• Akcie školy

          • Štvrtáci v planetáriu

            14. 11. 2022

            Naši šikovní štvrtáci vymenili školskú triedu za netradičnú vzdelávaciu miestnosť - Planetárium. Získali mnoho nových vedomostí o planétach, hviezdach, súhvezdiach i významných osobnostiach, ktoré skúmali vesmír. So zatajeným dychom sledovali  zaujímané úkazy na oblohe, preskúmali slnečnú sústavu a oblohu plnú ligotavých hviezd, ktorá v sebe skrýva množstvo tajomstiev.

          • 1.B spoznávala zmysly pre život v knižnici

            14. 11. 2022

            V piatok sa žiaci 1.B zúčastnili besedy v knižnici. Pani knihovníčka si pre nich pripravila knihu o Mimi a Líze. Porozprávali sa o tom, aké to je keď je niekto nevidiaci, aké pomôcky a zmysly potrebuje pre svoj život. Vyskúšali si hru, kde so zaviazanými očami kreslili podľa navigátora cestičku, potom hmatom zisťovali, aké predmety boli ukryté v taške, zahrali si sluchové pexeso, kde podľa zvuku museli hádať nájsť správne dvojice, a nakoniec s previazanými očami hádali rôzne vône. 

          • Šiestaci na motivačných aktivitách v knižnici Litpark

            13. 11. 2022

            Vo štvrtok sa žiaci šiesteho ročníka aktívne zapojili do odborného semináru  medzinárodného vzdelávacieho  projektu Motivačné aktivity s detským čitateľom, ktorého cieľom bolo sprostredkovať  zaujímavé tipy ako priviesť deti k čítaniu. Podujatia sa zúčastnili knihovníci a knihovníčky z rôznych krajín, okrem Slovenska aj Česko, Ukrajina a Poľsko. Naši žiaci neboli iba divákmi, ale motivačné aktivity ako User Flow či Escape room vyskúšali na vlastnej koži.  Veľmi ich to zaujalo a veríme, že aj takotu formoou v sebe objavia lásku k čítaniu. 

          • Výtvarná súťaž - Ako to vidím ja

            13. 11. 2022

            Na hodinách náboženskej výchovy sa uskutočnila výtvarná súťaž pod názvom Ako to vidím ja. Súťaž sa konala v týždni od 24.10 do 28.10 2022. Pre prvý a štvrtý ročník bola téma : Podobenstvo o horčičnom zrnku a pre tretí a druhá ročník bola téma : Podobenstvo o ukrytom poklade.

            1 miesto získali : Hegedušová 3.A, Pacanovská 4.B, Lesayová 4.A

            2miesto získali : Eštoková 2.A, Kiss 4.B, Ondočko 2.A

            3.miesto získali : Beňušová 4.B, Toderišková 3.A

            Víťazom blahoželáme.

          • IT SHOW

            7. 11. 2022

            Dňa 4.11.2022 sa 17 žiakov školy 2.stupňa zúčastnilo na akcii IT SHOW v OC Optima pod vedením p.uč. Nagyovej a Cukrovanej. Organizátorom IT SHOW bola spoločnosť Datacomp s.r.o. Experti značiek LENOVO, EPSON, ESET, ASUS, Microsoft, XBOX pripravili pre verejnosť pútavé prezentácie najnovších IT technológií spojené so zábavou a súťažami. Sprievodný program si pripravili šéfredaktor redakcie TOUCH IT Ondrej Macko a influencer, herec  a moderátor Andrej Bičan. Naši žiaci navštevovali jednotlivé stánky, pýtali sa, skúšali vystavenú techniku – notebooky, tablety, mobily, Xbox a tiež sa zapojili do súťaží, ktorými ich zabával pán Bičan. Akcia bola pre žiakov zaujímavá a podnetná, veľa sa dozvedeli o nových technológiách, navyše Datacomp v dňoch od 4.11. do 30.11.2022 ponúka výrazné zľavy na svoj tovar.

          • 8.A spoznávala život Malého princa

            7. 11. 2022

            Minulý týždeň sa ôsmaci z 8.A vybrali do knižnice Litpark, aby tam formou besedy a aktivít spojených s čítaním knihy Malý princ spoznali nielen knihu, ale aj jeho život, pohľad na svet a najkrajšie myšlienky. Rovnako sa dozvedeli mnoho aj o autorovi tejto krásnej knižky. Veríme, že mnohých inšpirovala k tomu, aby si prečítali celú knihu. 

