prírodu.

                 V týchto dňoch kolujú po internete rôzne príspevky na zamyslenie a v jednom z nich sú aj slová....“ ...prestali sme si vážiť prírodu a preto sme dostali takú chorobu, aby sme si pobyt v nej vážili.....“

                 V marci nám unikol významný deň – Svetový deň vody (22. marec) a tiež posledný marcový týždeň sa nesie v duchu Jarných dní ochrany prírody.

                 V apríli, kedy sa príroda prebúdza, by sme si mali pripomenúť niekoľko významných dní:

            • celý mesiac apríl je Mesiac lesov
            • 1. apríl je Svetový deň vtáctva
            •  22.apríl je Svetový deň Zeme

            ​​​​​​​Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlásila jarnú outdoorovú aktivitu:

            „Jarné upratovanie s Maxom“ – „Príroda nie je odpadkový kôš“

                 Pri príjemných jarných prechádzkach sa určite stretávate aj s odpadom, ktorý niekto nezodpovedný vyhodil rovno do prírody. Prosím pomôžte prírode do nového štartu po zimnej prestávke a vyzbierajte aspoň jedno vrece
            odpadu. Menšie, alebo väčšie, to už necháme na vašom rozhodnutí a možnostiach. Každý odnesený kus vyhodeného odpadu pomôže krajine vyzerať lepšie a vy urobíte dobrý skutok pre prírodu.

                  Na záver výzvy odmeníme niekoľkých z vás knižnými a vecnými cenami.

                 Jeden náhodne vybraný "zberač" z detských radov získa pre seba a svoju triedu hodinový environmentálny program, ktorý prídeme spraviť do jeho školy, keď to už bude možné.

                 Pravidlá výzvy nájdete v prílohách. Jarne_upratovanie_1.JPG    Jarne_upratovanie_2.JPG

        • Ako sme šili rúška
          • Ako sme šili rúška

            11. 4. 2020

            Nie je žiadnou novinkou, že posledné dni sa nesú heslo "Nosiť rúško nie je hanba!"  V podobnom duchu sa niesla aj aktivita, do ktorej sme sa v rámci environemntálneho projektu Recyklo hry zapojili aj my.  Doma sme prehľadali starý nepotrbný textil a podľa návodu na internete sme šili rúška, teda starú látku sme zrecyklovali na nové rúško, ktoré sa v posledné dni stalo módnym doplnkom každého z nás.  Nosíme ho všetci, bez výnimky s cieľom ochrániť sa pred vírusmi prípadne niekoho nenakaziť.  

            Viac si pozrite v našich prezentáciách. 

            Trojvrstvove_rusko-navod.pptx

            ZS_Gemerska_2_KE-Recykloruska.pptx

          • 3.B ani COVID nezastaví

            27. 3. 2020

            3.B ani Covid-19 nezastaví. Snažíme sa ten čas bez spolužiakov a pani učiteliek využiť všelijako. Pomáhame s varením, pečením, umývaním auta, či okien, pomáhame pri šití rúšok, športujeme, ideme na vychádzku, skúmame chrobáky, staviame si "bunkre", ale samozrejme sa aj učíme.   A čo vy?

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            11. 3. 2020

            V utorok, 10. marca, sa u nás konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Víťazi triednych kôl z jednotlivých tried súťažili v troch vekových kategóriách v prednese poézie a prózy. Výborne pripravení recitátori predniesli odbornej porote zaujímavé texty a prejavili často veľký recitačný či herecký talent. Tí najlepší z nich budú našu školu reprezentovať na aprílovom okresnom kole. V prednese poézie to budú Ester Lehotai IV.A, Adam Fischer V.A a Júlia Chovanová IX.A a v prednese prózy Tamara Drančáková IV.A a Lenka Džupinková VII.B. Blahoželáme a držíme palce.

        • Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

            9. 3. 2020

            Vážení rodičia, žiaci, naši priaznivci,

            v súvislosti so šírením koronavírusu COVID-19 dávame do pozornosti opatrenia, ktoré k dnešnému dňu prijala Základná škola Gemerská 2 na základe usmernení MŠVVaŠ, RÚVZ a mesta Košice.

            - ak sa žiaci, rodičia a zamestnanci vrátili z oblastí, kde bol potvrdený výskyt koronavírusu, je nutné podstúpiť 14 dňovú karanténu;

            - ak sa objavia symptómy spojené s ochorením spôsobeným koronavírusom, je potrebné ihneď telefonicky kontaktovať lekára a postupovať podľa jeho pokynov;

            - v škole boli prijaté opatrenia, ktoré zabezpečujú prísnu hygienu;

            - žiaci boli poučení o nutnosti častého a dôkladného umývania rúk mydlom (tuhé mydlá sú zakázané), tekuté mydlá boli doplnené do všetkých sociálnych zariadení;

            - škola zabezpečila jednorázové utierky, ktoré sa nachádzajú pri sociálnych zariadeniach na chodbách (ak máte možnosť posilniť naše zásoby, pomôže nám to);

            - bolo nariadené pravidelné vetranie tried;

            - pohyb žiakov po chodbách školy je obmedzený iba na nutné presuny;

            - zrušené aktivity: plavecký výcvik pre žiakov 3. ročníka, stretnutie zamestnancov s bývalými zamestnancami, všetky aktivity v CVČ Domino;

            - plánované návštevy knižnice sa uskutočnia iba po predchádzajúcej konzultácii p. učiteľky so zamestnancami knižnice;

            - v mesiaci marec 2020 nebudú prebiehať žiadne exkurzie a výlety;

            - žiaci s príznakmi akéhokoľvek ochorenia budú ihneď izolovaní od kolektívu a bude kontaktovaný zákonný zástupca;

            - žiadame rodičov, aby žiakov s náznakmi akéhokoľvek ochorenia neposielali do školy a zdravotný stav konzultovali s lekárom (telefonicky);

            - v prípade, že sa rozhodnete preventívne nechať žiaka doma, riaditeľ školy bude súhlasiť. Je potrebné si však uvedomiť, že učivo si žiak musí doplniť, a že pri absencii viac ako 30% vyučovacích hodín bude musieť žiak absolvovať komisionálne skúšky. Rodičia, nezabúdajte na povinnosť oznámiť dôvod neprítomnosti žiaka v škole triednej učiteľke, prípadne vedeniu školy;

            - od 10.3.2020 monitorujeme chorobnosť žiakov a denne odosielame údaje OŠ MMK.

            - ŠKD a záujmové útvary CVČ pri ZŠ Gemerská 2 budú v prevádzke zatiaľ bez obmedzenia.

            Opatrenia budeme aktualizovať na základe usmernení MŠVVaŠ, zriaďovateľa a RÚVZ.

            Za porozumenie a spoluprácu ďakujeme.

            Mgr. Štefan Koľ, riaditeľ školy

          • Gemerská tariáda

            1. 3. 2020

            Posledný školský deň pred jarnými prázdninami patril v našej škole Gemerskej tariáde, ktorá sa opäť organizovala pre žiakov 2. stupňa.  Tohtoročná Gemerská tariáda sa niesla v duchu hip-hopu. Všetci, aj učitelia a asistentky učiteľa, prišli nahodení v hip-hopovom oblečení.  Okrem hip-hopovej hudby sa tancovalo na všeličo možné a  žiaci si  mohli zasúťažiť v rôznych súťažiach a vyhrať v tombole.  Absolvovali súťaž o najkrajšiu šiltovku v štýle hip-hopu, pokúšali sa zložiť text k piesni a zarapovať ho, či skúšali aj svoje zručnosti v zamotaní a odmotaní sa. Veríme, že všetci boli spokojní, Gemerskú tariádu si užili a už teraz sa tešíme na budúci rok.