• Akcie školy

        • Śkolský výlet Jasovská jaskyňa a Betliar
          • Śkolský výlet Jasovská jaskyňa a Betliar

            9. 6. 2017

            Naši prváci a tretiaci mali 7. júna 2017  naplánovaný školský výlet. Po hodinovej prehliadke v Jasovskej jaskyni sa presunuli do kaštieľa Betliar, ktorý je už známy aj tým, že sa tam natáčal detektívny seriál 1890. Deti si tam okrem starých a vzácnych exponátov, ktoré patria tomuto kaštieľu, mohli zblízka pozrieť aj kostýmy hercov zo seriálu 1890. Počasie bolo slnečné, preto nechýbala ani oddychová  prechádzka po parku v blízkosti kaštieľa. 

        • Didaktické hry v prírode
          • Didaktické hry v prírode

            7. 6. 2017

            2.6.2017 sa žiaci 1.-4.ročníka zúčastinili DIDAKTICKÝCH HIER. V teoretickej časti si najprv zopakovali dôležité poznatky, ktoré neskôr využili pri rôznych aktivitách. Nenáročné túry, športové súťaže, kvízy...To všetko a omnoho viac si spolu užili v krásny slnečný deň.

        • Súťaž mladých zdravotníkov
          • Súťaž mladých zdravotníkov

            7. 6. 2017

            23. mája 2017 sa naši žiaci I. a II. stupňa zúčastnili celomestskej súťaže družstiev mladých zdravotníkov, ktorú každoročne organizuje ÚS SČK Košice. Naši žiaci na tejto súťaži musia ovládať poskytovanie prvej pomoci pri život ohrozujúcich stavoch a ostatných vážnych aj menej vážnych  zraneniach, musia mať vedomosti o histórii ČK a darcovstve krvi. Súťaž nie je vôbec ľahká a pozostáva z teoretickej časti (testy) a praktického poskytovania prvej pomoci. Družstvá sa na túto súťaž  pripravujú celý školský rok v záujmových útvaroch  pod vedením pani učiteliek Čintalanovej a Bačišinovej. V tomto roku naši mladí zdravotníci z I. stupňa obsadili 4. miesto.  

        • Týždeň modrého gombíka
          • Týždeň modrého gombíka

            7. 6. 2017

            Našu školu oslovila organizácia UNICEF, s prosbou o pomoc hladujúcim, týraným, chorým alebo inak trápeným deťom vo svete. Keďže aj my máme potrebu pomáhať,  na našej škole sa v  dňoch  15.5.2017 – 17.5.2017 uskutočnila charitatívna zbierka TÝŽDEŇ MODRÉHO GOMBÍKA. Výťažok  poputuje pre deti na Ukrajine, ktoré sú neustále postihnuté vojnovým konfliktom.

            Za všetky deti veľmi pekne ĎAKUJEME

        • Jazykový kemp - Velence
          • Jazykový kemp - Velence

            8. 6. 2017

            V dňoch 29.5 - 4.6. 2017 sa žiaci ZŠ Gemerská 2 Košice spolu s tromi pedagógmi zúčastnili anglického tábora partnerských miest pri jazere Velence v Maďarsku. Boli sme jednou zo štyroch krajín (Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvátsko), ktorých žiaci dostali túto skvelú príležitosť získať nové vedomosti, skúsenosti i nadviazať priateľstvá a mohli naplno využiť všetko, čo nám 13. budapeštiansky obvod v spolupráci s MC Košice - Juh ponúkol. Žiaci mali v dopoludňajších hodinách netradičnou formou  aktívnu výuku anglického jazyka. V zoskupení s inými žiakmi z partnerských krajín v rôznych skupinách s učiteľmi zo zúčastnených krajín absolvovali množstvo popoludňajších aktivít - ako tvorivých, tak i športových, súťaže či zaujímavé výlety nielen do okolia, ale aj celodenný výlet do Budapešti. Každý večer sa prezentovala jedna z krajín, čo je pre ich krajinu typické, charakteristické a do týchto aktivít zapojení boli vždy všetci účastníci tábora. Žiaci komunikovali v angličtine celý deň, vypracovávali projekty a vzájomne si pomáhali, či zabávali sa. Nálada bola veľmi pozitívna a program celého jazykového pobytu veľmi bohatý. Táto skúsenosť je pre všetkých zúčastnených úžasným prínosom a motiváciou pre ich ďalšie jazykové vzdelávanie a organizátorom patrí od nás všetkých spoločne veľká vďaka. 