        • KOMPARO pre žiakov 8. a 9. ročníka
          • KOMPARO pre žiakov 8. a 9. ročníka

            21. 9. 2022

            Dňa  10. novembra 2022 sa uskutoční celoslovenské priebežné testovanie pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl firmy EXAM.  

            Testovanie sa uskutoční v papierovej forme a zúčastniť sa ho môžu všetci žiaci 8. a 9. ročníka základných škôl. 

            Žiaci 9. ročníka budú testovaní z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry.

            Žiaci 8. ročníka budú testovaní z piatich oblastí: matematika, slovenský jazyk a literatúra, dejepis, fyzika a taktiež vypracujú test všeobecných študijných predpokladov.

            Viac informácií v priloženom súbore. oznam_na_web_komparo.pdf​​​​​​​

          • Potešili sme štvornohých kamarátov v útulku

            3. 11. 2022

            Po niekoľkých rokoch žiaci z krúžku Mladý prírodovedec a zdravotník opäť  zavítali na návštevu útulku ÚVPĽaP  v Haniske pri Košiciach. V útulku momentálne čaká na svoj nový domov viac ako 200 psíkov. Výlet sa vydaril, našli sme si nových štvornohých kamarátov, ktorých sme trošku vyvenčili, uhladkali a prevetrali, niektorí havkáči na oplátku vybehali aj svojich dvojnohých kámošov. Zvieratkám sme doniesli aj materiálnu pomoc – rôzne deky, matrace, granulky, salámy, pamlsky, hračky, atď..., ktoré vyzbierali žiaci a zamestnanci našej školy, za čo patrí všetkým veľké ďakujem.

          • Halloween v Myšiatkove (2.A)

            1. 11. 2022

            Po dvoch ťažkých rokoch pandémie k nám bez rúška a iných opatrení opäť priletela Oxana Jachymova…jednovaječné a identické dvojča našej p. uč. Ewičky Vozárovej…Ani vlastná mama ich nerozozná, kde to ešte deti našej triedy v taký čas??? Čarodejnice, kostry, pavúčice, duchovia, temné víly, kostlivci , si užili s bláznivou a divokou Oxanou zábavné Halloweenske popoludnie, plné zábavy, hudby, balónov, strašidelných cukríkov , gumených očí , zubov , čokoládových mozgov a slizov… Tak sa s Oxanou nechutne a na čierno zabavili. Bol to taký pravý strašidelný jesenný karneval. Jedlo a pitie tieklo potokom, ale vyhrali strašidelné muffiny jednej našej mamičky. Za všetko, všetkým rodičom, malé Myšky z 2.A z celého srdca ďakujú. Aj zábava, nielen učenie, na Gemerskej proste musí byť! A Oxana… z ďalekého Ruska… vie ako na to!

          • Strašidelná párty v ŠKD 3.A a 3.B

            1. 11. 2022

            V stredu, 26.10. si aj deti z 3.A a 3.B spolu s vychovávateľkami pripomenuli Sviatok všetkých svätých. Pri svetle sviečok si minútou ticha uctili blízkych a poslali peknú myšlienku do neba. Nasledoval prípitok, občerstvenie, rôzne aktivity, ktorými sa deti spoločne rozveselili, ako napríklad súťaž pavúkov, omotávanie múmie, ktoré pokračovalo oceňovaním výhercov aj zúčastnených. Naše najmilšie strašidlá aj nestrašidlá ukončili program diskotékou.

          • Minimaratónsky beh v ŠKD

            1. 11. 2022

            Mesiac október sa na Gemerskej niesol v duchu krásneho počasia, farebného lístia, jeho hrabania na školskom dvore, v duchu šarkanov, jabĺčkových dní a zdravej výživy, v duchu mesiaca úcty k starším, ale i Medzinárodného maratónu mieru… V priebehu celého mesiaca sa vo všetkých siedmich oddeleniach ŠKD uskutočnil minimaratónsky beh, ktorým sme sa snažili podporiť najstarší maratón v Európe, ktorý sa koná každoročne v Košiciach. Deti sa s obrovským nadšením zapojili do súťaže. Bežecká trať bola vyznačená stužkami farieb mesta, žltými a modrými, no a mohlo sa štartovať. Výhercom blahoželáme a ostatným detičkám ďakujeme za účasť . Naplnili myšlienku, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa!

