• Akcie školy

          • Deň vody na Gemerskej

            23. 3. 2022

            SVETOVÝ DEŇ VODY je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet každoročne pripomína 22. marca. Ani tento rok nebol výnimkou.

            Na našej škole sa žiaci 1. stupňa počas vyučovania i v ŠKD venovali témam ako šetrenie vody, zdroje, kolobeh vody a jej význam pre svet – ľudí, zvieratá, rastliny. Pani učiteľky si pripravili zaujímavé aktivity, poučné  prezentácie, prostredníctvom ktorých sa žiaci veľa naučili, a taktiež si overili svoje vedomosti. Nechýbali zábavné súťaže, pracovné listy, tajničky. Tento deň sa tak stal netradičný a výnimočný pre nás všetkých.

          • 2.A spoznávala Danku a Janku

            23. 3. 2022

            Mária Ďuríčková napísala veľmi veľa kníh pre deti. Ale jedna predsa len našim druháčikom prirástla k srdiečku. Je to kniha "Danka a Janka". Deti z 2.A ju už stihli v škole celú prečítať a  vedia aj to, že je veľmi poučná - hlavne čo sa týka slušného správania. V knižnici bola pani knihovníčka milo prekvapená, ako pohotovo všetci reagovali na jej pripravené otázky a úlohy o tejto knihe. Gevenduchu nakreslili ešte krajšiu ako je v Danke a Janke a svoje jazýčky si precvičovali na rôznych "jazykolamoch". Po besede s pani knihovníčkou si deti opäť vypožičali knihy a tešia sa už na ďalšie stretnutie.

          • Kvapka v 3.oddelení ŠKD /2.B+4.B/

            23. 3. 2022

            Bola jedna kvapka malá.... Za spevu slov z rovnomennej básne, ktorú zhudobnila naša p. vychovávateľka Anka sme dnes pod jej taktovkou zažili deň, na ktorý budeme dlho spomínať. Rôznymi aktivitami - pojmovou mapou, úlohami v obláčikoch, vyplnením spoločnej tajničky, vlastnou tvorbou, zaujímavosťami aj diskusiou sme si pripomenuli 22.marec - Svetový deň vody.

          • Deň otvorených dverí na Gemerskej

            21. 3. 2022

            Prvou cestičkou poznania našej školy si prešli predškoláci – budúci prváci, spolu so svojimi súrodencami a rodičmi.  Len čo školskú bránu otvorili, čakalo ich množstvo prekvapení.  V telocvični netradičné cvičenie, v triede zaujímavé učenie. Angličtina bola pre nich hračkou, ktorú zvládli ľavou zadnou. Veľká radosť a híkanie sa ozývalo z učebne informatiky, keď si naprogramovali svojho robota. Aby toho nebolo málo, kto sa odvážil, ten si zatancoval v našej tančiarni. Po náročnom tvorení zvieratiek si svoje brušká naplnili voňavými pukancami. Na záver ich po splnení všetkých úloh čakalo v herni malé prekvapenie. Veríme, že sa čoskoro opäť vidíme! 😊

          • Rakúsko očami našich ôsmakov

            15. 3. 2022

            V piatok, 11. marca 2022, sa naši ôsmaci zúčastnili v rámci výučby nemeckého jazyka na zaujímavej besede o nemecky hovoriacich krajinách v Rakúskej knižnici UPJŠ – Österreichische Bibliothek. Rakúska knižnica v Košiciach je jedným zo 65 miest v 28 štátoch, kde sú zriadené knižnice, ktoré sprístupňujú širokej verejnosti rakúsku literatúru, ako aj informácie o kultúre, krajinovede, histórii a súčasnosti Rakúska. 

            Naši ôsmaci si na besedu pripravili prezentáciu, ktorá bola prierezom ich doterajších vedomostí z nemeckého jazyka, precvičili si svoje zručnosti v používaní nemčiny a dozvedeli sa na nej mnoho zaujímavostí z oblasti histórie a geografie Rakúska, spoznali jeho pamätihodnosti a pripomenuli si i niektoré známe historické osobnosti, ktorých život bol spätý s touto krajinou.

            Po ukončení besedy prejavili žiaci i vedenie knižnice záujem o zopakovanie podobných aktivít, preto veríme, že táto vydarená akcia bude mať svoje pokračovanie v budúcnosti i pre ďalšie triedy.

          • Prvé upratovanie školského dvora

            15. 3. 2022

            Konečne sa nám trochu oteplilo a my v IV.oddelení sme sa pustili trošku do upratania nášho krásneho školského dvora. Pozbierali sme nafúkaný, ale aj vyhodený odpad a pozbierali množstvo polámaných konárikov a palíc. Hneď je dvor krajší a útulnejší. Už sa neviem dočkať kedy si budeme robiť piknik v tráve. Deti z 3.A a ich vych. Lenka

          • Nie je Lego ako lego

            6. 3. 2022

            Vyučovanie nemusí byť vždy nudné a u nás to tak ani nie je. Učíme hrou a žiakov to baví.   Žiaci 5. a 6. ročníka na hodinách techniky pracujú so súpravami Lego education spike. Vo videu môžete vidieť, ako sa im na hodinách darí a čo všetko sa im už podarilo poskladať a naprogramovať.

