• Akcie školy

          • Vianočná besiedka v ŠKD 1.A

            24. 12. 2022

            Krásne vianočné popoludnie v deň vianočného punču zažili deti z 1.oddelenia ŠKD, ktoré im po dlhej odluke pripravila p.vych. Anka. Pri krásne pripravenom slávnostnom stole plného dobrôt si deti pospomínali na tradície Vianoc v rodinách, vypočuli si rôzne zaujímavé príhody, zaspievali si. Samozrejme nechýbali zábavné aktivity. Popoludnie hudby,smiechu a zdravého súťaženia sme ukončili spoločným želaním krásnych Vianoc pre všetkých nás. Ďakujeme rodičom a našej p. vych. Anke za úžasný deň.

          • Striebro pre Gemko

            23. 12. 2022

            V tomto školskom roku po dvojročnej odmlke vyhlásilo CVČ Košice opäť súťaž školských časopisov košických základných škôl a osemročných gymnázií O skleneného motýľa. V silnej konkurencii naše Gemko zabodovalo a získalo krásne 2. miesto.  Porota ocenila v našom časopise predovšetkým originalitu a skvelú grafiku, takže naše blahoželanie patrí všetkým, ktorí sa o tento krásny úspech zaslúžili. A keďže táto súťaž je jednou z disciplín celomestskej súťaže Škola plná talentov, môže si naša škola pripísať zopár cenných bodov i do tejto súťaže.

        • Deviataci v Sieni elektrických výbojov
          • Deviataci v Sieni elektrických výbojov

            23. 12. 2022

                 Posledný školský týždeň v roku 2022 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie v Technickom múzeu s názvom Sieň elektrických výbojov.

            Na začiatku sa dozvedeli v krátkom dokumente zaujímavostí zo života Nikola Teslu a po tomto dokumente im pracovník múzea porozprával a ukázal rôzne fyzikálne javy, ktoré súvisia s elektrickým prúdom. Začalo sa to tribioelektrickým javom, pri ktorom si žiaci vyskúšali aký je to pocit, keď im  vzniknutý náboj prejde telom, tohto experimentu sa zúčastnili len tí najodvážnejší, najprv to boli iba chlapci, ale potom sa k nim pridali aj dievčatá a pani učiteľky. Exkurzia pokračovala výkladom o Teslovom Kolumbovom vajci, plazmovej guli, plazmovom stĺpe, ktorý veľmi pekne rozsvietil neónovú trubicu. Ďalej  prostredníctvom Jacobovoho rebríka a CockroftWaltonovho  generátora videli elektrické výboje, ktoré boli veľmi silné, ale aj  plné farieb. Tiež zaujímavé boli Lichtenbergove obrazce, ale najviac sa im páčila Faradayova klietka, ktorú si opäť vyskúšali len odvážni. Posledným exponátom bol Van der Graaffov generátor, ktorý žiakov a pani učiteľku pekne učesal, a tak všetci plný zážitkov mohli ísť spokojní domov.

            Žiaci z tejto exkurzie odchádzali nadšení a plní nových zážitkov a poznatkov, ktoré si ešte upevnia počas ďalších hodín fyziky.

        • Exkurzia o bleskoch a magnetickom poli
          • Exkurzia o bleskoch a magnetickom poli

            23. 12. 2022

            Dňa 20.12.2022 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili exkurzie v Steel Parku, kde sa dozvedeli ako vzniká blesk, zaujímavostí o magnetoch a magnetickom poli, o optike a dostali sa aj do stredu našej Zeme, vyskúšali si aj rôzne pozoruhodné aktivity.

             Na 1. poschodí sa dozvedeli pozoruhodností o vzniku železa a ocele, vyskúšali si rôzne simulácie strojov, napríklad ako funguje vysoká pec, obliekli si obleky, ktoré nosia pracovníci v U.S.Steel-e a najviac sa im tam páčila magnetická plošina, po ktorej sa mohli prejsť so špeciálnymi topánkami.

