• Akcie školy

          • Týždeň vedy a techniky - DILATECH

            6. 12. 2022

            V novembri sa v rámci Týždňa vedy a techniky  vybrali žiaci 8. a 9. ročníka vyskúšať si život stredoškoláka na Strednú zdravotnú školu na Moyzesovej ul. v Košiciach. Absolvovali  3 rôzne hodiny laboratórnych techník - najprv sa stali zubnými asistentmi a zisťovali, ako sa robia odtlačky zubov. Potom si vyskúšali rôzne optické prístroje a pomôcky, s ktorými sa učia pracovať oční optici. A na záver naši žiaci získavali zručnosti pri pipetovaní, meraní pH a ďalších laboratórnych metódach, ktoré sú náplňou štúdia zdravotníckych laborantov.  O štúdiu na SZŠ, o medzinárodnom projekte Erasmus  nám  porozprávali naše bývalé žiačky Tamarka a Ninka, ktoré sú so svojim výberom SŠ spokojné.  Veríme, že táto návšteva inšpirovala k štúdiu ďalších z našich radov a  o rok z nich budú spokojní stredoškoláci SZŠ.

          • Krabice plné lásky

            1. 12. 2022

            Aj v tomto roku sa naša škola zapojila do charitatívnej akcie s názvom “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“.  Ďakujeme rodičom, deťom, kolegyniam a všetkým vám za pomoc pri realizácii. Veľa babičiek a deduškov, ktorí sú osamelí,  sa poteší  aj vďaka nám, vám, z darčekov, ktoré sú jediné a možno aj posledné v ich život. Zabalili sme do každej krabice ozaj veľa lásky a okrem toho aj niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo pre zábavu, niečo pre radosť. V rámci našej školy sa vyskladalo 57 darčekových krabíc a to si zaslúži obrovský potlesk pre všetkých!!!  Ďakujeme.

          • Plavecký výcvik

            1. 12. 2022

            V mesiaci november absolvovali žiaci 3.ročníka plavecký výcvik na ZŠ Družicová. Mnohí začínali ako neplavci, no počas výcviku zvládli základy plávania. Niektorí boli natoľko šikovní, že preplávali až desiatky metrov. Sme radi, že po rokoch pandémie sa nám konečne otvorili brány plavárne. Za svoju snahu dostali všetci diplomy. 

          • 1.A spoznávala Heviho tvorbu

            1. 12. 2022

            Naši prváci sa opäť po malej prestávke 30.11.2022  vybrali do svojej obľúbenej knižnice v Litpark na besedu "Heviho diktátor".  Okrem iného sa dozvedeli, aké knihy napísal pán spisovateľ Daniel Hevier a pani knihovníčka im prečítala pekné rozprávky od tohto pána spisovateľa. Najviac však našich prváčikov zaujala rozprávka "Mestečko Peračník". Toto mestečko si aj spoločne vyrobili na obrovský kus papiera. Na záver si deti vybrali  zaujímavé knihy na čítanie. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie. 

          • Víťazi zberu papiera

            30. 11. 2022

            Jesenný zber starého papiera máme za sebou a dnes sme sa dočkali aj vyhodnotenia. 1. miesto patrí tentokrát žiakom III.A, ktorí sa dočkali sladkej odmeny. Za krásnu a chutnú tortu ďakujeme pani Adriane Knutovej. Druhú priečku obsadili žiaci I.A a menšiu odmenu za 3. miesto získali žiaci IV.B triedy. Víťazom gratulujeme a ďakujeme výboru združenia rodičov za odmeny pre víťazné triedy. 

          • 3.A v knižnici o záhadách

            30. 11. 2022

            V pondelok 28.11.2022 žiaci 3.A navštívili  knižnicu LitPark. S pani knihovníčkou sa pokúsili vyriešiť záhadu. Čítali si ukážky z knihy Diamantová záhada, spoznali detektívnu kanceláriu Lassemaja a spoločne vypátrali zlodeja diamantov. Bolo to veľmi zaujímavé ale aj zábavné. Tešíme sa na ďalšie zaujímavé pátranie.

          • Chlapci na súťaži Car Challenge

            30. 11. 2022

            V piatok sa naši traja ôsmaci Alan Remenyák, Jakub Medviď a Martin Deško zúčastnili súťaže Car Challenge, ktorú zorganizovala SOŠ automobilová. Súťaž spočívala v  zložení častí automobilu za čo najkratší čas a pomenovať jeho jednotlivé časti. Aj keď naši chlapci nezvíťazili, školu v dobrom svetle reprezentovali a získali odmenu. Jednoduché to nebolo, veď kedy iba tak rozoberáme skladáme automobil?

