• Akcie školy

          • Adventný kalendár na Gemerskej - 4. deň

            6. 12. 2021

            Dnes ráno sme si všetci doma našli v čižmičkách nejaké prekvapenie. Keďže je škola naším druhým domovom, prekvapenie sme pripravili aj pre našich žiakov.  Prekvapenie v adventnom kalendári síce ukrýval iba jedno prekvapko vo forme dlhšej veľkej prestávky, no žiakom sme nadelili ešte ďalšie prekvapenie. Prvá vyučovania hodina sa zmenila na hodinu so svojou triednou učiteľkou a každú triedu navštívil Mikuláš s čertom a anjelom, ktorí žiakom obdarovali sladkým adventným kalendárom. Kalendáre u sv. Mikuláša objednalo Združenie rodičov školy pri ZŠ Gemerská 2. Za osobné doručenie deťom bol zodpovedný sám Mikuláš. Zajtra očakávame pri adventnom kalendári 8.B triedu, aby odkryla ďalšie okienko.

        • Adventný kalendár na Gemerskej - 3. deň
          • Adventný kalendár na Gemerskej - 3. deň

            5. 12. 2021

            Tretie okienko nášho adventného kalendára otvorila trieda 2.B. Kalendár v sebe ukrýval prekvapenie Vianočný žolík. Tí, ktorých dnes, ktorých v piatok pani učiteľky vyvolali a neboli si istí svojou odpoveďou, mohli vianočného žolíka využiť a ústnej odpovedi sa vyhnúť. Vianočný žolík však neplatil pre ohlásené písomky.

            V pondelok pri adventnom kalendári očakávame triedu 4.B, aby odkryla ďalšie okienko.

             

             

        • Medovníčky na Gemerskej
          • Medovníčky na Gemerskej

            5. 12. 2021

            Blíži sa čas vianočný. Je beznádejne poznačený Covidom. Nemôžeme sa stretávať, nebude vianočná akadémia, ani burza. Chuť vyrobiť niečo pekné a vianočné nám však nedovolila len tak sedieť. S pani učiteľkou sme sa pustili do voňavého projektu - vlastnoručného zdobenia medovníkov. Navonok sa zdá, že je to ľahké, no my už vieme, že ani nie. Najskôr sme polevou kreslili na “medovnikové trenažéry” až kým čiarky neboli krásne a hladké. Keďže sme veľmi šikovní, ďalej to už šlo ako po masle. Úplne nakoniec sme všetko pobalili. Najkrajšie naše výtvory sme venovali do projektu Strom nádeje. A tie ostatné? Možno sa záhadne objavia aj v mikulášskych balíčkoch našich milých. 

            Najväčšiu radosť máme vtedy, keď niekoho potešíme 

            Žiaci III.A 

          • Svetový deň pôdy

            5. 12. 2021

            Každoročne, už 7 rokov deň pred Mikulášom - 5. december, patrí Svetovému dňu pôdy. V našich končinách vládne zima, pôda odpočíva a my máme viac času sa zamyslieť, ako sa k tejto súčasti nášho životného prostredia správame a ako ňou zaobchádzame. Od jej čistoty a funkčnosti totiž závisí aj kvalita nášho života. Na našej škole sme si tento deň pripomenuli v piatok, 3.12. oblečením sa do jej farieb, teda hnedej, čiernej a ich odtieňov. A takto to vyzeralo....

        • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK
          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK

            2. 12. 2021

            Vraví sa, že radosť rozdávaním rastie, myslím si , že to platí aj pre lásku. Ak ju vieme rozdávať ona bude rásť, bude sa medzi nami presúvať a tešiť ľudí. Tento rok sa naša škola po druhýkrát zapojila do krásneho projektu s názvom – Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Koľko krát nám napadlo, žeby sa mohla taká krabica alebo tento rok aj Mikulášsky balíček stať poslom lásky ? Asi ani raz, no našli sa ľudia, ktorí túto myšlienku dostali. Prišla aj k nám a všetci sme sa jej poriadne chopili. Žiaci, rodičia aj učitelia vložili do každej krabičky, či balíčka kúsok svojho láskavého srdca. Teplé, voňavé, ručne vyrobené, slané, sladké, hudobné, čitateľské ale aj mnohé iné drobnosti boli do krabičiek uložené s vedomím, že potešia starších ľudí, ktorí sa na tohtoročné vianočné sviatky tešia v domovoch dôchodcov. Balíčky sme počas novembrových dní zhromažďovali a kombinovali a nebolo ich málo. Prajeme si aby vyčarili úsmevy deduškom a babičkám v Zariadení pre seniorov ARCUS na Skladnej ul. v Košiciach a zaniesli im prianie pokojných Vianoc od všetkých zapojených z našej základnej školy Gemerská 2 v Košiciach.

            PS:Tento rok sa nám podarilo vyzbierať 37 krabíc a 68 mikulášskych balíčkov!!!     

             

            Ď A K U J E M  Vám z celého srdca a prajem Šťastné, zdravé a pokojné Vianoce a úspešný štart do Nového roka.                                                                           Vych. Lenka Forgáčová

        • Adventný kalendár na Gemerskej - 2. deň
          • Adventný kalendár na Gemerskej - 2. deň

            2. 12. 2021

            Druhé okienko v adventnom kalendári na Gemerskej otvárali piataci z 5.A triedy. Kalendár ukrýval prekvapenie, ktoré urobilo radosť všetkým. Indícia v kalendári znela - sedím s kým chcem. Konečne žiaci mohli porušiť zasadací poriadok, ale pod podmienkou, že neporušia školský poriadok a nebudú na hodinách vyrušovať. Veríme, že sa deťom dnešné prekvapenie páčilo. 

            Zajtra okienko v kalendári otvára 2.B.

        • Adventný kalendár na Gemerskej - 1. deň
          • Adventný kalendár na Gemerskej - 1. deň

            1. 12. 2021

            Na dvere zaklopal posledný mesiac v kalendári - december a s ním aj záver roka. Predvianočné obdobie  v škole nemusí byť len obdobím písomiek a naháňania lepších známok. Môžeme ho prežiť v pokojnej atmosfére plnej radosti a porozumenia. A práve o radosť a pokoj sa rovnako ako každý rok postarajú aj predvianočné školské aktivity.

            Obdobie adventu v našej škole otvára adventný kalendár vo vestibule a vyzdobenie tried a priestorov školy. Vianočnú atmosféru nám spríjemní adventný kalendár. Prvé okienko v našom kalendári prišli otvoriť naši najmenší - prváci z 1.A. Bola že to radosť, keď zistili, že dnešný kalendár ukrýva prekvapenie vo forme dňa bez domácich úloh.  Prváci zároveň vyžrebovali aj triedu, ktorá otvorí druhé okienko kalendára. Vo vestibule pred prvou vyučovacou hodinou privítame 5.A.

          • Tematický deň - košeľový

            25. 11. 2021

            Chladné jesenné počasie sme si spríjemnili ďalším tematickým dňom. Tentokrát sme sa všetci, malí aj veľkí, aj učitelia aj neučitelia, žiaci v škole i tí doma, sme si obliekli košele. Tí najaktívnejší pomohli svojej triede nazbierať body do súťaže o Supertriedu. 

