• Akcie školy

          • Záchranári v škole

            21. 11. 2023

            Minulý týždeň  sa k nám sanitkou do školy, priviezli traja veľmi dôležití ľudia. Kto? Záchranári! Tí sa nám deťom snažili priblížiť ako správne podať prvú pomoc tomu, kto to súrne potrebuje. Viete čo bolo na tom to najlepšie? Nedostali sme len teoretické poznatky, ale taktiež sme si to za pomoci týchto profesionálov mohli skúsiť aj my! Bol to super zážitok a jednoznačne skvelý štart do možno našej budúcej kariéry. Ktovie kto z nás bude záchranárom a bude zachraňovať životy ľudí?!

          • Pomôžme nielen úsmevom

            21. 11. 2023

            Vážení rodičia a kolegovia, milí žiaci, rodičia!

            V našej škole je mnoho ľudí, ktorí už neraz pomohli iným v núdzi. Napríklad zbierkou Biela pastelka 2023, keď sme vyzbierali 126,65 eur pre zrakovo postihnutých ľudí, či nedávno bohatou zbierkou šatstva a obuvi ...

            Do konca týždňa, teda do 24. novembra 2023  sa môžeme zúčastniť aj potravinovej a hygienickej zbierky OZ Úsmev ako dar. Všetky vyzbierané potraviny a hygienické potreby sa na Vianoce dostanú priamo do rodín postihnutých chudobou. Sú to napríklad matky samoživiteľky alebo plnohodnotné pracujúce rodiny, ktoré napriek tomu, že pracujú, nie sú vzhľadom na aktuálnu situáciu schopné zaplatiť všetky výdavky a dať svojim deťom to, čo práve potrebujú.

            Najaktuálnejšie potreby pre tieto rodiny sú hygienické potreby: mydlá, šampóny, sprchové gély, zubné pasty a kefky, dámske hygienické vložky, toaletný papier; čistiace potreby: pracie prášky, jar na umývanie riadu, dezinfekčné prostriedky (Savo, Domestos); potreby pre starostlivosť o malé dieťa: jednorázové plienky všetkých veľkostí, detská kozmetika pre batoľatá, detské výživy, detské mlieka /sunáre Nutrilon 0-3, Bebe 0-3), detská krupica, cukor, cestoviny, piškóty, suché keksy, čaj, kakao, džemy, trvanlivé mlieko, ryža, konzervy, olej, sušené polievky, strukoviny, múka; vybavenie bežnej kuchyne: obrusy, jedálenské prestieranie, príbory, riady – taniere, poháre, hrnčeky; oblečenie pre batoľatá a deti do 12 rokov, zimná obuv, papuče.

            Ak sa rozhodnete pomôcť, darované  potraviny a hygienické potreby môžete odovzdať do konca týždňa ráno medzi 7:30 – 7:55 alebo popoludní vo vestibule pri  vrátnici školy.

          • CyberSecurity Day

            21. 11. 2023

            Internetová bezpečnosť je dôležitá rovnako ako aj kritické myslenie. Myslíme na to aj my a ponúkame žiakom možnosti, ako sa v tejto oblasti niečomu priučiť.  Preto sme sa zúčastnli akcie CyberSecurity Day pre ZŠ, ktorý sa konal na Gymnáziu sv. Košických mučeníkov na Čordákovej ul.. Vybraní žiaci zo 7.A triedy pod vedením p. uč. Nagyovej sa aktívne zúčastnili zaujímavých workshopov zameraných na informačnú bezpečnosť, analýzu podvodných správ a bezpečné používanie mobilných zariadení. Akcia bola pútavá, na záver žiaci riešili otázky z pripraveného kvízu z rôznych oblastí vedy, techniky, hudby, predmetov – najmä z geografie a biológie. Akcia bola vydarená a páčila sa nám.