          • Halloweenske učenie v 1.A a v ŠKD

            1. 11. 2022

            Deti z 1.A si pred jesennými prázdninami užili do sýtosti halloweenske šantenie a učenie. Na Halloween sa pripravovali  naozaj zodpovedne. Najprv si vyzdobili dvere strašidelnými netopierikmi a potom na tabuľu vyrobili ešte  bielych svietiacich duchov. Strašidelné učenie sa mohlo začať! Okrem matematiky, čítania a písania si boli deti v maskách vyskúšať aj ovládanie robotov, čo sa im veľmi páčilo. Elka a Danko všetkých prekvapili chutnými strašidelnými sladkosťami. Halloween  pokračoval poobede aj v ŠKD, kde sa deti zahrali v jesennom lístí a mali rôzne aktivity zábavného charakteru. 

        • PREKVAPENIE – CODEY  ROCKY
          • PREKVAPENIE – CODEY  ROCKY

            1. 11. 2022

            To ste nepočuli ešte, čo sa stalo v našom meste, dostali sme balík veľký ako svet. Písal sa mesiac apríl, keď do našej školy prišla zásielka...Prišla stuhou previazaná škatuľka,  no nebola to Bambuľka J. Žiaci si rozžiarenými očkami rozbalili veľký balík a v ňom menšie krabičky.  V každej krabičke zvláštny biely tvor -  robot CODEY ROCKY. Na začiatku žiaci s nadšením ako prvé programovali robotom očká, na displejoch robotov sa striedali rôzne tvary očí, žmurkanie, prekrúcanie očí, ale aj texty s menami či pozdravmi. Neskôr prostredníctvom tabletu v aplikácii navrhovali tvar  a dĺžku dráhy, doplnili ju rôznymi svetelnými a zvukovými efektmi a potom sledovali, ako roboti plnia ich zadania. Tvorivosť a fantázia detí sa naplno prejavili pri výrobe hracích plôch. Na hodinách informatiky sa deti venovali zložitejšiemu programovaniu a pokračujú v tom dodnes. Nechceli si tieto zážitky nechať len pre seba, a preto vybraní žiaci s pani učiteľkami zorganizovali prezentáciu - pochválili sa a predstavili svojich “ nových kamarátov“  mladším spolužiakom. Malí kamaráti neostanú spať v krabičkách, ani ich nepošleme späť do neznámej krajiny, ale budú sa tešiť na ďalších mladších žiakov a zaujímavé hodiny s nimi.

            A prezradíme aj jedno tajomstvo...ale psst!!! Dokonca aj pani učiteľky podľahli čaru malých robotov. A viete prečo? Lebo roboti počúvajú naozaj „na slovo“. 

        • Jabĺčkový deň v 4.A
          • Jabĺčkový deň v 4.A

            24. 10. 2022

            Bola to vlastne zhoda okolností. Jabĺčkový deň a plná taška dúl zo záhradky.

            Dulu už dnes pozná málo detí. Spočiatku nám toto ovocie starých mám zdobilo parapetné dosky a navyše aj krásne voňalo. Ochutnali sme, ale v surovom stave to nie je ktoviečo. Simonko však povedal, že jeho babka robí fajný kompót. Bolo rozhodnuté. Do práce sa pustila p. učiteľka spoločne s p. vychovávateľkou hneď zrána, aby stihol kompótik aj vychladnúť. Duly sa musia ošúpať a nakrájať. Zalejú sa vodou, pridá sa cukor, škorica a šup na sporák. Čakáme na správnu tuhosť ovocia. 

            Navarili sme neúrekom. Misky po prvej porcii boli prázdne raz – dva. Kto chcel, si pridal. Niekomu postačilo raz na získanie skúsenosti.

            Zvyšný kompót ochutnali aj deti z krúžku Mňamkáčik.

            My už vieme čo je dula aj ako chutí ☺.

          • Týždeň zdravej výživy v 1.B

            24. 10. 2022

            Počas týždňa zdravej výživy si žiaci 1.B vychutnávali rôzne zdravé dobroty, na príprave ktorých sa podieľali rodičia spolu s pani učiteľkou. V pondelok vďaka pedagógom ochutnávali rôzne druhy nátierok, koláčov, ovocia. V utorok si spoločne vychutnali zdravé banánové muffiny. V stredu opäť ochutnávali  nátierky, vo štvrtok sa venovali zdravým sladkostiam a v piatok si ku Dňu jablka pripravili rôzne pochúťky a postavičky vyrobené z jablka. Keďže si žiaci naplnili svoje brušká zdravými dobrotami, tento týždeň sa im veľmi páčil.