          • Strašiak Bubo Hugo a Ivica Bubica v III. oddelení ŠKD /2.B+4.B/

            25. 11. 2021

            Strašiak Bubo Hugo a Ivica Bubica sa stali na istý čas našimi kamarátmi. Výzva zhotoviť strašiaka sa nám veľmi páčila. A keďže radi tvoríme, rozhodli sme sa túto výzvu naplniť. Príprava bola sice trochu náročná, ale výsledok stál za to. S pomocou rodičov a našej pani vychovávateľky sme zhromaždili všetok potrebný materiál a s chuťou sme sa pustili do práce. Najprv sme mali v pláne zhotoviť iba strašiaka Buba Huga, no mysleli sme si, že samému by mu bolo v poli smutno, tak sme mu zhotovili aj kamarátku Ivicu Bubicu. Pracovalo sa nám výborne. Veď posúďte sami. Bubica Ivica s Hugom Bubom budú nás zastupovať aj v súťaži O najkrajšieho strašiaka v CVČ Domino.

        • Straty a nálezy
          • Straty a nálezy

            25. 11. 2021

            Milí žiaci a rodičia,

            pripravili sme pre vás v sekcii Pre žiakov a rodičov novú záložku pod názvom Straty a nálezy. Kliknutím na ňu, budete presmerovaní do albumu, kde nájdete fotografie oblečenia a vecí, ktoré zatiaľ nikomu nechýbajú a svoj život v súčasnosti trávia v škole. Ak spoznáte na fotografii vec, ktorá patrí vám, môžete si ju vyzdvihnúť u vedúcej ŠKD p. Lenky Forgáčovej.

          • Vzdelávanie o ústnej hygiene

            8. 11. 2021

            Tento týždeň nás navštívili tety (pracovníčky) z RÚVZ. Aj napriek tomu, že majú teraz práce vyše hlavy, našli si čas, aby nám porozprávali, aké dôležité je venovať sa ústnej hygiene. Dozvedeli sme sa, ako si správne čistiť zúbky a jazyk, ako sa starať o zubnú kefku, čo piť alebo nepiť, aby sme k zubárovi chodili iba dvakrát ročne len na preventívnu prehliadku. Zaujímavé a zábavné rozprávanie ukončili poučnou rozprávkou.

        • e-Twinning a 6.A
          • e-Twinning a 6.A

            4. 11. 2021

            V rámci prepojenia európskej komunity škol sa naša škola a žiaci 6.A zapojili do projektu v programe e-Twinning  - S.A.F.E. (Save animals from exploitation) na tému Ochrana zvierat pred zneužívaním. Projekt má za úlohu poukázať na nehumánne správanie sa voči zvieratám vo viacerých oblastiach a dôležitosť informovanosti detí a mládeže, že môžu veľa svojou aktivitou a záujmom ohľadom ochrany práv zmeniť. Prostredníctvom rôznych aktivít na medzinárodnej úrovni sa spoločne prenesieme viacerými problémami a ich riešeniami, utvoríme komunitu so školami nielen na Slovensku, ale aj v Turecku, Chorvátsku, Španielsku, Poľsku a Portugalsku. Komunikačný jazyk je angličtina, v rámci hodín vytvoríme množstvo interaktívnych zadaní pre ostatných a spoločne vypracujeme tie, ktoré dostaneme. Žiaci si precvičia nielen komunikačné, ale predovšetkým počítačové a prezentačné zručnosti a rovnako prepoja nadobudnuté vedomosti z viacerých predmetov s reálnymi životnými skúsenosťami a utvoria tak priateľstvá možno aj na celý život. Celý projekt prebieha online v bezpečnom prostredí e-Twinspace a po úspešnom ukončení je možné požiadať o certifikát kvality na Európskej úrovni a získať tak ocenenie Európskeho programu pre vzdelávanie, ktorý je  spolufinancovaný z programu Erazmus+ a získať tak ocenenie Škola e-twinning - najvyššie možné ocenenie na národnej úrovni. Tak si spolu držme palce :-)

          • Deň sporenia na matematike

            4. 11. 2021

            Pri príležitosti dňa sporenia (31.10.) zorganizovali vyučujúci matematiky aktivitu pre žiakov s cieľom výchovy detí k finančnej zodpovednosti. Aktivita pozostávala z pracovného listu, prezentácie a pripravenosti vyučujúcich usmerniť prácu žiakov pri riešení stanovených úloh. Hlavnou úlohou bolo navrhnúť mesačný rodinný rozpočet pre 4-člennú rodinu. Pre nižšie ročníky to nebola ľahká úloha aj keď pracovali v skupinkách - z veľkého množstva návrhov výdavkov si museli vybrať tie najdôležitejšie tak, aby sa rodina nezadlžovala ale skôr naopak - aby si vedela našetriť aj na dovolenku v Taliansku. Žiaci boli aktívni a práca ich zaujala, svoje riešenia si museli nakoniec aj obhájiť.  