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

            2. 3. 2022

            Milé deti i rodičia, 

            od dnešného dňa máte možnosť stať sa súčasťou našej školy a zapísať vášho budúceho prváčka práve k nám prostredníctvom elektronickej prihlášky https://zsgemerska.edupage.org/register/.

            Prihlášku si môžete vytlačiť alebo vám ju vytlačíme my v deň zápisu do 1. ročníka, ktorý sa na našej škole uskutoční 

            v piatok 1.4.2022 od 14.00 do 18.00 hod. v sobotu 2.4.2022 od 8.00 do 12.00 hod. 

            Na zápis si prineste občiansky preukaz a rodný list dieťaťa. 

            So zápisom musia písomne súhlasiť obaja rodičia/zákonní zástupcovia dieťaťa.

            Tešíme sa na vás.

          • Malí záhradkári-tretiaci a ich rastlinky

            6. 3. 2022

            Prišiel marec, vykuklo slniečko a tretiaci sa zapojili do krásneho projektu Moja malá záhradka. Dostali sme krabicu s 20-timi semienkami rôznych byliniek, zeleniny a ovocia a s radosťou sa pustili do sadenia. Každé dieťa si vybralo jedno semienko a zasadili do svojho výsevného kvetináča. Už ich len starostlivo polievať a snáď sa o 7 týždňov dočkáme prvej úrody. Tešíme sa ako si urobíme prvý čajík, či pochutíme na chlebíku s čerstvou pažítkou... Budeme vás priebežne informovať ako sa nám darí, tak nám držte palce. Vaši tretiaci záhradkári a ich p. vychovávateľky Lenka a Gabika.

        • 4.B a ekológia v knižnici
          • 4.B a ekológia v knižnici

            6. 3. 2022

            Na začiatku marca žiaci 4.B opäť navštívili knižnicu Litpark, kde si pre nich pani knihovníčka  pripravila aktivity na tému triedenia odpadu.  Okrem zopakovania potreby triedenia odpadov  si pozreli ako vyzerá interiérový Vermi kompostér s kalifornskými dážďovkami, ktoré aj nakŕmili šupkami z mrkvy, jablká, škrupinkami z vajíčok či čajovými sáčkami.  Tí odvážnejší si dážďovky zobrali aj do ruky a preskúmali ich zblízka. 

             

          • Deň netradičných farieb

            2. 3. 2022

            Prichádzajúcu jar sme si v marci spríjemnili tematickým dňom netradičných farieb, a to fialovo oranžovým. Trošku divoká kombinácia napokon dopadla výborne. Školu sa zaplnila teplými farbami a mnohým jednotlivé outfity vyčarili na tvárach úsmev. 

            Body aj z tohto dňa sa zarátavajú do súťaže o supertriedu. 

          • 2.A opäť v knižnici

            2. 3. 2022

            Deti z 2.A sa na 28. februára 2022 veľmi tešili. V knižnici ich totiž čakala pani knihovníčka, ktorá im prečítala rozprávku "O dvanástich mesiačikoch". Deťom pripravila  aj rôzne aktivity, ktoré boli veľmi zábavné - rozhádzané názvy rozprávok - ktoré mali za úlohu správne zložiť, či dramatizácia rozprávky, puzzle...  Ale druhákov najviac potešilo to, že si môžu opäť vypožičať knihu na čítanie, poprezerať si aj iné knihy, ktoré ich zaujímajú, obdivovali výstavu bábik z handričiek...  A samozrejme, nezabudli si už naplánovať v knižnici s pani knihovníčkou aj ďalšie stretnutie v marci. 

          • Valentínska párty u prváčatok

            18. 2. 2022

            Pekné popoludnie spojené s tancom, zábavou a množstvom súťaží zažili na sviatok sv. Valentína aj naše prváčence. Prvýkrát v ich školskom živote na Gemerskej nesmela chýbať červená farba, blečenie, balóny, slamky, servítk, všetko  v znamení červenej, vo farbe lásky. A boli pripravené aj malé valentínky vo valentínskej pošte  pre tých, ktorí sa majú radi, pani učiteľky, pán riaditeľ, kamaráti a kamarátky, dokonca aj jedna naša mamička. Krásny sviatok Valentína sme si užili dosýtosti.

        • Strom nádeje - valentínske pozdravy
          • Strom nádeje - valentínske pozdravy

            8. 2. 2022

            Milí rodičia, milí žiaci,

            náš Strom nádeje, ktorý od decembra zdobí vestibul školy, vymení v tomto mesiaci, februári, svoje snehobiele vločky za valentínske pozdravy a srdiečka. Pretože práve vo februári si pripomíname sviatok lásky a porozumenia a drobnými radosťami obdarúvame tých, ktorých máme radi a túžime im to ukázať. Preto sa aj náš Strom nádeje prezlieka do valentínskych farieb a ponúka vám všetkým možnosť opäť raz ukázať, že vám záleží na vašich blízkych, ale i na tých, ktorí sú často odkázaní na našu pomoc.