            Na 2. poschodí na nich čakali rôzne hlavolamy, ako napríklad obrovské piškvorky, obrázkové sudoku, veľké šachy a zahrali sa hru s humanoidným robotom. Mohli si pozrieť prototyp elektrónového mikroskopu a zmerať si aj EKG.

            Žiakom sa táto exkurzia páčila natoľko, že sa im odtiaľ  nechcelo ani  odísť. Dúfam, že takto nabudení sa budú viac zaujímať o prírodovedné predmety, ale aj o Techniku.

          • Adventný kalendár - deň deviaty

            21. 12. 2022

            Okienka v adventnom kalendári sa pomaly míňajú. Dnešné okienko v sebe ukrývalo viacero prekvapení.  Prvým prekvapením bol Riaditeľský punč, keď si každá trieda prišla do riaditeľne vychutnať punč s pánom riaditeľom.  Čerešničkou na torte bolo zrušenie klasických vyučovacích hodín. Tie sa zmenili na vianočné hodiny plné vianočných filmov a piesní. 

          • Adventný kalendár - deň ôsmy

            20. 12. 2022

            Tri dni pred vianočnými prázdninami otvárame posledné okienka nášho kalendára. Dnes kalendár ukrýval prekvapenie, ktoré majú deti rady. Počas každej prestávky si žiaci vypočuli vianočné želania od svojich pani učiteliek s pesničkou. Kalendár sa dostáva do finále, uvidíme, čo sa ukrýva v kalendári zajtra.

        • OZNAM
          • OZNAM

            14. 12. 2022

            Z dôvodu vysokého počtu žiakov s respiračným ochorením bude v zmysle Metodického usmernenia č. 15/2005 R, po konzultácii s RÚVZ a so zriaďovateľom školy prerušený výchovno-vzdelávací proces

            v ZŠ Gemerská 2, Košice v čase

            od 15.12.2022 do 16.12.2022

            Vyučovanie bude pokračovať od pondelka 19.12.2022.

            Z  uvedeného dôvodu nebude v prevádzke ani ŠKD, CVČ a školská jedáleň.


             

          • Adventný kalendár - deň šiesty

            14. 12. 2022

            Otváranie okienok dnešného adventného kalendára sa niesol za silného kriku a radosti detí.  Po otvorení okienka nastalo sklamanie, pretože dnes to bolo s indíciou v inom okienku, ale potom nastala obrovská radosť. Deťom sa splnilo želanie, na ktoré túžobne čakali. Adventný kalendár priniesol prekvapenie v podobe dňa bez písomiek. Deti sa za hlasného burácania, kriku a vyskakovania od radosti rozbehli do svojich tried. 

          • Zodpovednosť za zúbky v ŠKD 3.B

            14. 12. 2022

            S množstvom sladkostí po Mikulášovi súvisí, samozrejme, aj zodpovednosť voči nášmu chrupu. Preto v ŠKD 3.B triedy si po modeláci chrupu deti vyskúšali rolu zubára alebo čistenie pomocou zubnej nite. Zároveň sa naučili, ako sa správne o zúbky starať, aby sme si mohli dopriať mikulášske dobroty aj budúci rok. 

          • Adventný kalendár - deň piaty

            13. 12. 2022

            Že sa na prekvapenie z adventného kalendára tešia malí aj veľkí, svedčia fotografie a množstvo žiakov pri adventnom kalendári, ktorí čakajú, kým sa otvorí. Dnes adventný kalendár ukrýval prekvapenie, ktoré potešilo najmä žiakov. Dnes bol Deň bez domácich úloh. Žiaci si v predvianočnom období aspoň trošku mohli oddýchnuť a nepísať domáce úlohy, lebo žiadne zadané neboli. Tešíme sa na zajtra. 

          • Adventný kalendár - deň štvrtý

            12. 12. 2022

            Víkend nám na dva dni prerušil otváranie okienok v adventnom kalendári.  Dnes ráno sa však vestibul školy opäť zaplnil žiakmi, ktorí nedočkavo čakali na prekvapenie z kalendára. Dnešné prekvapenie potešilo aj žiakov aj učiteľov. Žiaci dnes dostali šancu stať sa nachvíľu učiteľom a nechať prejaviť svoj pedagogický talent. Dnešnú výmenu učiteľ - žiak si užili všetci.