          • Deň otvorených dverí – Tajomstvá na Gemerskej

            27. 11. 2022

            Naše školské brány sme otvorili dokorán dňa 24.11. pre predškolákov, ale aj ostatných, ktorí mali chuť odhaliť naše tajomstvá. Všetci nadšene prechádzali školskými chodbami – cestičkami s rôznymi zaujímavými zastávkami. Zahrali sa s robotmi z lega, v telocvični prešli prekážkovú dráhou, na 1. poschodí si vyskúšali slizové umenie a na chvíľu sa stali ozajstnými prvákmi v 1. ročníku, kde plnili zábavné úlohy. Svoje jazykové schopnosti si hravou formou precvičili v učebni anglického jazyka a ďalej kráčali so zatajeným dychom za tajomstvami. V učebni informatiky sa zoznámili s robotmi Codey Rocky, ktoré ich hneď počúvali na slovo a vykonali presne to, čo im naši malí návštevníci naprogramovali. Ukázali sme, že u nás na Gemerskej je tradične, veselo, a venujeme sa aj folklóru a tancu. Kto mal chuť, mohol sa pridať. Tí, ktorí už poznali písmenká sa na chvíľu ponorili do čítania nášho časopisu Gemko, kde našli ďalšie zaujímavosti. Svoju nápaditosť a tvorivosť mohli ukázať pri výzdobe svojho voňavého medovníka, ktorý chutil o to viac. V cieli sa  zaslúžene zahrali v školskej herni, kde ich čakala odmena. Mnohí sa presvedčili, že tajomstiev u nás je neúrekom, a to čo naši budúci prváci stihli bolo iba z každého rožku trošku. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          • Deviataci a ôsmaci sa učili ako založiť elektronický obchod

            27. 11. 2022

            Dňa 25.11.2022 sa 17 žiakov 2.stupňa zúčastnilo na pokračovaní školenia E-commerce „Ako si založiť úspešný elektronický obchod“ s prednášateľom p. S. Terezkom na SOŠ na Ostrovského 1. Pán Terezka v skratke zopakoval témy 1.časti prednášky, potom zaujímavou formou prezentoval svoje skúsenosti z oblasti elektronického obchodu spojeného s predajom modelov rôznych značiek áut, lietadiel, poľnohospodárskych strojov. Úlohou žiakov bolo vymyslieť originálny názov webovej stránky na predaj áut. Ten žiak, ktorý dostal najviac hlasov, dostal odmenu. Žiaci sa ďalej oboznámili s dôležitými krokmi ako  sa úspešná e-stránka v praxi vytvára. Aktivita bola zaujímavá a pre žiakov podnetná, bude mať aj ďalšie pokračovanie – žiaci dostali za úlohu ku svojej stránke vytvoriť aj logo v grafickom programe.

          • Klobúkový deň

            23. 11. 2022

            Nový mesiac priniesol so sebou nový tematický deň - klobúkový. V pondelok školu zaplavili klobúky rôzneho tvaru, veľkosti, materiálu. Klobúk si nasadili nielen žiaci, ale aj učitelia, asistentky, kuchárky, pán školník a zrazu sme sa všetci zmenili na dámy a gentlemanov. Klobúky od výmyslu sveta - prútené, zamatové, kovbojské, potterovské, látkové, folklórne či ručne vyrobené sa dôstojne niesli na našich hlavičkách. Boli ste super, účasť vysoká a tešíme sa na ďalší tematický deň. 

          • Viem, čo zjem - Ovocie a zelenina v 4.A

            22. 11. 2022

            Dňa 22. novembra nás navštívili pracovníčky RÚVZ, aby nás oboznámili s dôležitosťou výberu nášho jedálnička.

            Táto lekcia deťom priblížila, prečo je také dôležité mať vo svojom jedálnom lístku dostatok ovocia a zeleniny. Dozvedeli sa, ako by mal vyzerať zdravý tanier, kedy počas dňa by sme mali konzumovať ovocie a kedy zeleninu. Oboznámili sa tiež s tým, aký je rozdiel medzi lokálnymi a dovážanými potravinami, ktoré bežne konzumujeme. Vďaka kalendáru sezónnych potravín si pripomenuli, kedy u nás dozrievajú rôzne druhy ovocia a zeleniny. Ďakujeme za informácie, ktoré sa nám všetkým určite zídu... deti zo 4.A

          • 2. miesto v aranžovaní patrí našej žiačke

            22. 11. 2022

            Začiatok novembra patril súťaži v jesennom aranžovaní a viazaní rastlín Jeseň v lese - aranžmán na okno, ktorej sa zúčastnili žiačky Alexandra Horbaľová 6.A a Júlia Ŗaškovská 8.A. V mestskom kole v II. kategórii Júlia Ŗaškovská z 8.A sa umiestnila na 2. mieste. Súťaž je súčasťou projektu "Škola plná talentov-Superškola" (t.j. body sa zaratávajú do celkového bodového hodnotenia.) Dievčatám ďakujeme.