            Tak, ako sa nám s vašou pomocou podarilo v predvianočnom období obdarovať vašich chorých kamarátov prostredníctvom nadácie Dobrý anjel, podobne môžeme pomôcť týmto deťom i teraz, v čase valentínskych vyznaní. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

            Ako na to? Na Strome nádeje nájdete od 9. do 14. februára množstvo krásnych, vlastnoručne vyrobených valentínskych pozdravov. Za váš dobrovoľný príspevok do Pokladničky nádeje bude jeden z nich váš a vy ho môžete obratom venovať niekomu, na kom vám záleží, kto je pre vás v živote dôležitý. Takto dokážete urobiť radosť naraz viacerým ľuďom a pokiaľ sme sa v decembri stali školou plnou dobrých anjelov, staňme sa teraz školou plnou dobrých srdiečok. Srdiečok, ktoré symbolizujú našu spolupatričnosť s tými, ktorí potrebujú našu pomoc, pretože sami si pomôcť nedokážu.

          • Karneval v ŠKD

            6. 2. 2022

            Vyučovanie v maskách vo štvrtok pokračovalo karnevalom v ŠKD. Niektorí sa o karnevale dozvedeli počas dištančného vyučovania a našťastie ho stihli.  Deň pred pol ročnými prázdninami sme sa všetci stretli v triedach nahodení do masiek rôznych postavičkiek, či už rozprávkových alebo reálnych. Byť v maske od rána a popoludní mať karnevalovú párty, sa nám veľmi páčilo. Najprv sa všetky masky predviedli na chodbe a potom začala zábava v jednotlivých triedach. Nechýbala krásna výzdoba a párty stôl plný rôznych dobrôt. A samozrejme skvelá hudba prerušovaná zaujímavými súťažami, za ktoré ďakujeme našim vychovávateľkám. Odchádzali sme spokojní a šťastní z vydareného podujatia.

          • Štvrtkové vyučovanie v maskách

            6. 2. 2022

            Vo štvrtok sme sa ocitli v škole plnej všakovakých masiek. Pýtate sa prečo? No predsa sme mali vyučovanie v maskách! Je to celkom zábava! Celý deň predstierate, že sa učíte ako mačka, víla, lekárka či iné povolanie, bytosť alebo zvieratko. V maskách boli dokonca aj naši učitelia! Viete si to predstaviť??  Vážení a milí, tento deň by sme Vám odporúčali prežiť spolu s nami. A keďže to nie je možné, ponúkame vám ochutnávku aspoň prostredníctvom fotiek.

          • Beseda o judaizme

            2. 2. 2022

            Hodina náboženskej výchovy u siedmakov bola venovaná besede o judaizme, ktorú viedla Mgr.Mária Čellárová. Hovorila o judaizme ako o jednom z piatich svetových náboženstiev. Svoje poznatky o judaizme boli dopĺňané fotografiami, aby tak toto náboženstvo priblížili žiakom, ktorým sa beseda páčila.

          • Si to, čo piješ - máme víťaza

            30. 1. 2022

            Žiak 4.B triedy Gabriel Vislocký získal cenu poroty vo výtvarnej súťaži Si to, čo piješ, ktorú organizovalo mesto Košice spolu s RÚVZ. Oceňovanie výhercov sa konalo 26.1.2022 v Historickej radnici mesta Košice. Pred samotným oceňovaním sa uskutočnila aj prehliadka priestorov radnice, ktorá ohúrila všetkých zúčastnených. Víťazi mali tú česť podpísať sa aj do kroniky mesta Košice, v ktorej nájdete podpisy známych osobností a od 26.1.2022 aj podpis Gabriela Vislockého, žiaka našej školy. Gabkovi blahoželáme a prajeme veľa  úspechov v ďalších súťažiach.

        • Darček k tridsiatemu výročiu časopisu Gemko
          • Darček k tridsiatemu výročiu časopisu Gemko

            27. 1. 2022

            Náš školský časopis Gemko oslávi v tomto školskom roku už svoje tridsiatiny. Začal vychádzať v roku 1992 a počas tohto obdobia sa pri jeho tvorbe vystriedalo mnoho šikovných žiakov, redaktorov, šéfredaktorov, možno budúcich žurnalistov či spisovateľov. V posledných rokoch sme zaznamenali niekoľko pekných úspechov vo viacerých súťažiach školských časopisov. Na svoje tridsiate narodeniny však náš časopis dostal ten najkrajší darček.  V celoštátnej súťaži školských časopisov Pro Slavis, ktorú už 20 rokov organizuje Matica slovenská v Martine, získalo naše Gemko v tomto roku spomedzi 190 súťažných časopisov krásne 3. miesto.

            Celej redakčnej rade srdečne blahoželáme a našim priaznivcom ponúkame náš časopis na tejto stránke aj v online podobe.

            https://zsgemerska.edupage.org/blog/?eqa=YmlkPWJsb2czJndpZD1ibG9nM19CbG9nXzEmYWlkX2Jsb2czX0Jsb2dfMT0%3D