          • Medovníčky v ŠKD 3.A

            12. 12. 2022

            Len pár dní po návšteve Mikuláša si usilovné včielky v 3.A spríjemnili upršaný piatok zdobením medovnjíkov na Vianoce. Trpezlivo čakali, kým budú sladké farby pripravené na zdobenie. Pilnú prácu sprevádzali aj vianočné piesne. Keď boli ozdobené medovníčky suché, deti ich spoločne zhodnotili a na niektorých si pochutnali ešte skôr, ako ich stihli opatrne zabaliť a pochváliť sa nimi.

        • Návšteva knižnice v Goethe Institut
          • Návšteva knižnice v Goethe Institut

            9. 12. 2022

            V piatok, 9. decembra, navštívili naši deviataci v rámci výučby nemeckého jazyka po prvý raz priestory knižnice v Goethe Institut v Košiciach. Zamestnankyňa knižnice im porozprávala mnoho zaujímavostí o Goethe inštitúte, priblížila im jeho aktivity, zameranie a náplň činnosti. Žiaci sa dozvedeli, že táto inštitúcia ponúka jazykové kurzy pre deti i dospelých, možnosť absolvovania jazykových skúšok v nemeckom jazyku, možnosť vypožičať si nemecké knihy, časopisy či filmy, ale i hravé aktivity a súťaže pre deti a mládež. Dokonca si v knižnici môžete vopred zarezervovať „doučovanie“ nemeckého jazyka pred nejakou dôležitou skúškou či testom. Jedinou podmienkou je zaregistrovať sa v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach. Naši deviataci si prezreli priestory nemeckej knižnice a na záver si preverili svoje vedomosti o nemecky hovoriacich krajinách v zaujímavom teste. Sme radi, že táto návšteva nemeckej knižnice nebola poslednou, pretože sa na ňu už v januári môžu tešiť aj naši mladší nemčinári.

          • Adventný kalendár - deň tretí

            9. 12. 2022

            Posledný deň pracovného týždňa nám adventný kalendár na Gemerskej spríjemnil prekvapením Deň s jednotkami. Aj keď sa mohlo skúšať a mohli sa písať písomky, zapisovať sa mohli iba jednotky.  To bolo radosti po vyrieknutí prekvapenia, deti kričali, pišťali a skákali od radosti. Uvidíme, čo prinesie pondelok. 

          • Zdobenie medovníkov

            9. 12. 2022

            Krásnou vianočnou tradíciou v našej škole je pečenie medovníkov a ich zdobenie. Medovničky upiekli pani učiteľky a pani kuchárky a zdobenie je parketou detí. Počas dvoch dní ozdobili viac ako 200 medovníčkov, ktoré si budeme môcť zakúpiť vo vianočnej burze.  Medovníčky krásne voňali a ešte krajšie sú vyzdobené. Iste každému urobia radosť. 

          • Na návšteve v Americkom centre

            9. 12. 2022

            V piatok 2.12.2022 žiaci ôsmeho a deviateho ročníka navštívili Americké centrum v Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach, kde absolvovali prednášku o vybraných dielach americkej literatúry. V závere prednášky si naši žiaci mohli prostredníctvom kvízu overiť, čo si zapamätali. Žiaci, ktorí boli v kvíze úspešní dostali aj malú odmenu. Veríme, že táto prednáška žiakov inšpirovala k tomu, aby si niektoré z literárnych diel prečítali.

          • Adventný kalendár - deň druhý

            8. 12. 2022

            Druhé okienko v našom Gemerskom adventnom kalendári ukrývalo prekvapenie, na ktoré sa tešili najmä deti.  Za zvukov pišťania, ujúkania a potlesku pán riaditeľ nemal šancu poriadne nahlas prečítať dnešné prekvapenie, ktoré znelo Deň bez skúšania. Po prečítaní a vyslovení prekvapenia nastalo vo vestibule školy burácania a deti sa s radosťou rozbehli do tried. Tešíme sa na zajtra.