• Akcie školy

          • 1.A pomáha zvieratkám v útulku U.V.P Haniska

            14. 6. 2021

            Opustené zvieratká potrebujú pomoc. Vedia o tom už aj naši prváčikovia. A tak, keď naša prváčka Mirka prišla do triedy s návrhom urobiť zbierku pre psíkov a mačičky do útulku, nikto v triede nezaváhal a niečo doniesol. Okrem jedla sme tak spolu zozbierali nepotrebné deky, vankúše, hračky, vodítka, oblečenie pre psíkov... a to všetko je už v útulku U.V.P Haniska. Vieme, že navzájom si pomáhať je naozaj dobrá vec a tak veríme, že budeme príkladom aj pre iných ľudí.

        • Deň narcisov nemá pauzu
          • Deň narcisov nemá pauzu

            9. 6. 2021

            Tohtoročná zbierka pri príležitosti bude opäť netradičná - ľudia nenájdu v uliciach dobrovoľníkov a pokladničky. Podpora Dňa narcisov bude napriek tomu možná. 

            Možnosti podpory Dňa narcisov sú rôzne. 

            - darovaním platobnou kartou, prevodom alebo PAY bránami priamo na stránke www.dennarcisov.sk

            - zaslaním SMS na číslo 848 v hodnote 3 EUR 

            - zaslaním ľubovoľnej sumy na číslo účtu zbierky SK09 0900 0000 0054 5454 5454  

            - naskenovaním QR kódu

            - pripnutím narcisu v obchodných domoch Tesco od 10.6. - 12.6. 


            Celá hlavná kampaň zbierky Deň narcisov prebieha v termíne 7.6. - 20.6.2021.


            Vo vybraných domácnostiach si nájdu ľudia narcis v obálke vo svojich schránkach alebo ho získajú v predajniach Tesco. 

            Veríme, že i keď iný, ako tradičný, aj tento ročník Dňa narcisov nezostane bez povšimnutia a naším malým príspevkom bude môcť nadácia naďalej poskytovať účinnú pomoc onkologickým pacientom, ktorí sa na nu s dôverou a nádejou na pomoc obracajú.


            TS_Den_narcisov_nemoze_mat_pauzu.pdf​​​​​​​

        • 2.A na ceste stať sa hrdinami FAST a zachrániť život
          • 2.A na ceste stať sa hrdinami FAST a zachrániť život

            7. 6. 2021

            Projekt Hrdinovia FAST prostredníctvom zábavných a interaktívnych animovaných materiálov pod vedením pani učiteľky, pani vychovávateľky, umožnil našim druhákom naučiť sa rozpoznávať základné príznaky cievnej mozgovej príhody a volať prvú pomoc. Čo všetko sme sa už naučili?

            Vieme rozpoznať zatiaľ dva príznaky mŕtvice – ÚSTA, ktoré náhle padnú na jednu stranu, RUKA  – ktorá náhle zoslabne a vieme ako a kde volať, keď spozorujeme jeden z príznakov. Na našich starých rodičoch a známych nám veľmi záleží, preto sme im poslali list, kde sme ich informovali o tom, o čom sa práve učíme, priložili sme karty prvej pomoci a nezabudli sme im napísať, že sú našimi hrdinami. Vyrobili sme si masky superhrdinov, zapojili sme sa do Guinessovho rekordu a odfotili sme sa s maskami. Vypracovali sme e-knihy a zábavné úlohy v škole, ale aj doma a za vyzbierané diamanty sme si mohli zahrať zábavné hry. Je nám veselo, lebo si na každom stretnutí spievame našu hymnu a tancujeme. Vyskúšali sme si, ako vyzeráme, keď jedna strana tváre ovisne a ako ťažko sa nám píše a kreslí, keď je naša ruka oslabne. Vzdelávame sa a kráčame ďalej po ceste stať sa hrdinami FAST.

        • Medzinárodný deň detí u nás
          • Medzinárodný deň detí u nás

            1. 6. 2021

            Najkrajší detský sviatok v roku - Medzinárodný deň detí sme neopomenuli ani v našej škole.  Učenie sa mohlo realizovať iba zábavnou formou a najmä bez skúšania a písania písomiek. Okrem toho im dnešný deň spríjemňovali aj pesničky, ktoré svojim žiakom vybrali a venovali triedne pani učiteľky.  Na posledných dvoch vyučovacích hodinách žiaci vypracovali kvíz "Dobre vedieť" a hrali spoločenské hry či rôzne iné aktivity.  Všetky deti dostali aj balíčky s prekvapením v rámci projektu Školské ovocie a prispelo aj združenie rodičov našej školy.