          • Tematický jabĺčkový deň

            21. 10. 2022

            Jeseň sa nesie v znamení opadaného lístia, jesenných plodov a zdravej výživy.  Pri tejto príležitosit sme si dôležitosť zdravej výživy a jesenných plodov okrem rôznych aktivít v škole pripomenuli aj tematickým jabĺčkovým dňom.  Malí aj veľkí sa zaodeli do farieb jabĺk, vyrobili si rôzne maľované jabĺčka, čelenky či dokonca doniesli jablkové koláče. Celá škola zrazu zaihrala farbami jesene. Všetkým zapojeným ďakujeme a tešíme sa na ďalší tematický deň. 

        • Záverečná konferencia projektu SKHU IT EDUCATION
          • Záverečná konferencia projektu SKHU IT EDUCATION

            21. 10. 2022

            Dňa 11. októbra 2022 sa v budove TECHNICOMu v Košiciach uskutočnila záverečná konferencia cezhraničného projektu s názvom SKHU IT EDUCATION. Projekt bol realizovaný vďaka Európskemu zoskupeniu územnej spolupráce Via Carpatia s r.o. a bol schválený v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovensko-Maďarsko.

            Týmto projektom naša škola získala cenné skúsenosti (workshopy, semináre, súťaže) a materiálnu podporu (vo forme robotických stavebníc LEGO education SPIKE) na vyučovanie robotiky. So stavebnicami pracujú žiaci 6. ročníka na hodinách techniky pod vedením pani učiteľky Knapovej a popoludní žiaci, ktorí navštevujú krúžok „Programovanie LEGO robotov“ pod vedením pani učiteľky Nagyovej.

            Na konferencii boli predstavené aktivity projektu a boli odmenení najaktívnejší žiaci zo zapojených škôl. Z našej školy si cenu prevzal žiak VIII.A triedy Alexej Poprocký za svoj aktívny prístup a prínos v oblasti robotiky.

             

        • Mesiac úcty k starším v 4.A
          • Mesiac úcty k starším v 4.A

            21. 10. 2022

            Moji starkí

            Babička ma naučila variť si čaj s medom.

            Opravovať, čo kde treba, to zas robím s dedom.

            Moji starkí šikovní sú a všeličo vedia.

            Aj keď niečo vyparatím, našim nepovedia.

            Sú to verní kamaráti, často u nich bývam.

            Raz im všetko s láskou vrátim, v srdiečku ich skrývam.

             

            V životoch detí starí rodičia zohrávajú veľmi dôležitú úlohu. Symbolizujú rodinu, lásku a spájajú generácie. Na základe toho, sme sa rozhodli potešiť starkých a vyrobili pre nich vlnené srdiečka. Ale to nie je všetko. Každé dieťa si vybralo svoju starkú, starkého, babičku, či deduška a napísalo o ňom pár nádherných hrejivých slov. Verím, že to každé srdiečko roztopí a nejedno oko vypustí slzičku šťastia ako ja, keď som to čítala. Ďakujem Vám naše deti zo 4. A, že máte také dobré a čisté srdiečka.

            Sme na Vás pyšné................pani učiteľka Evka J. a vychovávateľka Lenka F.

          • 1.B v EKOdielni

            21. 10. 2022

            Dňa 18.10.2022 sa žiaci 1.B zúčastnili tvorivých EKO dielni v CVČ na Kórejskej ulici. Po príchode si ich animátori rozdelili na 2 skupiny, každý si obkreslil svojho ježka, vystrihol a vyfarbil ho. Potom ježkovi lepili voňavé pichliače z kávových zŕn. Bola to riadna drina nalepiť drobné zrnká, ale keďže prváci sú šikovní, zvládli to všetci. Domov si tak odnášali voňavý suvenír, na ktorý môžu byť hrdí. 

          • 8.B po stopách Malého princa

            19. 10. 2022

            Hodiny slovenského jazyka a literatúry si ôsmaci spestrili návštevou knižnice, kde sa vydali na púť po stopách Malého princa.  Pani knihovníčka ich oboznámila so životom a tvorbou autora A. de S. Exupéryho aj s dielom samotným. Vypočuté informácie potom overovali v práci v skupinkách so samotnou knihou a vytvorili spoločný plagát. Veríme, že táto netradičná hodina ponúkla iný pohľad na literatúru a do knižnice sa ešte vrátime.