        • Netradičné športovanie v ŠKD
          • Netradičné športovanie v ŠKD

            20. 11. 2023

            Pohyb je pre zdravie kľúčový. Športy sú však rôzne a líšia sa teda aj benefity, ktoré so sebou prinášajú. Pravidelný pohyb zväčšuje celkovú odolnosť organizmu a má aj pozitívny vplyv na imunitu. Keďže jeseň nám už neumožňuje toľko pohybu na čerstvom vzduchu pre deti ŠKD, pripravila p. vych.  Kulanová 2. ročník podujatia Netradičné športovanie-súťaženie v budove školy. Vybrané deti z jednotlivých oddelení ŠKD v disciplínach: škôlka, slalom, prejdi močiarom a získaj stovku súťažili o titul Kráľ a kráľovná netradičného športovania. Deti predviedli svoju šikovnosť, obratnosť, presnosť, rýchlosť a súťažili, každý sám za seba. Vzájomne sa povzbudzovali a užívali si skvelú atmosféru. Kráľom a kráľovnou netradičného športovania v ročníkoch 1. a 2. sa stali súrodenci: Zuzka Korenová z 1.B Jakub Koren z 2.A a Bruno Béreš z 2.B. V ročníkoch 3.a 4. Kráľom a kráľovnou sa stali: Oliver Ondočko z 3.A Laura Batiová zo 4.A. BLAHOŽELÁME!

          • IT SHOW

            19. 11. 2023

            Jeseň je každoročne spojená s IT SHOW v OC Optima. Neboli sme ani tohto roku výnimkou a 20 žiakov z 5. – 9. ročníkov sa zúčastnilo na tejto jedinečnej výstave IT technológií pod vedením p. uč. Nagyovej. Väčšina vybraných žiakov bola z krúžku Programovania. Na výstave si žiaci mohli vyskúšať funkčnosť vystavených tabletov, notebookov, mobilov, najnovších počítačových hier, PC myšiek, aktívne zažili virtuálnu realitu a tiež sa zapojili do súťaží realizovaných organizátormi. Medzi moderátormi sme mohli vidieť p.  Mečiara z TV JOJ a tiež p.  Čekovského. Žiakom sa akcia veľmi páčila o čom vypovedajú aj fotky.

          • Šachový miniturnaj

            14. 11. 2023

            Od začiatku októbra sa šachoví nadšenci z radov žiakov stretávajú na hodinách šachového krúžku s p. uč. Nagyovou vo štvrtok a v piatok v dvoch skupinách. Trénujú stratégiu hry, zahájenie, riešia matové situácie, niektorí hrajú aj na čas. Našli sme si priaznivcov aj z radov učiteľov, zaregistrovali sme návštevu nášho fyzikára  p. Kravca, ktorý si oprášil svoje šachové zručnosti s niekoľkými žiakmi, dokonca k nám zavítal aj p. riaditeľ a so siedmakom Kubom T. si zahral partiu dámy, ktorá má k šachu celkom blízko. Minulý týždeň sme si zahrali aj miniturnaj, pri ktorom si žiaci vyskúšali svoje sily s rôznymi hráčmi.

        • HALLOWEEN PÁRTY v ŠKD
          • HALLOWEEN PÁRTY v ŠKD

            14. 11. 2023

            Nastal ten čas, keď do školského klubu detí našej školy prišli kostričky, čarodejnice, duchovia, múmie, pavúčice a netopierice. Znamená to len jedno jediné - v ŠKD sa opäť konala HALLOWEEN PÁRTY!! Sovičky v 1.B si zahrali hry očko sem-očko tam, namotávanie pavúčika na šnúrke, skaderuka - skadenoha. Slniečka v 2.A mali halloweenske tvorenie a podarili sa im krásne plagáty. Žabky v 2.B si zasúťažili v hre očko na lyžici a uhádni slovo. V myšacom kráľovstve sa konala halloween párty ešte pred prázdninami. Nechýbala myšacia prezentácia masiek, súťaž a papierový tanec. Včielky v 4.A kreslili na tabuľu halloweenske obrázky a hrali lentilkové preteky. V 4.B sa tučniačiky taktiež prezliekli za strašidlá. Okrem toho mali pavúčiky preteky, zahrali si stoličkový tanec a aj twister. Okrem týchto všetkých aktivít nechýbala na každej párty zábava, tanec, smiech, balóny a výborné halloweenske občerstvenie. Veríme, že si párty deti užili a tešíme sa na strašidlá zas o rok.