            Že sa deťom páčilo, dosvedčujú aj slová žiakov z 2.A - "Dnes sa nám veľmi páčilo. Na hodinách sme mali Živé pexeso, na slovenčine reťazovku, na matike matematické skrývačky a ďalej rôzne cukríkové súťaže, pukancové kino a kvíz.  Škoda, že takýchto dní nie je viac."

            Tento deň sme spojili aj s tematickým dňom a pripomenuli sme si ho detskými farbami - svetlo ružovou a svetlo modrou farbou. Za kvíz a tričká v ružových a modrých farbách získavajú žiaci body do súťaže o Supertriedu. 

          • Šiestaci a "Viem, čo zjem"

            1. 6. 2021

            V piatok (28.5.2021) sa žiaci 6.B triedy v rámci projektu "Viem, čo zjem" zúčastnili besedy s pracovníčkou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach. Žiaci sa dozvedeli veľa nových a hlavne zaujímavých informácií o zdravej výžive, ale najmä o hygiene potravín, ako správne umývať potraviny, kde majú byť uložené v chladničke. Počas besedy sa zapojili aj do aktivít, ktoré im pripravila pani pracovníčka RÚVZ. Dúfajme, že tento projekt bude pokračovať aj na budúci rok a už teraz sa tešíme na nové a zaujímavé informácie o zdravej výžive.

        • Imatrikulácia prváčikov z 1.A
          • Imatrikulácia prváčikov z 1.A

            30. 5. 2021

            „Kedysi boli školské časy šťastné,

            zažívali sme chvíle radostné a krásne.                    

            V dobrom si nažívali žiaci aj učitelia,

            až kým ich nenavštívila zlá pandémia.“

             

            Takto rozprávkovo sa začínalo príjemné popoludnie v pekne vyzdobenej 1.A triede, v ktorej sa dňa 27.5.2021 uskutočnila slávnosť pasovania prvákov do cechu žiakov - IMATRIKULÁCIA. Pod vedením triednej  učiteľky a pani vychovávateľky sa všetci žiaci z 1.A už vopred poctivo pripravovali na tento – pre nich VEĽKÝ DEŇ, ktorý sa síce mal uskutočniť už oveľa skôr, ale predsa sa ho prváčikovia dočkali. Keď sa im podarilo splniť všetky úlohy, ktorými oslobodili Školské kráľovstvo od hroznej opachy – koronavírusu, pán riaditeľ ich konečne slávnostne pasoval za prvákov – žiakov školy. Veď ako to už v rozprávkach býva – dobro opäť zvíťazilo nad zlom a naši prváci poctivým učením a splnením úloh vyhnali z nášho Školského kráľovstva zlú „KORONU“. Po vyrieknutí slávnostného sľubu každý prvák dostal malú pozornosť, ktorá mu bude tieto rozprávkovo pekné chvíle pripomínať.

          • Hviezdoslavov Kubín na I. stupni

            30. 5. 2021

            Dňa 12.5.2021 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. V kategórii  poézia sa naši žiaci umiestnili takto: 1. miesto: Victoria Sophia Spišáková - 3.A,  2. miesto: Júlia Čulková - 3.B a Filip Doboš - 3.B a 3.miesto: Emma Pacanovská -  3.B. V prednese prózy sa naši žiaci umiestnili takto:  1. miesto Radim Kalafut - 4.B,  2. miesto: Nataša Udodiková - 2.A a 3. miesto: Kristián Farkas - 2.B. Víťazi postupujú do okresného kola. Blahoželáme!

          • 3.B tvorivo pre mamičky

            9. 5. 2021

            Mama – to slovo krásne,

            až pri tom človek žasne.

            Vyslovujem ho každý deň 

            a pri tom sa usmejem. 

            Si ako krásny sen,

            čo zalial našu Zem.

            Na každý žiaľ máš liek,

            vôkol teba počuť smiech.

            3.B si uvedomuje, že vlastnoručne vyrobené darčeky sú tie najkrajšie. Aby potešili svoje mamičky, vyrobili im vlastnoručne ku Dňu matiek originálne darčeky. Veríme, že potešili každú maminu, zahriali pri srdiečku a mamky sú pyšnejšie na svoje deti viac, ako doteraz. 

        • Deň Zeme v ŠKD oslávili zveľadením školskej záhrady
          • Deň Zeme v ŠKD oslávili zveľadením školskej záhrady

            2. 5. 2021

            22. apríla oslavuje „meniny“ naša planéta Zem. Pôvodne tento sviatok symbolizoval príchod jari, v súčasnosti v tento deň chcú ľudia z celého sveta upozorniť na zhoršujúci sa stav prírodného prostredia na našej planéte a spoločným úsilím dosiahnuť jeho zlepšenie.