          • Zážitková hodina biológie s Chessy

            18. 11. 2022

            “Pes je najlepší priateľ človeka“ – určite si to myslí každý z nás, kto má doma štvornohého kamaráta. O domácich miláčikoch – ako sa o nich starať, aké choroby môžu mať alebo prenášať, o chove a výcviku psov nám počas jednej hodiny biológie prišla porozprávať pani veterinárka Evka so svojou boxerkou Chessy. Chessy nám ukázala, ako nás psík môže poslúchať a aká je s ním zábava, ak má vhodnú výchovu a výcvik. Teta Evka a Chessy, ďakujeme za veselé zážitky a poučné a vtipné rozprávanie o štvornohých kamarátoch.  

          • Beseda so včelárkou Katkou

            18. 11. 2022

            Biológia sa dá učiť aj zážitkovo. Tak sme si ku šiestakom zavolali na besedu včelárku - našu pani asistentku Katku. Vysvetlila nám, ako je potrebné sa o včielky starať, prečo sú pre človeka veľmi dôležité, spoznali sme rôzne pomôcky včelára a dočkali sme sa aj sladkej odmeny – ochutnali sme rôzne druhy sladkého medu na oplátke. Ďakujeme za zaujímavú a chutnú hodinu biológie.

          • 2. miesto vo florbale žiakov

            18. 11. 2022

            Posledné týždne sa naši žiaci 6. - 9. ročníka znalí florbalu zúčastnili súťaže Florbal žiakov, kde získali krásne 2. miesto. Svoje sily si zmerali družstvá z ôsmich základných škôl a súťaž sa konala na ZŠ Staničná. Práve na jej doskách naši žiaci porazili okrem ZŠ Užhorodskej, ktorá získala 1. miesto, všetky ostatné a skončili na 2. mieste.  Na 3. mieste skončili domáci, ZŠ Staničná a 4. miesto získala ZŠ Požiarnická.  Blahoželáme a tešíme sa z úspechu. 

        • Jesenné všeličo v ŠKD 4.A
          • Jesenné všeličo v ŠKD 4.A

            16. 11. 2022

            Tak ako jeseň hýri farbami, aj činnosť v našom oddelení hýri, ale rôznymi aktivitami.  Naše mozočky nám precvičujú vzdelávacie aktivity Lovci baktérií - Domestos, kde sme sa naučili triediť naše dobrozvyky a zlozvyky čo sa týka dodržiavania osobnej hygieny. Druhá aktivita spočívala vo výrobe praktickej pomôcky, ktorá deťom ukáže, kde sú na tele sliznice, cez ktoré sa najčastejšie šíri nákaza: oči, ústa a nos.

            Ďalšou zábavnou súťažnou hrou boli Recyklohry - Hravo, ale bezpečne! Deti si navrhovali nové ikony aplikácií, ktoré by im uľahčovali život, zabávali ich alebo ich "len tak teleportovali v čase". Veď fantázii sa medze nekladú...

            A keďže sa nám už pomaly ale isto blíži zima, my už myslíme na vtáčikov v našej školskej záhrade a tak sme im jedno krásne poobedie "uvarili" zo semienok a želatíny krmivo a povešali po celej záhrade. Dúfame, že si pochutia.

            Nabudúce Vám predstavíme ďalšiu vzdelávaciu súťažnú aktivitu Viem čo zjem, ale ešte ju nemáme zdokumentovanú a vlastne stále na nej ešte pracujeme. Tak nám držte palce. 

            Vychovávateľka Lenka a jej supertím 4.A

          • Druháci zažili interaktívne čítanie

            14. 11. 2022

            Dňa 14.11.2022 sme zavítali na návštevu do knižnice. Čo sme tam robili? Neuveríte, ale aj čítanie môže prebiehať hravou, interaktívnou formou. Príbeh, ktorý nám pani knihovníčka prečítala sme doprevádzali rôznymi zvukmi hranými na hudobné nástroje. Potom sa nám po knižkách rozkotúľali gombíky ,ktoré sme museli pohľadať. Pýtate sa čo bolo s nimi ďalej? No predsa sme si ich "prišili" na náš papierový kabátik. Bolo to super a tešíme sa na ďalšiu návštevu knižnice.

          • Netradičná hodina druhákov v CVČ

            14. 11. 2022

            Dňa 11.11.2022 sme sa učili netradične. Po prvej vyučovacej hodine sme sa presunuli do CVČ " Domček". Spolu s pani Aďkou a Miškou sme si vyrobili v tvorivých dielňach krásne origami. Veľa sme strihali, lepili, skladali a pero sme tak aspoň na chvíľu vymenili za rozvíjanie kreativity a oddych od školských lavíc. Určite tam ešte zavítame.