          • Biela palička v ŠKD 2.A

            14. 11. 2023

            Od roku 1946 sa 13. november nazýva Medzinárodným dňom nevidiacich a pripomína sa na počesť človeka, ktorý založil prvú školu pre nevidiacich vo Francúzsku a vo svete. Aj v našej škole sme mali nevidiacich a slabozrakých žiakov, ktorí sa naučili čítať, písať a počítať braillovým písmom a nemuseli tak navštevovať internátnu školu v Levoči. Dnes, v deň ich sviatku, si deti 2.A ŠKD rôznymi aktivitami priblížili svet v tme. Po vzhliadnutí náučného videa - Ako som sa stal na jeden deň nevidiacim, viedli rozhovor o živote detí aj dospelých s týmto zdravotným hendikepom. Deti si vyskúšali prechod chodníkom s asistenciou, chôdzu s bielou paličkou, či písanie na braillovom stroji. Vďaka p. vychovávateľke Anke Kulanovej bol deťom pútavou a citlivou formou priblížený život nevidiacich, život v tme.

          • 2.B na motivačných aktivitách v knižnici

            14. 11. 2023

            Že knižnica LitPark je miestom odpočinku ale aj zábavy sa opäť presvedčili žabky z 2.B, ktoré sa 9.11.2023 zúčastnili workshopu Motivačné aktivity s detským čitateľom a témou Kniha je most, knižnica spája. Pani knihovníčka, ktorá prišla až z ďalekého  Komárna im predstavila papierové divadlo "Kamišibai", ktoré ma pôvod v Japonsku. Pozreli si rozprávku o Chameleónovi, ktorá sa im veľmi páčila a zároveň sa dozvedeli ako také papierové obrázkové divadlo funguje. Na konci boli za svoju snahu  odmenení nie len pani knihovníčkou, ktorá im podarovala záložky chameleóna od detí z Komárna, ale aj "našimi" tetami knihovníčkami, od ktorých získali sladkú odmenu, ako správni diváci divadielka Kamišibai.

          • Šarkaniáda v 1.B

            14. 11. 2023

            Letí, letí, všetko letí, čo ma krídla všetko letí… šarkan letí!!! Aj my sme si užili poriadnu zábavu s našimi nádhernými šarkanmi. Najprv sme si urobili prehliadku a potom šup ho lietať na školský dvor. A že to bola zábava…

          • Svet financií

            5. 11. 2023

            Sme škola, ktorá kráča s dobou a prispôsobujeme sa  novým trednom. Uvedomujeme si dôležitosť nadobudnutia rôznych zručností a jenou z nich je aj finančná gramotnosť. Zapojili sme sa preto do projektu Svet financií, ktorého cieľom je zvýšiť úroveň finančnej gramotnosti pedagogických zamestnancov, zatraktívniť témy finančnej gramotnosti a zvýšiť záujem žiakov nadobudnúť nové znalosti, ktoré umožňujú porozumieť financiám a správne s nimi zaobchádzať v rôznych životných situáciách.  Počas blokového vyučovania, workshopov a besied si žiaci osvojili základnú finančnú terminológiu, oboznámili sa so spôsobmi riešenia rôznych finančních situácií, v ktorých sa stretnú s klamstvom, podvodom a nečestným správaním. Prakticky využili poznatky  s čiastočnou realitou a  prostredníctvom hry sa naučili rozhodovať o prioritách.

          • Krabice plné lásky

            5. 11. 2023

            Koniec roka pomaličky klope na dvere, vianočnú atmosféru už cítiť v obchodoch a blížia sa najkrajšie sviatky roka - Vianoce. Čas, kedy sa obdarúvame a čakáme, čo nám prinesie Ježiško.  Nie každý má to šťastie stráviť tieto sviatky s rodinou.  Zapojme sa aj tohto roku do výzvy Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok a odovzdajme krabicu plnú lásky seniorom. Potešme iných, aj seba!

          • PANI JESEŇ v 2.A ŠKD

            5. 11. 2023

            Jeseň je ročné obdobie, ktoré k nám prichádza vždy v rovnakom čase. S príchodom tohto krásneho obdobia farieb sa mení celá príroda, mení sa všetko okolo nás. Aj deti z 2.A ŠKD jeseň príjemne prekvapila krásnymi opadanými listami pred budovou školy. Využili to na šantenie v lístí, na skupinové hry s listami, ktoré si následne nazbierali a využili ich na tvorivé dielne. V pokojnej atmosfére pri relaxačnej hudbe v skupinách tvorili podľa vlastnej fantázie. Pozrite sa ako sa im darilo.

        • Šarkaniáda v ŠKD
          • Šarkaniáda v ŠKD

            5. 11. 2023

            Prišiel ku nám taký hosť,

            pestrý je i dlhý dosť.

            Veľké oči, žiadne uši,

            ktože to je, nik netuší.