            Aj my, žiaci našej úžasnej školy sme sa rozhodli pomôcť našej Zemi. Doniesli sme si rukavice, vrecia na odpadky a to najdôležitejšie- dobrú náladu a chuť pracovať. Pustili sme sa do vyčistenia nášho krásneho školského dvora a vyzbierali sme odpadky okolo celej školy. Výsledok a nadšenie detí stál za tú námahu. A sľubujeme Ti, milá Zem, že si Ťa budeme chrániť a opatrovať... žiaci a vychovávateľky ŠKD.

            Ďakujem za každú šikovnú ruku a pomoc ....vychovávateľka Lenka F

             

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

            25. 4. 2021

            Deň Zeme, ktorý si tradične pripomíname 22. apríla, sa nám aj napriek obmedzeniam vydaril. Nedali sme si pokaziť náladu nepriaznivým počasím a do aktivít sme sa zapojili všetci. Nadšení žiaci 1. stupňa vo svojich triedach a 2. stupeň dištančne  -  symbolicky oblečením si trička vo farbách, ktorými „hýri“ Zem. Naša modrá planéta, ktorá nám poskytuje životný priestor, avšak nie vždy sa k nej správame s úctu a rešpektom. Práve preto sme sa venovali známym témam ako je ochrana životného prostredia, separácia odpadu, recyklovanie, šetrenie energie a vody. Metód a foriem bolo neúrekom. Prezentácie, pracovné listy, interaktívne cvičenia, zábavné hry, ale aj kreslenie, maľovanie, tvorenie, či vysádzanie. Na chvíľu sme sa ocitli aj v lese – nami vytvorenom Gemerskom lese prevažne z odpadového materiálu, ktorému sa veľmi tešíme a ktorý zdobí naše prízemie.  

            Deň Zeme sme si pripomenuli aj so žiakmi, ktorí sú ešte stále na dištančnom vzdelávaní.

            Žiaci 5.A sa od pani T. Horváthovej z CEV KOSIT na online lekcii dozvedeli informácie o stále viac spomínaných zmenách klímy, o konzumnom spôsobe života a jeho následkoch, o nelichotivom stave nášho odpadového hospodárstva, ale aj o možnostiach ako si osvojiť správne návyky, ktoré sú šetrné k nášmu životnému prostrediu.

            Pomocou zábavnej únikovej hry – ESCAPE ROOM (ďakujeme jej tvorkyni p. uč. Kataríne Hvizdovej 😊) sme  tiež so žiakmi riešili rôzne aktivity, sledovali videá.

            Aktivity nám ukázali, aké dôležité je začať od seba, malými zmenami vo svojom každodennom správaní pomôcť našej planéte, šetriť jej zdroje, zbytočne neplytvať surovinami, obmedzovať plasty, snažiť sa znižovať množstvo odpadu, neznečisťovať svoje okolie, ovzdušie, vodu, prírodu.......

             Preto pamätajme: „ NA KAŽDOM NAŠOM ROZHODNUTÍ  ZÁLEŽÍ “

          • Semienkam dávame život

            24. 4. 2021

            Jar je symbolom nového života, časom, kedy sa všetko prebúdza po dlhej zime.  Rastlinky sa prebúdzajú, začínajú nový život, stromy sa zaodievajú do listov a kvetov, rodia sa mláďatká. 

            Rovnako sme dali nový život semienkam na biológii.  Šiestaci si vyskúšali a pozorovali, ako vzniká nový život, ako z malinkého semienka vyrastie rastlinka. Niektorí to prepojili  aj s hodinou slovenského jazyka, keď mali deti pripraviť jedlo a napísať naň recept.  

          • Večerné čítanie v 2.A

            31. 3. 2021

            Už tradične sa marec spája s mesiacom kníh a takto to bolo aj tento rok v 2.A. Čítal naozaj každý a kdekoľvek – doma, v škole, aj online. Nielen my žiaci sami pre seba, ale aj učiteľom, súrodencom, plyšovým kamarátom, rodičom. Na vyučovacích hodinách sme rozprávali svojim spolužiakom o čom práve čítame, a tak sa aj ostatní dozvedeli veľa nových informácií o pekných knihách, ktoré si nabudúce môžu prečítať tiež. Okrem čítania veľmi radi tvoríme, kreslíme, maľujeme. Aby sme vedeli kde nabudúce v čítaní pokračovať, vyrobili sme si naozaj originálne záložky. Všetci sme sa zhodli, že čítanie je úžasný spôsob, ako sa odreagovať od každodenných povinností. Presvedčili sme sa o tom večer, keď nám na dobrú noc čítala naša pani učiteľka a pani vychovávateľka. Tento špeciálny online večer si budeme všetci dlho pamätať.