          • Halloween v 2.A

            4. 11. 2021

            Netradičné učenie sa majú naši druháci najradšej. A práve Halloween je príležitosť, ako našim ratolestiam spríjemniť chvíle v škole. V stredu, 27.10.2021 sa teda do školských lavíc uhniezdili rôzne "príšerky" a učili sa s veľkou radosťou. Nezabudli "postrašiť" aj pani kuchárky v jedálni. Poobede v ŠKD si nakoniec aj zatancovali a spoločne zasúťažili. Celý halloweensky deň bol veľmi vydarený.

          • Čítali sme knihy so psom

            2. 11. 2021

            V piatok 22.októbra sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili krásnej akcie v knižnici Nezábudka na Poľovníckej ulici. Pani Slávka z občianskeho združenia Zvieratá a ľudia navzájom nám predstavila jedného zo svojich priateľov, krásneho a milého psíka Ajka. Tento psík je vycvičený na canisterapiu. Mnohí už o nej asi počuli, ale teraz si naši žiaci mohli vypočuť, aj vyskúšať, ako to funguje v praxi. Ajko nás sprevádzal po knižnici, kde si deti mohli pozrieť aj vypožičať nejaké knihy, ale vyskúšali si aj nejaké spoločenské hry prispôsobené hendikepovaným ľuďom. Ajko nám bol stále príjemným spoločníkom. Dozvedeli sme sa aj to, že bude pomáhať aj deťom pri čítaní, lebo v tejto knižnici sa od 4. októbra v rámci projektu Rozmanitosť ľudskosti  každý pondelok od 16:00 hod. začínajú Stretnutia s čítajúcim psíkom. Možno by  sa tieto stretnutia páčili aj vám.

          • Guľôčka v jamôčke

            2. 11. 2021

            Guľky v jamke…prastará hra našich babiek a dedkov, pradedkov a prababiek, keď neexistovali mobily, tablety, playstationy, videohry ani iné vymoženosti dnešnej doby.  Keď namiesto elektrosmogu dýchali vonku čistý vzduch, hrali sa vonku, skákali gumu či len tak šantili.  Táto retro hra je medzi našimi deťmi obľúbená a preto, kým nám to dovolí počasie, schytneme guľky, nájdeme jamky a ideme na vec.  

          • Minimaratón u prváčikov

            1. 11. 2021

            Košický Medzinárodný maratón mieru -  najstarší v Európe. Sviatok pre nás všetkých každú prvú októbrovú nedeľu. Po útoku pandémie sa po ročnej odmlke uskutočnil znovu a zas, no a tradične sme sa my, škola Gemerská 2, pripojili znovu. Prváčence sa premenili na minimaratóncov a vo farbách mesta Košice, žltej a modrej, si odbehli tú svoju symbolickú mini trasu prvýkrát. Piataci naopak poslednýkrát. Bola radosť i slzičky sklamania, ale o tom je život i šport…Tešíme sa zase o rok.

          • Tematický deň - rifľový

            1. 11. 2021

            Vyučovanie si každý mesiac spríjemňujeme nejakým tematickým dňom. Práve v ten deň získavajú triedy body do našej školskej súťaže o supertriedu. Tento mesiac padla voľba na modré rifľové oblečenie a čím viac oblečenia, tým viac bodov. Pozrite sa, ako rifľový tematický deň dopadol.