            Modré zuby, žltý nos.

            Je to strašiak ?

            Ach, pomoc !

            Ale kdeže, šarkan je to,

            čo si lieta ponad riekou.

            Tak ako po iné roky, aj tohtoročnú krásnu teplú jeseň sme využili na zorganizovanie ďalšej milej akcie pre deti, s názvom Šarkaniáda. Bola určená najmä pre naše prváčiatka, Motýliky a Sovičky, ktoré sa s veľkou chuťou a nadšením pustili spolu so svojimi rodičmi, do výroby vlastných šarkanov. Jedného dňa prileteli hotové šarkany do školy, a potom už popoludní stačilo len vybehnúť na kopec v našej školskej záhrade, kde sa to všetko mohlo začať . P.vych. Evička a Lenka pre svojich prvákov vymysleli rôzne súťaže, aby sa deti vyšantili a šarkany si “zalietali”. Počasie nám prialo a deti boli nadšené. A nechýbalo ani vyhodnotenie a ceny pre najväčšieho, najmilšieho, najvtipnejšieho, najroztomilejšieho, najmenšieho, najkrajšieho šarkana…a vlastne ocenený bol každý jeden! Ale najväčšou odmenou je asi to, že niektoré môžu zdobiť steny našej školy a spríjemňovať tak prostredie všetkým žiakom a učiteľom ešte dlhé roky…

          • Zdravoveda u tretiakov a štvrtákov

            5. 11. 2023

            V októbri k nám opäť zavítali budúce zdravotné sestry zo SZŠ na Kukučínovej ulici v Košiciach. Pre našich druhákov a štvrtákov si pripravili rôzne prezentácie, hry, doplňovačky, krížovky na tému Ako zdravo jesť, Prvá pomoc a Hygiena. Aktivity boli veľmi zaujímavé a poučné a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

          • Minimaratón v ŠKD

            5. 11. 2023

            Pri príležitosti konania sa každoročného Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, aj my v našom školskom klube detí , sme opäť zorganizovali, počas teplých jesenných októbrových dní, akciu s názvom Gemerský minimaratón . Deti sa vyzbrojili športovým oblečením a obuvou, niektoré obdržali aj modré a žlté čelenky vo farbách mesta Košice a mohlo sa začať. Súťažilo sa na našom školskom dvore, a aj v časti školskej záhrady, kde sme si stanovili a označili bežeckú trať . Po poriadnej rozcvičke sa Motýliky, Sovičky, Žabky, Myšky a Tučniaci premenili na ozajstných malých maratóncov a mohli sa postaviť na štart. Nadšenie a radosť z behu mali všetci, aj tí čo dobehli poslední. Gratulujeme výhercom a ostatným minimaratóncom ďakujeme za účasť . Smutný nebol nikto, lebo nechýbali sladké odmeny a pre víťazov krásne diplomy. Tak o rok dovidenia :))

        • Svetový deň zdravej výživy v ŠKD
          • Svetový deň zdravej výživy v ŠKD

            5. 11. 2023

            Od 16.októbra, kedy si pripomíname Svetový deň zdravej výživy, až do konca mesiaca, sme si v našich oddeleniach ŠKD organizovali a uskutočňovali rôzne aktivity, hry a súťaže, zamerané na zdravú výživu, pod názvom “Bez ovocia zeleniny,nebudeš mať vitamíny”. A čím boli naše jesenné popoludnia spestrené ? Prostredníctvom potravinovej pyramídy sme si povedali, čo všetko by sme mali jesť, prečo a ako často, aby sme boli zdraví. S chuťou sme si zaspievali pesničku o jabĺčku, zahrali si hry ako je “Ovocná bomba” alebo “Ochutnávka na slepo”, kde nechýbali ani rôzne druhy exotického ovocia, ako sú figy, hurmikaki alebo mango. Prebehla aj prezentácia o vitamínoch , spojená s kvízom a deti potešila aj výtvarná činnosť , kde pomocou rôznych druhov ovocia a zeleniny vytvárali tváre a postavy ľudí. Všetky tieto a ešte iné aktivity sa deťom veľmi páčili a za odmenu sme si v každom oddelení pripravili “zdravú hostinu”, kde nechýbali dobré nátierky, celozrnné pečivo, ovocný šalát , či obložené zdravé tanieriky, po ktorých sa len tak zaprášilo :))