        • Dopravné ihrisko
          • Dopravné ihrisko

            21. 5. 2017

            V mesiaci máj všetci žiaci 1. stupňa strávili veľmi poučné, prínosné, ale zároveň aj zábavné dopoludnie na detskom dopravnom ihrisku. V teoretickej časti mali žiaci možnosť overiť si svoje vedomosti o dopravných značkách, o dopravných situáciách a správaní sa na vozovke i mimo nej. Všetky  svoje zručnosti si vyskúšali v jazde na bicykloch a kolobežkách, kde museli rešpektovať pravidlá cestnej premávky a svetelnú signalizáciu. Žiakom sa návšteva dopravného ihriska veľmi páčila a domov odchádzali s novými skúsenosťami a zážitkami z jazdy na dopravných prostriedkoch.

        • Śkola plná talentov 2017
          • Śkola plná talentov 2017

            9. 5. 2017

            V piatok, 5. mája, sa v popoludňajších hodinách pri pódiu Dolná brána na Hlavnej ulici konalo finále súťaže Škola plná talentov – SUPERŠKOLA, ktorú organizuje CVČ, Žiacky parlament mesta Košice a Magistrát mesta Košice pod záštitou primátora mesta Richarda Rašiho. Toto finále bolo vyvrcholením celoročnej súťaže pozostávajúcich zo siedmich súťažných kôl, v ktorých si jednotlivé školy merali svoje sily a zbierali body na postup do finále. Naša škola získala potrebné body, a tak sme sa v piatok postavili proti súperovi – ZŠ Janigová 2. Spolu sme sa snažili čo najlepšie prezentovať  našu školu a tí, ktorí to nemohli urobiť, úspešne skandovali a školu podporovali heslami, potleskom a burácaním. Školu sme prezentovali tým, čo nás všetkých spája, tancom a spevom. Vo finále školu úspešne podporili aj učitelia, ktorí spolu so žiakmi odtancovali ľudové tance a navodili tak neopakovateľnú atmosféru. Veľká vďaka patrí všetkým, súťažnému tímu, tancujúcim, spievajúcim i tlieskajúcim, ale najmä p. uč. Ľ. Pavlulikovej a A. Štefánikovej, ktoré prezentáciu pripravili. Za fotografie ďakujeme p. Plešovej. 

        • Sokoliari
          • Sokoliari

            11. 5. 2017

            V stredu, 3.5.2017, mali možnosť naši žiaci zažiť zážitkové učenie biológie a prírodopisu v školskej záhrade.  Žiaci tak mohli vidieť zblízka myšiaka, sokola, výra či plamienku. Vďaka sprievodnému slovu sokoliarov spoznali žiaci tieto dravce, spôsob ich života i letu. Rovnako na vlastné oči zažili  útok na korisť i prelet tesne nad hlavami žiakov.  Jeden z našich žiakov si mohol návrat dravca vyskúšať na vlastnej koži. Veríme, že sa návšteva sokoliarov u nás žiakom páčila.

        • Dobývanie Košického hradu
          • Dobývanie Košického hradu

            25. 4. 2017

            Dňa 21.4.2017 sa konal 3. ročník súťaže s názvom Dobývanie Košického hradu, ktorú organizuje CVČ, Orgovánová 5 v Košiciach. Žiaci 9.A, 8.A a 4.B museli prekonať netradičné dobové disciplíny ako hod sekerou, lukostreľbu, prejsť každým očkom "pavučiny", ako i s presnosťou hodiť venčeky na rytiersku kopiju. V každej disciplíne si žiaci otestovali vzájomnú spoluprácu v rámci 5-členného družstva. Úspech dosiahli najmä žiaci 4. ročníka, ktorí získali 2. miesto v rámci svojej vekovej kategórie a do školy sa vrátili s pohárom v rukách. Okrem množstva nových zážitkov žiaci prispeli cennými bodmi do celoročnej súťaže "Škola plná talentov".

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

            25. 4. 2017

            22. apríl je od roku 1970 nazývaný Dňom Zeme. Vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytované Zemou. Zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi. Na počesť Dňa Zeme sa žiaci 4.A a 4.B zúčastnili aktivít spätých s prírodou, ktoré sa konali v priestoroch Východoslovenského múzea v spolupráci s CVČ Kórejská. Žiaci absolvovali zaujímavú prednášku o migrácii vtákov, otestovali si svoje vedomosti o prírode v rámci kvízu, napísali svoj odkaz Zemi, či vyskúšali "chôdzu vtákov" na chodúloch. Azda najväčší úspech zožali psíkovia, ktorí predviedli svoje triky, do ktorých zahrnuli i samotných žiakov.