        • 22. marec - Svetový deň vody a my
          • 22. marec - Svetový deň vody a my

            23. 3. 2021

            22. marec je známy ako Svetový deň vody. Tohto roku sa niesol v duchu "Vážme si vodu." Nezaháľali sme ani  my a tento významný deň sme si pripomenuli výzvou v rámci celej školy - vypiť apsoň 1,5l  čistej vody z vodovodu a dodržať tak pitný režim, ktorý je pre človeka veľmi dôležitý. 

            Do výzvy sa zapojilo 226 odvážlivcov, z toho 146 vypilo 1,5l vody a 80 nie. Je to dosť vysoké číslo, ale aspoň snaha sa cení. Nedostatok tekutín môže spôsobiť dehydratáciu. Po celkovom sčítaní však vyšlo, že zapojení Gemkáči spolu vypili necelých 300l vody.  Nemali by sme zabúdať na pravidelný príjem tekutín počas dňa. Všetkým zapojeným ďakujeme a veríme, že pre niektorých sme sa stali inšpiráciou a mnohí si uvedomili, že nepijú dostatok tekutín počas dňa. 

            Prečo je pre nás VODA najlepší nápoj?

            • neobsahuje žiadne kalórie – teda nepriberieš
            • neobsahuje žiadny cukor- teda ani zuby si nepokazíš
            • najlepšie uhasí tvoj smäd

            Ako a kedy piť VODU?

            • prijímať ju rovnomerne počas celého dňa
            • piť ju čistú, bez farbív a sladidiel
            • denne vypiť 1,5 - 2,5 l vody

            Prečo je voda dôležitá? 

            V súčasnosti žijú miliardy ľudí bez možnosti zabezpečiť si dostatok  zdravotne vyhovujúcej vody.

            Cieľ trvalo udržateľného rozvoja číslo 6 je -  voda pre všetkých do roku 2030.

                Človek sa s vodou stretáva od svojho narodenia až do posledného dňa svojho života. Sprevádza nás počas celého života, hoci si to ani neuvedomujeme. Považujeme ju za samozrejmosť a spravidla jej nevenujeme veľkú pozornosť. Bez pochýb je voda najdôležitejšou zlúčeninou na zemskom povrchu.

                Je doslovne všade, aj v našom tele, tvorí asi 2/3 ľudského tela, teda viac, ako 70 %.

            Každý deň jej potrebujeme približne 2 litre. Táto voda má byť súčasťou potravy. Nahrádza vodu, ktorú stratíme vylučovaním, potom a dýchaním.

            Voda je dôležitejšia ako jedlo - väčšina ľudí môže prežiť 50 - 60 dní bez jedla, ale len 5 - 10 dní bez vody.

            Jednoznačne teda platí, že to najlepšie, a zároveň najjednoduchšie, čo môžeme urobiť pre vlastný organizmus, ale aj pre ochranu životného prostredia, je piť kvalitnú, zdravú, chutnú vodu z vodovodumožno ochutenú citrónom, bylinkami, ktorú si pohodlne kedykoľvek napustíme do skleneného pohára doma či v práci. 

        • Prednáška s mladou vedkyňou v 8.B
          • Prednáška s mladou vedkyňou v 8.B

            22. 3. 2021

            Vo štvrtok 18.3. 2021 sa žiaci 8.B triedy zúčastnili počas hodiny fyziky on-line prednášky s mladou vedkyňou MSc Hon. Michaelou Brchnelovou, ktorá pôsobí na belgickej univerzite KU Leuven na oddelení fyziky plazmy. Prednáška bola zameraná na  slnečnú sústavu a na aktuálny výskum na Marse.  Žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o Slnku a o planétach slnečnej sústavy. V diskusii sa dozvedeli aj o tom, ako sa samotná MSc. Hon. Michaela Brchnelová  dostala na belgickú univerzitu, kde pôsobí ako doktorandka fyziky plazmy. Žiakov prednáška zaujala, pretože mali na prednášajúcu veľa kreatívnych otázok. Touto prednáškou  určite vzbudila záujem žiakov študovať aj takéto zaujímavé vedné odbory.     

                     Môžeme sa tešiť, pretože nám sľúbila, že ak bude mať spracovanú ďalšiu zaujímavú tému, tak sa nám ozve a zase sa dozvieme niečo nové o vzdialenom vesmírnom svete, ktorý obklopuje našu planétu Zem.