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

            13. 4. 2017

            Naša škola sa druhýkrát zapojila do medzinárodnej akcie Noc s Andersenom, ktorá vznikla pri príležitosti Medzinárodného dňa detskej knihy (2. apríl). Tohtoročná Noc s Andersenom pripadla na piatok, 31.3.2017. Do akcie sa zapojilo 74 žiakov II. stupňa. Všetci spaniachtiví žiaci sa o osemnástej hodine dostavili do školy, aj so svojou batožinou, kde pre ne boli pripravené zaujímavé aktivity. Témou tohtoročnej Noci s Andersenom bola rozprávka Cisárove nové šaty. Naša škola sa tak premenila na malé cisárstvo. Zo žiakov sa tak stali aspoň nachvíľu cisárski kaderníci a návrhári, cisárski delostrelci, architekti i minciari, cisárski kuchtíci a hľadači pokladu, ale aj kráľovskí mudrci. Naši cisárski záhradníci  zasadili v našej školskej záhrade rozprávkovník, ktorý ju bude krášliť, a zároveň bude spomienkou na túto noc. Celú akciu sme zavŕšili čítaním spomínanej rozprávky a vankúšovou bitkou. Veríme, že sa spáčom noc páčila a už teraz sa tešíme na ďalšiu.
             

        • Deň narcisov 2017
          • Deň narcisov 2017

            25. 4. 2017

            V tomto roku sme sa opäť zapojli do zbierky, ktorú organizuje Liga proti rakovine. V tomto roku  to už bol 21. ročník, čo pomáhame ťažko chorým ľuďom. Naši žiaci a zamestnanci školy prispeli do pokladničky dobrovoľným príspevkom pre onkologicky chorých ľudí. Spoločne sme tak vyzbierali sumu 198,64 €. V roku 2016 mala táto zbierka vo svojej histórii najvyšší výnos. Aj vďaka našej škole sme mohli podporiť množstvo onkologických pacientov a ich rodiny. Liga proti rakovine zrealizovala nový projekt pod názvom „Rodinná týždňovka“. Tento projekt bol určený rodinám, kde je jeden z rodičov onkologický pacient. Výnos z Dňa narcisov sa taktiež využil na rôzne bezplatné služby, na  psychológov  pre onkologických pacientov a ich rodiny, na ubytovacie zariadenia pre rodičov detských onkologických pacientov, pretože práve deti potrebujú prítomnosť svojich rodičov zo všetkého najviac. Okrem iného sa poskytla tiež priama finančná pomoc tým, ktorí sa kvôli tejto diagnóze ocitli v hmotnej núdzi. V tomto roku by sa aj s našou pomocou pokračovalo už v zabehnutých projektoch, ktoré je ale potrebné zlepšovať a rozširovať tak, aby sa pomohlo čo najväčšiemu množstvu onkologických pacientov. Všetkým, ktorí sa do tejto akcie 7. apríla 2017 zapojili, patrí veľké ĎAKUJEM !

            Poďakovanie

        • Svetový deň vody - 22. marec
          • Svetový deň vody - 22. marec

            2. 4. 2017

            Každoročne si v tento deň pripomíname mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie života na Zemi. Že je voda najvzácnejšia tekutina,  nám priblížili formou hudobno-vzdelávacieho predstavenia umelci Ondřej Daniš, známy z televíznych seriálov a spol. Populárne piesne, ktoré sme si zaspievali spolu s nimi, spestrili rôzne súťaže pre deti a videoprojekcie o vode, odpadoch, prírode  a ekologických problémoch okolo nás... Pani učiteľky po predstavení pokračovali so žiakmi v ďalších aktivitách, ktoré nám všetkým pomôžu vážiť si vodu ako najvzácnejší dar na Zemi.

        • Beseda so spisovateľom
          • Beseda so spisovateľom

            26. 3. 2017

            V pondelok 13.3. sa žiaci IV.A stretli v Litparku so spisovateľom Valentínom Šefčíkom, ktorý sa venuje písaniu detskej poézie.  Jeho najznámejšou zbierkou je Basta fidli. Beseda pomohla žiakom odkryť krásu poézie, povzbudila zvedavosť objavovať tento žáner. 

        • PEROHRYZ 2017
          • PEROHRYZ 2017

            12. 3. 2017

            Naša škola sa pravidelne každý rok zapája do súťaží školských časopisov, a to v rámci mesta, regiónu i celého Slovenska. V tomto roku má náš školský časopis Gemko na svojom konte už dva veľké úspechy. Na celomestskej súťaži O skleneného Centruška v decembri 2016 získal spomedzi 14 časopisov košických základných škôl a osemročných gymnázií 2. miesto a na regionálnej súťaži PEROHRYZ 2017 začiatkom marca tohto roku sa umiestnil v silnej konkurencii 17 časopisov z celého Košického kraja na 1. mieste. Poďakovanie patrí celej redakčnej rade, ktorá už teraz usilovne pracuje na ďalšom čísle nášho Gemka. VÝSLEDKY